Άρνηση του ΟΑΕΕ να χορηγήσει βεβαίωση και δικαίωμα αποζημίωσης του ασφαλισμένου

lawIn

Τι μπορεί να κάνει ο ασφαλισμένος όταν ο ΟΑΕΕ αρνείται να του χορηγήσει τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις, λόγω οφειλών ;

Σύμφωνα με πρόταση του Γιώργου Φλωρά, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να απευθυνθεί σε εισαγγελέα, ζητώντας να εκδώσει  εντολή που θα υποχρεώσει τον ΟΑΕΕ να του χορηγήσει τις βεβαιώσεις που έχει ζητήσει (αναλυτικά τα βήματα γι’ αυτή την κίνηση ΕΔΩ ).

Σε αυτή την πρόταση υπάρχουν δύο περιπτώσεις :

  1. Ο εισαγγελέας να εκδώσει την εντολή και να υποχρεωθεί ο ΟΑΕΕ να δώσει την βεβαίωση, και
  2. Να μην εκδώσει εντολή ο εισαγγελέας, οπότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να κινηθεί νομικά

Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει κι άλλος δρόμος, εάν ο ασφαλισμένος θίγεται οικονομικά από την άρνηση χορήγησης βεβαίωσης και θελήσει να διεκδικήσει ότι προβλέπει ο  νόμος ή έστω υπό την πίεση αυτού του μέτρου να καταφέρει να πάρει την βεβαίωση που χρειάζεται.

Από το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα συνάγεται ότι το Δημόσιο ευθύνεται σε αποζημίωση για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του από τις οποίες επήλθε ζημία τρίτου ( του ασφαλισμένου στην περίπτωσή μας). (*)

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση Μανιτάκη – Καϊδατζή, η πρακτική του ΟΑΕΕ να μην χορηγεί τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις σε όσους οφείλουν, στηρίζεται σε καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ, καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης κι είναι ανίσχυρες και αντισυνταγματικές. Με απλά λόγια παράνομες.

Από τα προηγούμενα γίνεται σαφές ότι ο ΟΑΕΕ, εφαρμόζοντας παράνομες πρακτικές, σύμφωνα με τον νόμο θα είναι υπεύθυνος για την όποια οικονομική βλάβη προκληθεί στον ασφαλισμένο, ο οποίος θα έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει την αποκατάστασή της.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προχωρήσει σε επίσημη γνωστοποίηση στον ΟΑΕΕ των ευθυνών του, με εξώδικο, στο οποίο θα αναφέρεται ότι η άρνησή του ΟΑΕΕ να χορηγήσει τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις στον ασφαλισμένο, θα είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική βλάβη του ασφαλισμένου κι ως εκ τούτου θα είναι υπόλογος σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο για αποζημίωση. Το εξώδικο αυτό μπορεί να κατατεθεί, είτε μαζί με την αρχική αίτηση, είτε μετά την αρνητική απάντηση του ΟΑΕΕ. Σε κάθε περίπτωση μαζί με την αίτηση (και το εξώδικο) θα πρέπει να κατατεθεί και αντίγραφο της γνωμοδότησης Μανιτάκη.

Το εξώδικο θα πρέπει να είναι προς :

1) τον διευθυντή του καταστήματος ΟΑΕΕ που υπάγεται ο ασφαλισμένος,   και

2) τον ΟΑΕΕ

Και οι δύο προτάσεις – του Γιώργου Φλωρά και αυτή που περιέγραψα προηγουμένως – είναι ένα πεδίο που αξίζει να δοκιμαστούν με “ακτιβιστικές δράσεις” από τους συλλόγους σε συνεννόηση με τους νομικούς τους.

(*) : Περισσότερα για το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα μπορείτε να διαβάσετε  σε άρθρο του Ιωαν. Κ. Καράκωστα, Καθηγητή Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών ΕΔΩ   όπως και σε άλλες νομικές πηγές    ΕΔΩ   και    ΕΔΩ

Γιάννης Μανιάτης        

 …

Σχετικά άρθρα :

Γνωμοδότηση Μανιτάκη

Σημαντική γνωμοδότηση για υποχρεωτική χορήγηση εγγράφων από Δημόσιες Αρχές & Υπηρεσίες στους πολίτες

ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ-ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ

Η Αστική Ευθύνη του Κράτους από Αντισυνταγματική Νομοθετική Πράξη

ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΠΟΛΙΤΩΝ: ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ανεξάρτητες αρχές που μπορεί να προσφύγει ο ασφαλισμένος

Παρανομεί ο ΟΑΕΕ και αγνοεί εισαγγελική εντολή για χορήγηση βεβαίωσης οφειλών

Advertisements

4 thoughts on “Άρνηση του ΟΑΕΕ να χορηγήσει βεβαίωση και δικαίωμα αποζημίωσης του ασφαλισμένου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.