Ετοιμάζονται να κλέψουν τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

kleftes

Όσο κι αν ο τίτλος ξενίζει και δημιουργεί απορίες και προβληματισμούς, όπως άλλωστε ήταν κι εξ αρχής ο σκοπός του, είναι πέρα για πέρα αληθινός και μεταφέρει την αγωνία χιλιάδων ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών που κινδυνεύουν να χάσουν τις εισφορές πολλών ετών και να μείνουν εκτός συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά για να γίνει ορατός και κατανοητός ο επερχόμενος κίνδυνος.

Για να μπορεί να παρακολουθήσει ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης τη συνέχεια, να εξηγήσουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2016 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, είχαν ως βάση υπολογισμού τεκμαρτά εισοδήματα, καθοριζόμενα αυθαίρετα από την διοίκηση του ταμείου και ήταν γνωστά ως κλάσεις ή κατηγορίες. Σε αυτό το πλαίσιο ανά τριετία ο ασφαλισμένος υποχρεωτικά πήγαινε στην επόμενη κατηγορία, ανεξάρτητα εάν είχε αύξηση ή όχι στα εισοδήματά του και χωρίς να μπορεί να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα, ζητώντας να υπολογίζονται οι εισφορές του στα πραγματικά του εισοδήματα.

Η οικονομική κρίση του 2009 που συνεχίζεται ως τις μέρες μας, όπως είναι γνωστό επέφερε δραματική μείωση στα εισοδήματα και των ελευθέρων επαγγελματιών και χιλιάδες από αυτούς βρέθηκαν σε αντικειμενική αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών που συνέχιζαν να υπολογίζονται με τεκμαρτά εισοδήματα εποχών οικονομικής ευμάρειας, γιατί η διοίκηση του ταμείου δεν είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθούν, όπως ήταν υποχρεωμένη από τη σχετική νομοθεσία.

Αυτό το πλαίσιο ανομίας που είχαμε καταγγείλει καιρό πριν * είχε σαν αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ασφαλισμένων να γίνουν οφειλέτες και οι περισσότεροι εξ αυτών να είναι εκτός ρυθμίσεων, συσσωρεύοντας χρέη τα οποία μεγάλωναν διαρκώς, μετά και το ναυάγιο της εξαγγελίας για πάγωμα των οφειλών.

Στα προηγούμενα θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, για να μπορέσει κάποιος επαγγελματίας να πάρει σύνταξη κι εφ’ όσον έχει τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης και ηλικίας, θα πρέπει οι οφειλές του να μην υπερβαίνουν τις 20.000 και το ποσό της οφειλής ρυθμίζεται με τμηματική παρακράτηση από την σύνταξή του. Εάν η οφειλή του υπερβαίνει τις 20.000 καλείται να πληρώσει μετρητοίς τη διαφορά ή να χάσει όσα χρήματα είχε πληρώσει από την τσέπη του για εισφορές και να μείνει χωρίς σύνταξη, ενώ το κράτος θα διεκδικεί τις οφειλές με κατασχέσεις στον ίδιο ή στους κληρονόμους του.

Δηλαδή, ο κυρ Κώστας που μετά βίας κράταγε το μαγαζάκι του προκειμένου να συμπληρώσει την ηλικία για να βγει στη σύνταξη, με 30 συνεχόμενα χρόνια πληρωμένα ένσημα από την τσέπη του, λόγω των οφειλών του τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οφειλών που υπερβαίνουν τις 20.000, στην ουσία οφειλές προς τον εαυτό του, αφού το τμήμα της αναλογικής σύνταξης που δικαιούται να πάρει θα είναι με βάση το κεφάλαιο που θα έχει συγκεντρώσει στον προσωπικό του νοητό κουμπαρά, θα χάσει ΟΛΕΣ τις εισφορές που πλήρωσε και θα μείνει χωρίς σύνταξη και θα κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του ο ίδιος ή οι κληρονόμοι του.

Με ποια λογική έγινε αυτό; Αυθαίρετα, σάμπως ρώτησαν κανένα όταν έφτιαξαν αυτό το έκτρωμα; Βάσει ποιών νόμων; Βάσει του δικού τους «νόμου” που χρόνια κλέβει τις εισφορές όσων είχαν λίγα μόνο χρόνια ασφάλισης, καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια ανταποδοτικότητας και δικαίου.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως ήταν αντισυνταγματική η στέρηση σύνταξης  – σε δημόσιο υπάλληλο που είχε καταδικαστεί αμετάκλητα για το αδίκημα της κατ΄εξακολούθηση πλαστογραφίας με χρήση σε βάρος του Δημοσίου – κρίνοντας το μέτρο επαχθές και θυμίζοντάς μας πως ακόμα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουμε δύο Ελλάδες, με άλλα μέτρα νομοθετικής πρόνοιας για την κάθε μία κι ένα Σύνταγμα – ακορντεόν που το ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Είναι προφανές λοιπόν ότι χιλιάδες ασφαλισμένων που αυτή τη στιγμή έχουν υπερβεί το όριο οφειλών και λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούν να πληρώσουν τη διαφορά της οφειλής, θα χάσουν όσα χρήματα πλήρωσαν επί δεκαετίες για εισφορές από την τσέπη τους και θα μείνουν χωρίς συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Είναι προφανές ότι μιλάμε για δρομολογημένη οργανωμένη κλοπή από τις παραγωγικές τάξεις του τόπου, για την οποία δεν μιλάει κανείς και το επόμενο διάστημα προβλέπεται να είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, με χιλιάδες επαγγελματιών χωρίς σύνταξη και πόρους να επιβιώσουν. Κοινωνικό πρόβλημα που ήταν ήδη γνωστό στη Βουλή από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2014 και θα είναι διαρκώς αυξανόμενο, οδηγώντας στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό χιλιάδες ελευθέρων επαγγελματιών.

Γιάννης Μανιάτης     … 

Αρχική δημοσίευση στο capital.gr

κι εν συνεχεία στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αθηνών

Αν κι απ’ ότι γνωρίζω ήταν το μόνο άρθρο που ανέδειξε το θέμα αυτό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είχε σαν αποτέλεσμα περίπου ένα μήνα μετά, την κατάθεση πρότασης από 65 Βουλευτές για να μπορούν να πάρουν σύνταξη κι όσοι έχουν οφειλές που ξεπερνούν τις 20.000 (  αναφορά και σε άλλο άρθρο )

Ανανέωση 17/3/2018 : Σε άρθρο, τέλη του 2017, γίνεται αναφορά ότι «Περισσότεροι από 40.000 ασφαλισμένοι της χώρας μπορεί μεν να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ωστόσο έχουν εγκλωβιστεί καθώς έχουν δημιουργήσει οφειλή προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ,σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.»

Για το πλαίσιο ανομίας ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στα άρθρα:

Αντισυνταγματικές οι εισφορές του ΟΑΕΕ   

Οι παρανομίες του ΟΑΕΕ   …  και

Επαχθές και παράνομο μέτρο η απώλεια σύνταξης λόγω οφειλών

Συμπληρωματικά στο αρχικό άρθρο να σημειώσω τα εξής :

Το άρθρο είχε συγκεκριμένο σκοπό, να αφυπνίσει και να ενημερώσει για τον επερχόμενο κίνδυνο κι όχι να είναι ένα δοκίμιο που λόγω έκτασης θα απέτρεπε την πλειοψηφία να το διαβάσει. Στη συνέχεια σημειώνω τα δεδομένα που πρέπει να έχει υπ’ όψιν του κάθε ασφαλισμένος, συμπληρωματικά στα όσα αναφέρει το αρχικό άρθρο :

Δεδομένο 1) Με βάση το νόμο 3863/2010 (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) το ασφαλιστικό μας σύστημα ΑΛΛΑΞΕ κι έγινε μεικτό. Έτσι από 1/1/2011 είχαμε συντάξεις από δύο μέρη. Την εθνική και την αναλογική. Αναλογικό τμήμα σύνταξης θα παίρνει ο ασφαλισμένος με βάση το κεφάλαιο που θα έχει συγκεντρώσει στον προσωπικό του λογαριασμό κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Συνεπώς μετά την 1/1/2011 ο ελεύθερος επαγγελματίας κυριολεκτικά δεν οφείλει, παρά μόνο στον εαυτό του
Αυτή η αλλαγή είχε περάσει απαρατήρητη από την πλειοψηφία

Δεδομένο 2) Πρόσφατα είχαμε απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έκρινε πως η οριστική και πλήρης περικοπή της σύνταξης, αποτελεί υπερβολικά επαχθή κύρωση. Όπως επισημαίνει το Δικαστήριο, το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση τόσο με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, όσο και με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α..
Η απόφαση βγήκε με αφορμή προσφυγή ΔΥ που είχε καταδικαστεί αμετάκλητα και του είχαν κόψει την σύνταξη κι έκρινε ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις Το σκεπτικό  της απόφασης δείχνει την παρανομία να μην χορηγούν συντάξεις σε όσους έχουν οφειλές πάνω από 20.000
Αξίζει να σημειωθεί πως οι οφειλές ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΗΔΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ κι εκκρεμούν χιλιάδες προσφυγές, γιατί υπήρχε οφθαλμοφανής αντισυνταγματικότητα στον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Συγκεκριμένα, οι εισφορές είναι δημόσια βάρη κι όταν υπολογίζονται επί τεκμαρτών εισοδημάτων, όπως γινόταν μέχρι 31/12/2016, θα έπρεπε να είναι μαχητά τα τεκμαρτά εισοδήματα, διαφορετικά ήταν αντισυνταγματικό και για το θέμα αυτό έχουμε οριστικές αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων. Την αντισυνταγματικότητα αυτή την ομολογούν επίσημα στην εγκύκλιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού αναφέροντας ότι βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος είναι η μετάβαση υπολογισμού από τεκμαρτά εισοδήματα στα πραγματικά – αποσιωπώντας όμως ότι τα τεκμαρτά έπρεπε να είναι μαχητά.

Δεδομένο 3) Όπως αναφέρω και στο άρθρο ήδη από το 2014 ήταν σε γνώση τους το πρόβλημα το οποίο θα ήταν διαρκώς αυξανόμενο με βάση το γεγονός ότι το 70% των οφειλών στον ΟΑΕΕ έγινε μετά το 2009 κι επίσης πως για να ξεπεράσει κάποιος τις 20.000 οφειλών θέλει περίπου μια 3ετία, οπότε το κοινωνικό αυτό πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 2012 – 13

Τι μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι;

Σαν πρώτο βήμα μπορούν να κάνουν Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη

ή/και να κινηθούν με νομικό.

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

 

Advertisements

2 thoughts on “Ετοιμάζονται να κλέψουν τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.