Η μεγαλύτερη νίκη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ είναι γεγονός

psemata

Η πρώτη ουσιαστική νίκη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ είναι γεγονός, οπότε ας δούμε τι προηγήθηκε.

Απ’ όσα μπορώ να γνωρίζω, η πρώτη μορφή οργανωμένης αντίδρασης κατά του ΟΑΕΕ, έγινε το 2013, με μαζική αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας στον Συνήγορο του Πολίτη.

Τότε, αρχές Νοεμβρίου του 2013, έκπληκτοι οι ασφαλισμένοι είχαν διαπιστώσει ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είχε μεταβληθεί σε Συνήγορο του ΟΑΕΕ, με τυποποιημένες επιστολές  που αντί να απαντούν στο ερώτημα, εάν είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους  όσα εφάρμοζε ο ΟΑΕΕ, τους ενημέρωνε για το τι έλεγαν οι επίμαχες διατάξεις που εφάρμοζε ο ΟΑΕΕ. Με αυτή την πρακτική, να μην δίνει απάντηση επί της ουσίας του ερωτήματος, ενώ παράλληλα έδινε την ψευδαίσθηση ότι ο ΟΑΕΕ απλά τηρεί τη σχετική νομοθεσία, αποθάρρυνε τους ασφαλισμένους από κάθε προσπάθεια περαιτέρω νομικής διερεύνησης, επιτρέποντας στον ΟΑΕΕ να συνεχίσει τις παρανομίες σε βάρος των ασφαλισμένων του.

Την ίδια χρονική περίοδο και ειδικότερα στις 13 Νοεμβρίου του 2013, είχε γίνει στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, ενημερωτική εκδήλωση για τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Εκεί ο Γιώργος Φλωράς ενημέρωνε για τη δυνατότητα των ασφαλισμένων να προσφύγουν κατά του ΟΑΕΕ, καθώς και για τη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί ώστε να βγει σχετική γνωμοδότηση, από γνωστό κι έγκριτο νομικό κι εν συνεχεία να κινηθούν νομικά οι ασφαλισμένοι.

Σε εκείνη την εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, είχε αμφισβητήσει  ευθέως ότι μπορούσαν οι ασφαλισμένοι να προσφύγουν κατά του ΟΑΕΕ, υποστηρίζοντας  ότι ο Γιώργος Φλωράς παραπλανούσε τον κόσμο (οι σχετικές δηλώσεις μετά το 1:10:00 του βίντεο)

Το γεγονός ότι ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αποθάρρυναν τους ασφαλισμένους, υποστηρίζοντας πως δεν θα έχουν τύχη προσφυγές κατά του ΟΑΕΕ, το είχε επίσης δημόσια δηλώσει κι ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά την θετική έκβαση της ομαδικής προσφυγής που είχε διοργανώσει ο Σύλλογος ( δείτε το βίντεο στο σχετικό άρθρο )

Εδώ, ανοίγοντας μια παρένθεση, στην παράθεση των γεγονότων, να σημειώσω ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, ως ανεξάρτητη αρχή, είχε υποχρέωση να διερευνήσει τη νομιμότητα όσων εφάρμοζε ο ΟΑΕΕ, εκδίδοντας σχετικό πόρισμα, αντίστοιχο της γνωμοδότησης που στη συνέχεια έβγαλαν οι έγκριτοι νομικοί Μανιτάκης και Καϊδατζής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ενεργειών που έπρεπε να κάνει – αλλά δεν έκανε – βλέπουμε εξετάζοντας άλλη πρόσφατη περίπτωση που κλήθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη να αντιμετωπίσει. Εκεί διαβάζουμε : “Ο Συνήγορος του Πολίτη παρέλαβε σειρά αναφορών σχετικά με την άρνηση του ΙΚΑ να ασφαλίσει εργαζομένους οι οποίοι είχαν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας πέραν του ενός μηνός, χωρίς την προσκόμιση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης με την οποία θα επιδικάζονται οι μισθοί του διαστήματος της επίσχεσης. Η Αρχή (δηλαδή, Ο Συνήγορος του Πολίτη) απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό και στον Διοικητή του ΙΚΑ πόρισμα, με το οποίο ζητά από το ΙΚΑ να επανεξετάσει την θέση του και να εκδώσει νέες σαφείς οδηγίες προς τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και του εργατικού δικαίου, να παύσει να εξαρτά την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων από την προσκόμιση δικαστικής απόφασης και να λαμβάνει υπ’ όψιν σειρά αναλυτικά αναφερόμενων στοιχείων, από τα οποία τα όργανα του ΙΚΑ μπορούν να μορφώσουν ασφαλή κρίση για την συνέχιση υπαγωγής στην ασφάλιση των εργαζομένων που έχουν προβεί σε επίσχεση.”  ( το πόρισμα του παραδείγματος ΕΔΩ )

Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πορίσματος από τον ΣτΠ για το θέμα των αμάχητων τεκμηρίων  – που έχει άμεσο ενδιαφέρον για τους ασφαλισμένους – όπως επίσης και το πόρισμα για την αντισυνταγματικότητα της αναδρομικής ένταξης στον ΟΑΕΕ

Είναι προφανές, λοιπόν, απ’ όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως ότι μέχρι τα τέλη του 2013 ο Συνήγορος του Πολίτη δεν επιτελούσε το έργο του όπως θα έπρεπε, για λόγους που μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους θεσμικούς εκπροσώπους των ασφαλισμένων, οι οποίοι μέχρι τότε υποστήριζαν πως δεν μπορούν να γίνουν προσφυγές κατά του ΟΑΕΕ – ή ότι δεν θα είχαν τύχη τέτοιες ενέργειες. Σημειωτέον ότι ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να ελεγχθεί δικαστικά, κατόπιν σχετικών ενεργειών, για το εάν επιτελεί το έργο του ή όχι, ενώ οι θεσμικοί εκπρόσωποι δεν έχουν κάποια κύρωση, εκτός της απαξίωσής τους στα μάτια όσων εκπροσωπούν. (upd 26/6/17 : το πλαίσιο δικαστικού ελέγχου του ΣτΠ είναι ασαφές και με οικονομικό κόστος )

Συνεχίζοντας με τη σειρά των γεγονότων, στις 12 Φεβρουαρίου του 2014 δημοσιεύεται και γίνεται  γνωστή η γνωμοδότηση Μανιτάκη.  Τα διάφορα άρθρα που ακολούθησαν και οι αναμεταδόσεις της είδησης έκαναν τη γνωμοδότηση ευρέως γνωστή.

Μετά τη δημοσίευση της γνωμοδότησης ακολούθησε ένα τσουνάμι προσφυγών κατά του ΟΑΕΕ, ατομικών ή ομαδικών, σε όλη την Ελλάδα.

Η αποκάλυψη για τις  παρανομίες του ΟΑΕΕ, με τη γνωμοδότηση Μανιτάκη και η πίεση των προσφυγών, με τις οποίες αργά ή γρήγορα οι παρανομίες θα έμπαιναν στην κρίση των δικαστηρίων, εξανάγκασε σε στροφή το Συνήγορο του Πολίτη, αφού πλέον υπήρχε ήδη μια νομική γνωμοδότηση  που τις πιστοποιούσε κι έτσι στις 7 Μαρτίου 2014 έχουμε στροφή 180 μοιρών του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος “ξαφνικά” θυμήθηκε ποιος είναι ο ρόλος του κι εκδίδει ένα κείμενο με προτάσεις , ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα των ασφαλισμένων, συνεχίζοντας όμως την παρελκυστική του τακτική, να μην τοποθετείται, να μην εκδίδει πόρισμα και να μην απαντά στο βασικό ερώτημα, εάν ήταν νόμιμα όσα εφάρμοζε ο ΟΑΕΕ ή όχι.

Στη συνέχεια βγαίνουν οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που καταδίκαζαν τις πρακτικές του ΟΑΕΕ, να μην χορηγεί βιβλιάρια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους που αδυνατούσαν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, δικαιώνοντας τη γνωμοδότηση Μανιτάκη.

Αρχές Απριλίου 2014 στην Πάτρα και τέλη του ίδιου μήνα στην Αθήνα, για να ακολουθήσει τον Ιούνιο του 2015 η απόφαση της Νεμέας ( οι αποφάσεις ΕΔΩ )

Δυστυχώς κι ενώ είχαν προηγηθεί όλα τα παραπάνω κι είχαμε τις πρώτες αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ, κάποιοι συνέχισαν να παραπληροφορούν τους ασφαλισμένους. Είτε με το να απαξιώνουν κάθε προσπάθεια αφύπνισης, είτε απαξιώνοντας ακόμα και τις αποφάσεις που είχαν βγει – με την αιτιολογία ότι ήταν προσωρινές, είτε καθυστερώντας αδικαιολόγητα την διοργάνωση προσφυγών , είτε … είτε.

Τον Μάρτιο του 2016, βγαίνει απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικές εισφορές εξετάζονται ως δημόσια βάρη και αναγνωρίζεται ότι δεν μπορούν να πληρώνουν τις ίδιες εισφορές άτομα με την ίδια εργασία αλλά με διαφορετικά εισοδήματα ( σχετικό άρθρο ΕΔΩ ). Δηλαδή ότι ακριβώς  αναφέρει το Σύνταγμα  και περιγράφει ο κεντρικός πυρήνας στην επιχειρηματολογία του αιτήματος όσων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ έχουν προσφύγει, ζητώντας οι εισφορές τους να είναι ανάλογες με το εισόδημά τους. Μια απόφαση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη για τη σημασία που είχε στο νομικό αγώνα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, καθώς δημιουργούσε ανάλογο νομικό προηγούμενο.

Αρχές Μαΐου 2016, με την ψήφιση στη Βουλή του νέου ασφαλιστικού, γίνεται νόμος του κράτους (ν. 4387/2016)  το αίτημα όσων είχαν προσφύγει ζητώντας οι εισφορές να είναι ποσοστό του καθαρού τους εισοδήματος κι ενώ σε πλήθος επισήμων δηλώσεων και κειμένων έχουμε την παραδοχή της παρανομίας του ΟΑΕΕ , να υπολογίζει τις εισφορές σε τεκμαρτά εισοδήματα, χωρίς το συνταγματικό δικαίωμα του ασφαλισμένου να τα αμφισβητήσει.

Το ποιοι παραπληροφορούσαν τους ασφαλισμένους το έδειξε η σειρά και η εξέλιξη των γεγονότων που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει κι αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Η νίκη κατά της πραγματικής παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού κι είναι αυτή η πρώτη ουσιαστική νίκη, γιατί ήταν απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει χίλια πρόσωπα και κανένα.

Μια νίκη η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, με αρκετούς από τους τότε υβριστές να έχουν γίνει  τιμητές εκ των υστέρων, επιδιώκοντας δάφνες για αγώνες που δεν έδωσαν κι ίσως μάλιστα  υπόγεια προσπαθούσαν να τους ματαιώσουν για να δικαιωθούν στα όσα έλεγαν.

Το γιατί ενδεχομένως το έκαναν, το είχα καταγράψει σε προηγούμενο άρθρο μου, όταν έλεγα ότι “Είναι πολλά τα λεφτά Άρη στον ΟΑΕΕ” ,  χωρίς να αναφερθώ σε λεπτομέρειες και στις ενδεχόμενες παραμέτρους που δεν έχουν σημασία, αφού όλες καταλήγουν στο ίδιο  αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι που κρίνεται, ανεξαρτήτως “προθέσεων” κι εάν το έκαναν από άγνοια, από λάθος ενημέρωση ή εάν εξυπηρετούσαν ιδιοτελείς σκοπούς.

Το σημαντικό αυτής της νίκης είναι ότι πλέον οι ασφαλισμένοι, κρίνοντας από τα γεγονότα και τα αποτελέσματα, ξέρουν καλά τι πρέπει να κάνουν, ατομικά ή ομαδικά, ώστε να διασφαλίσουν την αξιοπρέπειά τους και τις περιουσίες τους.

* Ανανέωση 20/11/2016 : σε προηγούμενο άρθρο μου λανθασμένα είχα εκτιμήσει ότι η πίεση από τις χιλιάδες επιστολές των ασφαλισμένων στον Συνήγορο του Πολίτη είχε σαν αποτέλεσμα την στροφή που ανέφερα παραπάνω. Όταν έβαλα όλα τα γεγονότα στην χρονική τους σειρά αποκαλύφθηκε πως η στροφή έγινε μετά την δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης Μανιτάκη και το τσουνάμι προσφυγών που ακολούθησε, καθώς αργά ή γρήγορα οι παρανομίες θα έμπαιναν στην κρίση της δικαιοσύνης. Το άρθρο ΕΔΩ

Γιάννης Μανιάτης            

Σχετικά άρθρα :

Πότε και πως κάνουμε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ – υπόδειγμα

Οι παρανομίες του ΟΑΕΕ

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και τα πρώτα δικαστήρια κατά του ΟΑΕΕ είναι γεγονός

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

2 σκέψεις σχετικά με το “Η μεγαλύτερη νίκη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ είναι γεγονός

  1. […] Ανανέωση 23/10/2016 : Θα πρέπει να επισημανθεί η «περίεργη θέση» που είχε ο Συνήγορος του Πολίτη πριν να γίνει γνωστή η γνωμοδότηση Μανιτάκη, όταν λίγο πολύ ενεργούσε ως Συνήγορος του ΟΑΕΕ.  Περισσότερα για το θέμα αυτό […]

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.