Η επίσημη παραδοχή για την παρανομία των εισφορών

listia_oaee

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και σε λιγότερο από δύο μήνες έχει οριστεί το πρώτο δικαστήριο κατά του ΟΑΕΕ. Εν όψει αυτής της σημαντικής δίκης αλλά κι όσων ακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι με τους δικηγόρους τους θα πρέπει να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το “οπλοστάσιο των επιχειρημάτων τους”.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός όσων έχω παρουσιάσει όλο το προηγούμενο διάστημα, εκτιμώ ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις που είχε κάνει ο αρμόδιος υπουργός στη Βουλή, κατά την συζήτηση ψήφισης του νέου ασφαλιστικού που πλέον είναι νόμος του κράτους.

Σε εκείνη τη συζήτηση είχε κατατεθεί ένσταση αντισυνταγματικότητας κι ο αρμόδιος υπουργός κος Κατρούγκαλος είχε απαντήσει υποστηρίζοντας ότι “εφαρμόζονται κανόνες ισονομίας για όλους του Έλληνες πολίτες”. “Επιβαρυνόμαστε ανάλογα με τις δυνάμεις μας», ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. «Αυτό λέει το Σύνταγμα, αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε το Σύνταγμα για πρώτη φορά». *(1)

Η τοποθέτηση – απάντηση του υπουργού, με τη συγκεκριμένη φράση, “επιβαρυνόμαστε ανάλογα με τις δυνάμεις μας», αποτυπώνει τον πυρήνα της νομικής επιχειρηματολογίας όσων ασφαλισμένων έχουν προσφύγει κατά του ΟΑΕΕ, ζητώντας οι εισφορές τους να υπολογίζονται βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων τους.

Aπ’ όσα μπορώ να γνωρίζω, μέχρι στιγμής, ΔΕΝ υπήρξε καμία νομική αμφισβήτηση στον υπολογισμό των εισφορών βάσει εισοδήματος και η μοναδική περίπτωση που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν κατά της νομιμότητας του νομοσχεδίου, αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Epikaira_1 001

Τις προηγούμενες δηλώσεις επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του υπουργού σε τηλεοπτική εκπομπή όπου συνοπτικά εξηγεί πως στην ουσία, με το νέο ασφαλιστικό, οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών θα υπολογίζονται βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων, αντί βάσει των τεκμαρτών εισοδημάτων που υπολογίζονται μέχρι στιγμής.

Πατήστε εδώ κι ακούστε προσεκτικά μετά το 1:30 στο βίντεο της εκπομπής

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι διαφορετικό θέμα η νομιμότητα ή μη του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, με το υψηλό ποσοστό των εισφορών.

Για το υψηλό ποσοστό των εισφορών, ενδιαφέρον έχουν οι ενστάσεις που διατυπώνει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο και ιδιαίτερης σημασίας είναι οι παρατηρήσεις της σχετικά με την διαφορά ανάμεσα στις εισφορές των μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας (διαβάστε την έκθεση ΕΔΩ).

Στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού κινείται και η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν σε αποστροφή του λόγου του στη ΔΕΘ και ειδικότερα στην εξαγγελία του για πάγωμα των οφειλών αναγνώρισε την παρανομία στον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού των εισφορών λέγοντας ότι “ από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου.” *(2)

Ανανέωση 20/10/2016 : Σε όλα τα προηγούμενα έρχεται να προστεθεί και η παραδοχή του διοικητή του ΟΑΕΕ, κου Τσακίρη, σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου παραδέχεται ότι μέχρι και σήμερα οι εισφορές υπολογίζονται σε τεκμαρτά εισοδήματα – τα οποία ΔΕΝ είχε την δυνατότητα να τα αμφισβητήσει ο ασφαλισμένος ( οι δηλώσεις στο 3:40 του βίντεο ΕΔΩ ) Πρακτική που είναι ευθέως αντίθετη με το Σύνταγμα και ως κίνηση ασφαλισμένων ΣυμΠράττω είχαμε ζητήσει να εκδικαστεί με πιλοτική δίκη από το Συμβούλιο της Επικρατείας που απέρριψε την αίτησή μας ( σχετικό άρθρο ΕΔΩ)

Ανανέωση 10/11/2016 : Ακόμα ένα βίντεο όπου ο διοικητής του ΟΑΕΕ, κος Τσακίρης, ευθέως αναγνωρίζει ότι  και τώρα το ποσοστό για εισφορές είναι 20% αλλά επί τεκμαρτών εισοδημάτων (στο 9:00). Αυτό βέβαια που επιμελώς αποφεύγουν να πουν είναι πως είναι αντισυνταγματική η χρήση τεκμηρίων εάν αυτά δεν είναι μαχητά, όπως στην περίπτωση των εισφορών του ΟΑΕΕ.

Ανανέωση 15/1/2017 : Σημαντική κι επίσημη έγγραφη επιβεβαίωση αποτελεί η εγκύκλιος του υπουργείου για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Σε αυτή αναφέρεται επί λέξη ότι «Βασικό γνώρισμα του νέου καθεστώτος είναι η μετάβαση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών από το τεκμαρτό εισόδημα(ασφαλιστικές κατηγορίες για ΟΑΕΕ ) … στο πραγματικό εισόδημα που προκύπτει από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας

Ανανέωση 19/1/2017 : Η απόλυτη επιβεβαίωση της παρανομίας ήρθε με το νέο ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αντιγράφω εδώ, απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση που είχε κατατεθεί με το νομοσχέδιο στη Βουλή, όπου με απόλυτη σαφήνεια αναγνωρίζεται το άδικο και παράνομο στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα.

Σελ. 61 : «Με το άρθρο 39 εισάγονται ενιαίοι κανόνες για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από τον Ο.Α.Ε.Ε. και το Ε.Τ.Α.Α. ως προς το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης, καθώς και ως προς τη βάση υπολογισμού της ως άνω εισφοράς. Κατ’ αρχήν ορίζεται ενιαίο ύψος ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίζεται με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου και καταργείται το προϊσχύσαν σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, κατηγοριών ή τεκμαρτών ποσών που αποτελούσε άδικη βάση υπολογισμού, καθώς δεν αντανακλούσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του ασφαλισμένου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζονται ενιαίοι και κανόνες για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και τα βάρη κατανέμονται κατά δίκαιο τρόπο ανάλογα με τις δυνάμεις του εκάστοτε ασφαλισμένου….»

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στη σελίδα  102, όπου αναγνωρίζεται ότι οι εισφορές είναι δημόσια βάρη. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «… το ύψος της μείωσης του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών είναι αντιστρόφως ανάλογο της εισοδηματικής κλίμακας που υπάγεται ο εκάστοτε ασφαλισμένος, ώστε να δίδεται μεγαλύτερη ελάφρυνση στα χαμηλότερα εισοδήματα, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις καθενός …»

Για να διαβάσετε την αιτιολογική έκθεση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΔΩ για όσους θέλουν να την εκτυπώσουν ή να την αποθηκεύσουν σε μορφή PDF

Ανανέωση 24/6/2018 : Επίσημη αναγνώριση από τον αρμόδιο υφυπουργό κο Πετρόπουλο ότι ο υπολογισμός των εισφορών επί τεκμαρτών εισοδημάτων μέχρι 31/12/2016 ήταν η αιτία δημιουργίας χιλιάδων οφειλετών.
Στο ίδιο επίσημο έγγραφο αναγνωρίζει ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, ως ποσοστό επί των πραγματικών εισοδημάτων το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει λιγότερα από πριν και ότι είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της εισπραξιμότητας
Το έγγραφο είναι επίσημο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους έχουν προσφύγει κατά του ΟΑΕΕ

Το έγγραφο ΕΔΩ

Γιάννης Μανιάτης

Παραπομπές :

*(1) : Ενδεικτικά άρθρα με τις δηλώσεις του υπουργού σε skai.gr και huffingtonpost

*(2) : Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Σχετικά άρθρα :

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και τα πρώτα δικαστήρια κατά του ΟΑΕΕ είναι γεγονός

Δικαστικές αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ

Νομικά επιχειρήματα και κείμενα

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

Advertisements

One thought on “Η επίσημη παραδοχή για την παρανομία των εισφορών

  1. […] να είναι ποσοστό του καθαρού τους εισοδήματος κι ενώ σε πλήθος επισήμων δηλώσεων και κειμένων έχουμε την πα… , να υπολογίζει τις εισφορές σε τεκμαρτά εισοδήματα, […]

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.