Έχουν αποτέλεσμα οι δικαστικοί αγώνες κατά του ΟΑΕΕ στην χώρα του τυχαίου ;

Στον δίκαιο αγώνα των ασφαλισμένων, για τα προβλήματά τους με τον ΟΑΕΕ, όπως σωστά έχει επισημανθεί, οι λύσεις θα είναι είτε πολιτικές, είτε δικαστικές κι επειδή το πολιτικό σκέλος έχει πολλές παραμέτρους, ας δούμε μια περίπτωση δικαστικής επίλυσης προβλήματος στα χρόνια που πέρασαν.

theinvisiblegorilla

Στις 13-9-2013, έγινε γνωστή η απόφαση 13803/2013 του Δ. Πρ. Αθηνών. Σύμφωνα με αυτή, το δικαστήριο δικαίωσε τον ασφαλισμένο, καθώς αυτός είχε εξοφλήσει ολοσχερώς τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ για το χρονικό διάστημα που προσμετρήθηκε από το ΙΚΑ για τη χορήγηση σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Συνακόλουθα, έκρινε ότι ο ασφαλισμένος δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ χωρίς προηγούμενη εξόφληση των «πλεονασματικών» οφειλών του προς τον ΟΑΕΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η προσφυγή του ασφαλισμένου κατά του ΟΑΕΕ, είχε κατατεθεί στις 2 Οκτωβρίου 2007 κι εκδικάστηκε περίπου 6 χρόνια μετά.

Σε ανακοίνωση – δελτίο τύπου – που εξέδωσε ο ΟΑΕΕ, και υπάρχει σε σχετικά δημοσιεύματα, μετά την δημοσιότητα της απόφασης αναφέρει :

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Λειτουργίας του ΟΑΕΕ, ορίζεται ότι, στις περιπτώσεις που ο ΟΑΕΕ είναι συμμετέχων Οργανισμός σε συντάξεις που απονέμονται με επιλογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, η σχετική απόφαση συμμετοχής εκδίδεται μετά την ολοσχερή εξόφληση.
  2. Με την διαπίστωση των προβλημάτων που ανέκυπταν από την εφαρμογή της διάταξης αυτής, το Δ.Σ του Οργανισμού, ήδη από το 2008, απεφάσισε, ότι θα πρέπει να γνωστοποιείται ολόκληρος ο χρόνος αποδεδειγμένης επαγγελματικής απασχόλησης, έστω και εάν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν έχουν καταβληθεί εισφορές, με σκοπό και μόνο, τον καθορισμό του αρμόδιου για την κρίση και την απονομή της σύνταξης Φορέα, όμως για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης θα γνωστοποιείται μόνο ο πληρωμένος χρόνος.
  3. Σε υλοποίηση της απόφασης αυτής, εκδόθηκε η υπ΄αρ. 62/2008 εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, η οποία είναι μονίμως αναρτημένη στο δικτυακό τόπο του Οργανισμού…

Δηλαδή, παρατηρούμε, μετά την κατάθεση της προσφυγής – Οκτώβριο του 2007 – ο ΟΑΕΕ να προχωρά σε αλλαγή της επίμαχης διάταξης, με την υπ΄αρ. 62/2008 εγκύκλιο στις 22/7/2008, αλλά να μην ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο και η υπόθεση να τρέχει στα δικαστήρια, για να φτάσουμε στις 13-9-2013 που εκδίδεται η απόφαση και ο ΟΑΕΕ εμφανίζεται να είναι ήδη συνεπής απέναντι στον νόμο, όπως φροντίζει να σημειώσει στη συνέχεια του προηγούμενου δελτίου τύπου, στις 4/6/2014. όταν η απόφαση πήρε διαστάσεις σε αρκετά ΜΜΕ κι έγινε γνωστή :

… 4. Η αναφερόμενη σε Δελτία Τύπου που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν, δικαστική απόφαση, κοινοποιήθηκε και είναι σε γνώση του ΟΑΕΕ από τον Δεκέμβριο του 2013. Αφορά προσφυγή με χρονολογία 2 Οκτωβρίου 2007 δηλαδή πριν την εφαρμογή της ως άνω εγκυκλίου. Ακριβώς δε, επειδή ο ΟΑΕΕ, από το 2008 εφαρμόζει, με δική του πρωτοβουλία, τα αναφερόμενα στην δικαστική απόφαση, δεν προχώρησε σε άσκηση έφεσης κατ’ αυτής…

Ας δούμε τις ημερομηνίες ξανά κι επιγραμματικά τι έγινε σε κάθε μία :

2/10/2007 – καταθέτει ο ασφαλισμένος την προσφυγή του (όπως αναφέρει η απόφαση)

22/7/2008 – αλλάζει την επίμαχη διάταξη ο ΟΑΕΕ ώστε να είναι σύνομη αλλά και … σύμφωνη με την απόφαση που εκδόθηκε πέντε χρόνια μετά !!!

13/9/2013  – εκδίδεται η απόφαση

29/5/2014 – με δελτίο τύπου ΕΣΕΕ (Κορκίδης) δίνεται δημοσιότητα στην απόφαση του 2013

4/6/2014  – απάντηση με δελτίο τύπου ΟΑΕΕ – όπου εμφανίζεται ως προφήτης και τιμητής του νόμου

Τα συμπεράσματα είναι στην κρίση του καθ’ ενός …

και είναι καιρός η νέα κυβέρνηση να δει προσεκτικά

όλες αυτές τις «πρακτικές απόδοσης δικαιοσύνης»

εάν δεν επιθυμεί την κοινωνική έκρηξη …

Προσωπικά, μου ήρθε στο μυαλό ένα τραγουδάκι …

Γιάννης Μανιάτης          

……

Αντίγραφο της απόφασης 13803/2013

Η εγκύκλιος 62/2008 του ΟΑΕΕ

Δημοσιεύθηκε και στο olympia.gr που εξ αρχής έχει στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των ασφαλισμένων

 

6 σκέψεις σχετικά με το “Έχουν αποτέλεσμα οι δικαστικοί αγώνες κατά του ΟΑΕΕ στην χώρα του τυχαίου ;

  1. […] Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως οι δικαστικοί αγώνες απαιτούν βάθος χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δικαίωσης ασφαλισμένου μετά από 6 χρόνια. ( το σχετικό άρθρο ΕΔΩ) […]

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.