Κίνηση ασφαλισμένων «ΣυμΠράττω»

sinpratto2

Από τη μέρα που δημοσιεύτηκε η ενέργεια της Κίνησης ασφαλισμένων “ΣυμΠράττω”, να προχωρήσουν σε αίτηση για πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπήρξε ένας καταιγισμός ερωτήσεων. Ποιοι είσαστε; Τι είσαστε; Ποιος είναι ο σκοπός σας;

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Η κίνηση “ΣυμΠράττω” είναι το αυθόρμητο αποτέλεσμα απλών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν με πράξεις, ενώπιον των ελληνικών – ή και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων εάν απαιτηθεί – για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Τι ένωσε σε μια κίνηση σκοπού, άτομα από διαφορετικά επαγγέλματα και διαφορετικές περιοχές που δεν γνωριζόντουσαν μεταξύ τους ; Η επίγνωση ότι οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες που είναι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, είναι από τις μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες και μαζί με τις οικογένειές τους ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια και μπορούν να είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, κάτι που επιβεβαίωσαν οι πρόσφατες εξαγγελίες κυβέρνησης κι αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σαν πρώτη ενέργεια χρηματοδοτήσαμε το απαιτούμενο παράβολο για να κατατεθεί αίτηση πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ για προσφυγή που είχε κατατεθεί το 2014 με θέμα : Οι εισφορές να υπολογίζονται επί των δηλωθέντων εισοδημάτων κι όχι επί των ασφαλιστικών κλάσεων που είναι τεκμαρτά εισοδήματα.

Προσπαθήσαμε και πετύχαμε την μεγάλη δημοσιοποίηση του θέματος, τόσο στην κατάθεση της αίτησης, όσο και της απάντησης του ΣτΕ, με σκοπό η ενέργειά μας αυτή να λειτουργήσει και ως έναυσμα για παράλληλες ενέργειες κατά των παρανομιών του ΟΑΕΕ, είτε από συλλογικότητες, είτε από μεμονωμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων.

Χαρακτηριστικό της δημοσιοποίησης είναι το σχετικό άρθρο στο περιοδικό Επίκαιρα

– πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να διαβάσετε το άρθρο –

sympratto_1-001

sympratto_2-001

 

Σε μια εποχή που οι δημόσιες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (στο Facebook κι αλλού) είχαν περιοριστεί σε “θέματα γενικής ενημέρωσης”, σχεδόν καμία δημόσια συζήτηση δεν γινόταν για δράσεις κατά του ΟΑΕΕ κι ένα κλίμα παραίτησης έκανε αισθητή την παρουσία του,  δείξαμε ότι υπάρχουν ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι κι ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δόθηκαν κι έμειναν  στα λόγια και στις υποσχέσεις.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία των επισκέψεων, το διάστημα εκείνο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον ενημέρωσης για τρόπους προσφυγής κατά του ΟΑΕΕ, ενδιαφέρον που συνεχίστηκε αμείωτο, καθώς οι ενέργειές μας συνέπεσαν χρονικά με το κύμα κατασχέσεων που ξεκίνησε σε κινητά κι ακίνητα.

Στην αίτησή μας για πιλοτική δίκη το ΣτΕ απάντησε αρνητικά, με αιτιολόγηση που βγάζει μάτι, καθώς είναι σε πλήρη αντίθεση με ότι ο σχετικός νόμος ορίζει.

epikaira_343_3

 

Η αρνητική απάντηση από το ΣτΕ έγινε η αφορμή να μεταφερθούν τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στην Βουλή, με επερωτήσεις του Ανεξάρτητου Βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου προς τους αρμόδιους υπουργούς ( σχετικό άρθρο ΕΔΩ )

Παράλληλα, διερευνήσαμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε με καταγγελίες στις αρμόδιες επιτροπές της ΕΕ, δυνατότητα που δεν είναι γνωστή στην πλειοψηφία και μπορεί να γίνει με συμβολικό έως και μηδενικό οικονομικό κόστος για όσους συμμετέχουν – πληροφορίες στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μετά απ’ όλα αυτά, είμαστε σε αναμονή, εν όψει των πρώτων δικαστηρίων που ακολουθούν τους επόμενους μήνες κι ανάλογα με τις εξελίξεις θα σταθμίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση με νεότερο άρθρο, ώστε να στηρίξουν με την συμμετοχή τους οι ασφαλισμένοι.

Γιάννης Μανιάτης

Ανανέωση 22/10/2016 : Στη συνέχεια αντιγράφω μερικές ερωτήσεις που έγιναν από ασφαλισμένους και τι ακριβώς ισχύει

Ερώτηση: Για να συμμετέχει κάποιος/α στην κίνηση ΣυμΠράττω πληρώνει οικονομική συνδρομή ;

Απάντηση : Η κίνηση ΣυμΠράττω όπως αναφέρθηκε είναι κίνηση σκοπού και δεν έχει οικονομική συνδρομή ή κάποια άλλη επιβάρυνση. Όταν είναι να γίνει κάποια ενέργεια που έχει οικονομικό κόστος, γίνεται σχετικό δημοσίευμα, με ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής και γνωστό εξ αρχής σε όλους το κόστος της ενέργειας, ώστε όσοι συμμετέχουν να συνδράμουν. Για παράδειγμα, στην ενέργεια με την κατάθεση αίτησης στο ΣτΕ για πιλοτική δίκη, το κόστος των 300 ευρώ που ήταν η αξία του παραβόλου, μοιράστηκε στα άτομα που ξεκινήσαμε αρχικά την κίνηση ΣυμΠράττω. Με επίγνωση ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είμαστε πάνω από 700.000, το σκεπτικό μας είναι πως «με λίγα οι πολλοί» μπορούν να πραγματοποιηθούν  ενέργειες που δεν θα μπορούσαν να γίνουν ατομικά.

Ερώτηση : Πως μπορεί κάποιος/α να ακολουθήσει την κίνηση ΣυμΠράττω ;

Απάντηση : Για κάθε ενέργεια γίνεται αρχικά σχετικό δημοσίευμα κι ενημέρωση στην ομάδα μας στο Facebook

Ερώτηση : Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στην κίνηση ΣυμΠράττω ; Μπορούν να συμμετέχουν κι άτομα που είναι μέλη σε Εμπορικούς Συλλόγους, Συλλόγους Ασφαλισμένων ή άλλες συλλογικότητες ;

Απάντηση : Η κίνηση ΣυμΠράττω δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με κάθε άλλη συλλογικότητα που ασχολείται με τα προβλήματα του ΟΑΕΕ. Αντιθέτως, εξ’ αρχής είπαμε ότι η προσπάθειά μας είναι να διερευνήσουμε τρόπους δράσης απέναντι στις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες του ΟΑΕΕ, ώστε όποιοι θελήσουν να ακολουθήσουν. Ακριβώς γι’ αυτό μπορούν να συμμετέχουν οι πάντες.

Σχετικά άρθρα :

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Μια απορριπτική απόφαση του βγάζει μάτι

Στη Βουλή τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

 

Advertisements