Και τώρα τι ; Τώρα προσφυγές με κοινά αιτήματα

Περίπου δυο χρόνια μετά, το ξεκίνημα των αντιδράσεων κατά του ΟΑΕΕ, έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες  δικαστικές αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ, τόσο για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής, όσο και για περιπτώσεις ΚΕΑΟ.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως οι δικαστικοί αγώνες απαιτούν βάθος χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δικαίωσης ασφαλισμένου μετά από 6 χρόνια στον πρώτο βαθμό, δηλαδή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ( το σχετικό άρθρο ΕΔΩ). Αυτό σημαίνει ότι για να τελεσιδικήσει μια απόφαση, μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας κι αφού έχει περάσει από το Διοικητικό Εφετείο, ενδεχομένως απαιτηθεί διάστημα ΔΕΚΑ χρόνων, ενώ στα διοικητικά δικαστήρια της επαρχίας ο συνολικός χρόνος μειώνεται.

Για όσους όμως πιστεύουν στο δίκαιο του αγώνα τους, ο δρόμος είναι ένας, μόνο μπροστά.

 

Kolokotronis Naupl 08

 

Τι θα μπορούσε να γίνει, ώστε να υπάρξει συντομότερα τελεσίδικη απόφαση ;

Μια λύση είναι το αίτημα πιλοτικής δίκης από το ΣτΕ, ώστε σε 1 – 1,5 χρόνο να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση.

Για να έχει σοβαρές πιθανότητες ένα τέτοιο αίτημα θα πρέπει κατ’ αρχήν όσο το δυνατόν περισσότεροι  ασφαλισμένοι να προσφύγουν κατά του ΟΑΕΕ στα Διοικητικά Δικαστήρια ΜΕ ΚΟΙΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ (πέραν των όποιων επιπλέον αιτημάτων μπορεί να έχει κάθε προσφυγή).

Γιατί προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια ;

Γιατί ακόμα και το πιο απομακρυσμένο πρωτοβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων και τα περισσότερα αιτήματα των ασφαλισμένων βασίζονται ακριβώς στην αντισυνταγματικότητα των νόμων που εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ. Τα Διοικητικά Δικαστήρια παράγουν νομολογία και οι αποφάσεις τους αποτελούν δεδικασμένο για κάθε επόμενη ανάλογη υπόθεση, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικές οι αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ που έχουν εκδοθεί από Διοικητικά Δικαστήρια (εφ’ όσον οι προσφεύγοντες επικαλεστούν μεταξύ άλλων και το ήδη δεδικασμένο).

Είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθούμε στο ΣτΕ ;

Τίποτα δεν είναι σίγουρο αλλά εκτός από τις ήδη θετικές αποφάσεις από Διοικητικά Δικαστήρια για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής, το ΣτΕ θα βρεθεί στο δίλλημα να κριθεί μετά η αξιοπιστία του από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια όπου οι πιθανότητες να δικαιωθούν τα αιτήματα που αναφέρω παρακάτω, είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς 1) σχεδόν στο σύνολο της χωρών μελών της Ευρώπης οι εισφορές καθορίζονται ως ποσοστό επί του καθαρού εισοδήματος, ενώ υπάρχει κι ανεισφορολόγητο όριο (σχετικό άρθρο ΕΔΩ) και 2) ήδη οι Ευρωπαίοι πιέζουν για αλλαγές στο ασφαλιστικό με βάση τα δικά τους συστήματα.

Εκτός όσων ανέφερα προηγουμένως, όποιος έχει αμφιβολίες για το δίκαιο των αιτημάτων του και «ανησυχεί» μήπως δεν δικαιωθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), είναι προτιμότερο να μην κάνει καν προσφυγή, αφού έτσι κι αλλιώς ο τελικός κριτής της προσφυγής του θα είναι το ΣτΕ κι είναι αστείο να μπαίνει τέτοιο δίλλημα.

Όπως έγραψα πριν ένα μήνα, σε ένα από τα πρώτα μου άρθρα, όταν ξεκίνησε αυτός ο χώρος,  το τσουνάμι προσφυγών κατά του ΟΑΕΕ  ξεκίνησε και οι λόγοι για να προχωρήσουν ΟΛΟΙ σε προσφυγές είναι κυρίως τρείς  :

Ο πρώτος λόγος, όπως έδειξε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ – για την αντισυνταγματικότητα περικοπών στις συντάξεις – το πιθανότερο είναι πως θα δικαιωθούν αναδρομικά ΜΟΝΟ όσοι θα έχουν προηγουμένως προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια. (η απόφαση ΕΔΩ)

Ο δεύτερος λόγος, γιατί σε περίπτωση που οι οφειλές του ασφαλισμένου περάσουν στο ΚΕΑΟ, έχει βάσιμο λόγο ανακοπής, εφ’ όσον με την προσφυγή του αμφισβητείται το ύψος της οφειλής, οπότε οι οφειλές του δεν θεωρούνται έγκυρος τίτλος μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή του στα δικαστήρια (σχετική δικαστική απόφαση ΕΔΩ).

Ο τρίτος λόγος, γιατί όσες περισσότερες είναι οι προσφυγές, τόσο πιο δύσκολα το ΣτΕ θα μπορέσει να αρνηθεί αίτημα για πιλοτική δίκη  που θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, ώστε σε 1 – 1,5 χρόνο να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση.

 

***

 

Κοινό μέτωπο αιτημάτων στις προσφυγές,

με σκοπό την πίεση για πιλοτική δίκη από το ΣτΕ

 

Ανεξαρτήτως του προσωπικού ιστορικού στην προσφυγή κάθε ασφαλισμένου, ΟΛΟΙ οι ασφαλισμένοι έχουν κοινά νομικά εργαλεία, τη γνωμοδότηση Μανιτάκη και τις μέχρι τώρα αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ που δικαίωναν τους ασφαλισμένους ( οι σχετικές αποφάσεις ΕΔΩ ). Με βάση αυτά, εκτός των άλλων νομικών επιχειρημάτων που θα επιλέξουν οι δικηγόροι, θα πρέπει να διαμορφώσουν τα αιτήματά τους στις προσφυγές και είναι σημαντικό να υπάρξουν τα παρακάτω κοινά αιτήματα :

1. Οι εισφορές του ασφαλισμένου, να είναι ποσοστό επί του πραγματικού του εισοδήματος (υπάρχει το προηγούμενο χρήσης του 20% από τον νομοθέτη)

2. Να αφαιρεθεί από την οφειλή το ποσό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν παρείχε ο ΟΑΕΕ στον ασφαλισμένο ενώ τον χρέωνε, καθώς και οι τόκοι και προσαυξήσεις του εν λόγω ποσού

3. Να υποχρεωθεί ο ΟΑΕΕ να θεωρήσει το βιβλιάριο του ασφαλισμένου ανεξαρτήτως οφειλών και χωρίς την υποχρέωση ένταξης σε ρύθμιση

Σε αυτό το σημείο να εξηγήσω πως είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτά τα κοινά αιτήματα – ανεξαρτήτως εάν η κάθε προσφυγή θέτει και άλλα – ώστε να μπορέσει να υπάρξει πίεση για πιλοτική δίκη πάνω στα κοινά αιτήματα από το ΣτΕ και να έχουμε τελεσίδικη απόφαση σε σύντομο σχετικό διάστημα.

Πέρα από τα κοινά αιτήματα, ο κάθε ασφαλισμένος ή ομάδα ασφαλισμένων, μπορεί να προσθέσει επιπρόσθετα ότι θεωρεί ως βάσιμο ο δικηγόρος που θα αναλάβει να συντάξει την προσφυγή, είναι όμως σημαντικό να υπάρχουν αυτά τα κοινά αιτήματα για τον λόγο που προανέφερα.

Για να γίνει απολύτως κατανοητός ο λόγος αντιγράφω το σχετικό άρθρο για πιλοτική δίκη:

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3900/2010,   Άρθρο 1

1. Οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο ενώπιον οποιουδήποτε διοικητικού δικαστηρίου μπορεί να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πράξη τριμελούς Επιτροπής, αποτελούμενης από τον Πρόεδρό του, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο και τον Πρόεδρο του αρμόδιου καθ’ ύλην Τμήματος, ύστερα από αίτημα ενός των διαδίκων, όταν με αυτό τίθεται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων.

Η πράξη αυτή δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών και συνεπάγεται την αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες τίθεται το ίδιο ζήτημα. Μετά την επίλυσή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να παραπέμψει το ένδικο μέσο ή βοήθημα στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεσμεύει τους διαδίκους της ενώπιόν  του δίκης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι παρεμβάντες.

Στη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να παρέμβει κάθε διάδικος σε εκκρεμή δίκη, στην οποία τίθεται το ίδιο ως άνω ζήτημα, και να προβάλει τους ισχυρισμούς του σχετικά με το ζήτημα αυτό. Για την εν λόγω παρέμβαση δεν καταλογίζεται δικαστική δαπάνη, η δε μη άσκησή της δεν δημιουργεί δικαίωμα ασκήσεως ανακοπής ή τριτανακοπής.

(πηγή του νόμου : Υπουργείο Δικαιοσύνης)

*σημ : το να κατατεθούν προσφυγές με κοινά (εκτός των άλλων) αιτήματα είναι το πρώτο βήμα, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθεί σύμφωνα με τις συνθήκες (πολιτικές, άλλες αποφάσεις του ΣτΕ κά) αν θα γίνει το επόμενο βήμα και πότε. Προς το παρόν υπάρχει μια θετική στροφή της Δικαιοσύνης (σχετικό άρθρο ΕΔΩ) και στα μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για μια υπόθεση που ενδέχεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και κατά συνέπεια και στα ανάλογα ασφαλιστικά θέματα (δείτε την υπόθεση ΕΔΩ)

 

Γιάννης Μανιάτης     

Σχετικά άρθρα :

Πότε και πως κάνουμε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ – υπόδειγμα

Βήματα για προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ

Προσφυγές ατομικές ή ομαδικές ;

Δικαστικές αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ

 

17 σκέψεις σχετικά με το “Και τώρα τι ; Τώρα προσφυγές με κοινά αιτήματα

  1. […] Επιπρόσθετα να σημειώσω πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου υπάρχει και η δυνατότητα επίσπευσης με αίτημα πιλοτικής δίκης, κρίνονται ΜΟΝΟ υποθέσεις Διοικητικών Δικαστηρίων (ο σχετικός  νόμος, σε προηγούμενο άρθρο ΕΔΩ) […]

    Μου αρέσει!

  2. […] Επιπρόσθετα να σημειώσω ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου υπάρχει και η δυνατότητα επίσπευσης με αίτημα πιλοτικής δίκης, κρίνονται ΜΟΝΟ υποθέσεις Διοικητικών Δικαστηρίων (ο σχετικός  νόμος, σε προηγούμενο άρθρο ΕΔΩ) […]

    Μου αρέσει!

  3. […] Επιπρόσθετα να σημειώσω ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου υπάρχει και η δυνατότητα επίσπευσης του χρόνου μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση, με αίτημα πιλοτικής δίκης, κρίνονται ΜΟΝΟ υποθέσεις Διοικητικών Δικαστηρίων (ο σχετικός  νόμος, σε προηγούμενο άρθρο ΕΔΩ) […]

    Μου αρέσει!

  4. […] Στο άρθρο που ακολουθεί υπάρχουν λεπτομέρειες για τον θεσμό της πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας  — Και τώρα τι ; Τώρα προσφυγές με κοινά αιτήματα […]

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.