Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για τη στέρηση σύνταξης λόγω οφειλών

35252

Μετά τα άρθρα που ανέδειξαν  το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των χιλιάδων ασφαλισμένων που στερούνται σύνταξης λόγω οφειλών, είναι καιρός οι ασφαλισμένοι να προχωρήσουν σε μαζικές ενέργειες προκειμένου να πιέσουν για να δοθεί λύση.

Για τον σκοπό αυτό έχει συνταχθεί Αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη, όπου αναφέρεται το πρόβλημα και οι κίνδυνοι που επιφέρει στους ασφαλισμένους καθώς και νομική επιχειρηματολογία που δείχνει ότι όσα εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ είναι αντίθετα με ότι ορίζει το Σύνταγμα και οι Διεθνείς Συνθήκες.

Μετά από παρατηρήσεις ασφαλισμένων θεώρησα απαραίτητο να ανανεώσω το άρθρο (16/2/17) και να διεκρινήσω κάποια γεγονότα σχετικά με τον Συνήγορο του Πολίτη : Αν και ο Συνήγορος του Πολίτη είναι μια αμφιλεγόμενη αρχή που πολλές φορές στο παρελθόν είχε λειτουργήσει ως συνήγορος της κεντρικής διοίκησης, μετά την αποστολή χιλιάδων επιστολών διαμαρτυρίας από ασφαλισμένους το 2013 κι εν συνεχεία τη γνωμοδότηση Μανιτάκη, αρχές του 2014 και τις πρώτες προσφυγές ασφαλισμένων στα Διοικητικά Δικαστήρια, οπότε αργά ή γρήγορα θα έμπαιναν στην κρίση των Δικαστών οι παρανομίες του ΟΑΕΕ, έκανε στροφή 180 μοιρών και έβγαλε δύο κείμενα με προτάσεις για τα προβλήματα με τον ΟΑΕΕ . Και στα δύο κείμενα που δεν τα γνωρίζουν πολλοί κι ήταν θετικά για τους ασφαλισμένους, είχε προτείνει μείωση εισφορών κι επιπρόσθετα δημιουργία ειδικής μειωμένης κατηγορίας, για όσους αδυνατούσαν να πληρώσουν ακόμα και τις εισφορές της πρώτης κατηγορίας. Σημειωτέον ότι αυτό ήδη το εφάρμοζε ο ΟΑΕΕ σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες, που είχαν τη δυνατότητα να είναι στην πρώτη κατηγορία με έκπτωση 30% και ανέβαιναν κατηγορία μόνο εάν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ξεπερνούσαν ένα όριο, χωρίς να ισχύει γι’ αυτούς η ανά τριετία αύξηση  ασφαλιστικής κατηγορίας που ήταν κανόνας για τους άλλους ασφαλισμένους.

Συνεπώς βλέπουμε ότι για να φτάσει ο Συνήγορος του Πολίτη να βγάλει τα δύο κείμενα που ανέφερα, έπαιξαν ρόλο 3 παράγοντες : 1) η αποστολή από χιλιάδες ασφαλισμένους επιστολών διαμαρτυρίας, 2) η γνωμοδότηση Μανιτάκη, δηλαδή ένα νομικό κείμενο που απογύμνωνε τις παρανομίες του ΟΑΕΕ κι άφηνε έκθετο τον Συνήγορο του Πολίτη και 3) οι προσφυγές που αργά ή γρήγορα θα έθεταν στην κρίση των Δικαστών όσα εφάρμοζε ο ΟΑΕΕ.

Με δεδομένα λοιπόν αυτά, η Αναφορά για τη στέρηση  σύνταξης λόγω οφειλών,  βάζει εξ αρχής τον Συνήγορο του Πολίτη ενώπιον των ευθυνών του, βασιζόμενη σε απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε επαχθές και παράνομο το μέτρο στέρησης της σύνταξης, καθώς και σε άλλα νομικά επιχειρήματα, ώστε να μην αφήνει περιθώρια γενικόλογων απαντήσεων. Εκτός αυτού, οι ασφαλισμένοι μπορούν είτε παράλληλα, είτε αφού πάρουν απάντηση να κινηθούν και με νομικούς διεκδικώντας το δίκιο τους. 

Ποια είναι η διαδικασία ώστε να συμπληρώσουν και να στείλουν την αναφορά οι ασφαλισμένοι :

  1. Πατήστε εδώ για να ανοίξει σε νέο παράθυρο το ανανεωμένο κείμενο με την Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για την στέρηση σύνταξης λόγω οφειλών
  2. Για όσους θέλουν να στείλουν την Αναφορά εκ μέρους Συλλόγων ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Κάτω από την υπογραφή, σημειώστε ΙΔΙΟΤΗΤΑ (πχ Πρόεδρος), την επίσημη ονομασία του συλλόγου και από κάτω βάλτε την σφραγίδα του συλλόγου.                                         
  3. Εκτυπώστε το κείμενο. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους α) στο νέο παράθυρο με το κείμενο, μετακινήστε το βέλος από το ποντίκι στο μέσο και κάτω ώστε να εμφανιστούν οι επιλογές και από αυτές να επιλέξετε εκτύπωση β) να κατεβάσετε το κείμενο στον υπολογιστή σας και να το εκτυπώσετε – ειδικά εάν θέλετε να το στείλετε ηλεκτρονικά, θα πρέπει να το έχετε αποθηκευμένο στον υπολογιστή σας.
  4. Με μπλε ή μαύρο στυλό, συμπληρώστε με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα τα προσωπικά σας στοιχεία (δεν απαιτείται αριθμός FAX εάν δεν υπάρχει), ημερομηνία και υπογραφή.
  5. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε τέσσερα έγγραφα για τα οποία υπάρχουν σύνδεσμοι στο τέλος του άρθρου. Μια απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τη γνωμοδότηση Μανιτάκη, προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη 7/3/2014 και σημείωμα του Συνηγόρου του Πολίτη 8/7/2014 . Αν και δεν είναι απαραίτητο όποιοι θέλουν μπορούν να τα εκτυπώσουν και να τα στείλουν συνημμένα μαζί με την αναφορά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει στο κείμενο της αναφοράς να συμπληρώσουν τα ανάλογα πεδία με τα συνημμένα που στέλνουν μαζί.

Αφού έχει συμπληρωθεί η αναφορά, ο ασφαλισμένος μπορεί να την υποβάλει στον Συνήγορο του Πολίτη  με τους παρακάτω τρόπους :

Ταχυδρομικά στη διεύθυνση :

καλύτερα με συστημένη επιστολή και να φυλάξετε την απόδειξη

Συνήγορο του Πολίτη

Χαλκοκονδύλη 17

Τ.Κ. 104 32 – Αθήνα

 

 

Με FAX στους αριθμούς :

 

 

 

213 1306 800

210 7292 129

 

 

Αυτοπροσώπως, στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη

Δευτέρα – Παρασκευή 08.30πμ-2μμ κάθε Τετάρτη έως 4.30μμ

 

Χαλκοκονδύλη 17

Αθήνα

Τηλ : 213 1306 600

Μέσω της φόρμας υποβολής αναφορών στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη

Στην φόρμα υποβολής γράψτε :

Συνημμένα σας υποβάλλω Αναφορά για την στέρηση σύνταξης λόγω οφειλών

Στείλτε το κείμενο της Αναφοράς ως συνημμένο με τη σχετική εφαρμογή

Διαβάστε εδώ τις αναλυτικές οδηγίες

Ηλεκτρονικής υποβολής αναφοράς

 

Να σημειώσω ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο όσων έχουν ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και δεν τους δίνουν σύνταξη λόγω οφειλών, αλλά της πλειοψηφίας των ασφαλισμένων με οφειλές, αφού με τις προσαυξήσεις είναι θέμα χρόνου πότε θα ξεπεράσουν το όριο των 20.000 κι όταν θα συμπληρώσουν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Είναι προφανές λοιπόν πως πρέπει όσο το δυνατόν περισσότεροι ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν και να στείλουν τη συγκεκριμένη Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ώστε από την μαζική αποστολή να εξαναγκαστεί να πάρει θέση κι ανάλογα με την απάντηση να σταθμίσουμε κάθε επόμενη ενέργεια.

Διαδώστε το άρθρο κι ενημερώστε κι όσους ασφαλισμένους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

* Όπως αναφέρεται και στο επίσημο έντυπο του Συνηγόρου του Πολίτη που έχει χρησιμοποιηθεί, η Αναφορά υποβάλλεται ΑΤΕΛΩΣ.

* Τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να είχε δημιουργηθεί θέμα κι έφτασε να κάνει ειδική αναφορά ο Συνήγορος του Πολίτη σε επίσημο δελτίο τύπου, διευκρινίζοντας ότι «… η υποβολή αναφοράς μπορεί να γίνει άμεσα από τον ενδιαφερόμενο πολίτη, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ή αμοιβή …»

Αναφορά από την οποία καταλαβαίνεις ότι δεν ήταν μόνο ο Σώρρας που κορόϊδευε τον κόσμο για να παίρνει χρήματα.

Έγγραφα που αναφέρονται στο κείμενο :

Απόφαση 2248/2016 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Γνωμοδότηση Μανιτάκη

Προτάσεις Συνηγόρου του Πολίτη 7/3/2014 

Σημείωμα του Συνηγόρου του Πολίτη 8/7/2014

Ανανέωση 24/2/2017 :

Ενημέρωση για την Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για τη στέρηση σύνταξης λόγω οφειλών

Σήμερα με πήραν τηλέφωνο από τον ΣτΠ για την Αναφορά που είχα στείλει.
Συνοπτικά παραδέχτηκαν ότι δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας που προβλέπει το Σύνταγμα κι αναφέρεται στην δικαστική απόφαση που έχει στην Αναφορά … ΟΜΩΣ προσπάθησαν να στρέψουν αλλού το θέμα ώστε να αποφύγουν στην τελική έγγραφη απάντησή τους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο ένα και μοναδικό ερώτημα που τους έχει τεθεί στο τέλος του κειμένου :
«Η στέρηση σύνταξης λόγω υπέρβασης του ορίου οφειλών είναι σύμφωνα με ότι ορίζει το Σύνταγμα και οι αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων για την αρχή της αναλογικότητας ή όχι ;»

Όποιοι/ες έστειλαν ή θα στείλουν την αναφορά ας έχουν κατά νου, όταν τους πάρουν τηλέφωνο, να μην πέσουν στην παγίδα και να επιμείνουν να πάρουν απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα κι όχι σε ότι άλλο παραπλανητικό

Επίσης, περιορίστε την τηλεφωνική επικοινωνία ζητώντας η επικοινωνία σας να είναι εγγράφως – για να έχετε αποδεικτικά σε ότι σας πουν και που προφανώς γνωρίζοντας αυτό θα περιοριστούν στα πλαίσια που ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΤΕ.

* Να σημειώσω με την ευκαιρία ότι για το κείμενο της Αναφοράς είχα ήδη δύο θετικές γνώμες από νομικούς που τους έγινε γνωστό.

** σε περίπτωση που σας πουν ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΠ να ελέγξει την νομιμότητα των σχετικών νόμων και διατάξεων, αντιγράφω εδώ τι ακριβώς είναι αρμοδιότητά τους σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που είναι δημοσιευμένος και στο site του ΣτΠ :

Ν 3094/2003 / (ΦΕΚ Α΄ 10/22.01.2003)
Αρθρο 1: Αποστολή
Παράγραφος 1: Η ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» έχει ως αποστολή τη διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και των δημοσίων υπηρεσιών, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 3 παρ. 1 του παρόντος, για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ. ( πηγή )

Ανανέωση 6/7/2017 : τα μέτρα που εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ είναι σε αντίθεση και με την απόφαση 1129/2003 του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου στην σκέψη 7 αναφέρει ότι «η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας επιβάλλει την επιδίωξη του δημοσίου σκοπού με τον ηπιότερο για τον διοικούμενο τρόπο»

Ανανέωση 5/11/2017 : σε πρόσφατη αναζήτηση βρήκα προηγούμενο Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την απώλεια συνταξιοδοτικού δικαιώματοςΣε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει :

«… Με την διάταξη αυτή παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας που καθιερώνει η παρ. 1 του άρθρ. 25 του Συντάγματος, διότι η απώλεια του ίδιου του συνταξιοδοτικού δικαιώματος αποτελεί μέτρο τέτοιας έντασης και διάρκειας που συνεπάγεται μειονεκτήματα που είναι δυσανάλογα προς τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του δημοσίου σκοπού …»

Κάτι που επιβεβαιώνει την επιχειρηματολογία της Αναφοράς του άρθρου

Ανανέωση 7/1/2018 : Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η πρόσφατη γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. 173/2017 επίσης για δημόσιο υπάλληλο.

Ανανέωση 13/8/2018 : Ομοίως και η απόφαση 1257/2002 Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ανανέωση 28/4/2018 : Να σημειώσω ότι η στέρηση σύνταξης λόγω υπέρβασης ορίου οφειλών είναι σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Λειτουργίας ΟΑΕΕ που έγινε με ΑΠΟΦΑΣΗ και συγκεκριμένα με την απόφαση Φ80000/7228/308 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 1397/2006

Κανονισμός Ασφαλιστικής Λειτουργίας Ο.Α.Ε.Ε. – ΦΕΚ Β’ 1397/2006 ]

Το σημειώνω γιατί, όπως είχε επισημάνει κι ο Συνήγορος του Πολίτη σε άλλο θέμα, σε κάποιες περιπτώσεις διάφορες αποφάσεις και εγκύκλιοι του ΟΑΕΕ δεν είχαν νομοθετική βάση κι είχαν γίνει καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδότησης των σχετικών νόμων.

 

Γιάννης Μανιάτης   ……  

παραλλαγή του άρθρου φιλοξενήθηκε στην triklopodia  

 …

Ανανέωση 18/6/2017 : Για την κίνηση των ασφαλισμένων να απευθυνθούν στον Συνήγορο του Πολίτη, παράλληλα με τις όποιες άλλες νομικές ενέργειες, είχαμε ειδική αναφορά στο περιοδικό Επίκαιρα (28/4/2017)

Σχετικά άρθρα :

Επαχθές και παράνομο μέτρο η απώλεια σύνταξης λόγω οφειλών – στο άρθρο παρουσιάζεται δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η στέρηση σύνταξης

Ετοιμάζονται να κλέψουν τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών – στο άρθρο εξηγείται πως με αφορμή το όριο των οφειλών θα κλέψουν τις εισφορές των ασφαλισμένων

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για τη στέρηση σύνταξης λόγω οφειλών

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.