Στη Βουλή τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

vouli_proedreio_adeio_533_355

Στη Βουλή πήγε τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με ερωτήσεις του προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησής του έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Και

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 Θέμα: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια πολιτών, οι οποίοι νοιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας , με την έως τώρα αντιμετώπισή τους από το Κράτος.»

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος ενημερώθηκε για τα πολύ σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα η κίνηση ασφαλισμένων «ΣυμΠράΤΤω» με υπόμνημά της μας πληροφόρησε μεταξύ άλλων για τα κάτωθι :

“ Στις αρχές Απριλίου είχε κατατεθεί στο ΣτΕ η ΠΑ3/2016 αίτηση για πιλοτική εκδίκαση προσφυγής ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ, ο οποίος ζητούσε να υπολογίζονται οι εισφορές του επί των δηλωθέντων εισοδημάτων του κι όχι επί των τεκμαρτών εισοδημάτων που είναι οι ασφαλιστικές κλάσεις του ΟΑΕΕ. Όπως είναι προφανές το θέμα ενδιέφερε το σύνολο των 750.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, και φυσικά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους έχουν οφειλές, που είναι η πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Στο εγχείρημα είχε συνδράμει οικονομικά η κίνηση ασφαλισμένων ΣυμΠράττω και νομικά η Ένωση Ελλήνων Φορολογουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί δύο ακόμα αιτήσεις ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για πιλοτική εκδίκαση, οι οποίες είχαν απορριφθεί.

Στις 17/5/2016 η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ, εξέδωσε την Πράξη 4/2016, σύμφωνα με την οποία αποφάσιζε “την απόρριψη του ανωτέρω αιτήματος, διότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 1 του ν. 3900/2010”, ενώ το άρθρο 1 με απόλυτη σαφήνεια ορίζει ως προϋποθέσεις, με το προς εξέταση αίτημα “να τίθεται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων…” κι είναι πασιφανές ότι 750.000 συνιστούν ευρύτερο κύκλο προσώπων.

Με απλά λόγια, 750.000 πολίτες ζήτησαν από το κράτος να σταματήσει να τους κλέβει, υπολογίζοντας τις εισφορές τους σε ανύπαρκτα εισοδήματα και η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι το αίτημα αυτό δεν είναι του παρόντος κι η κλοπή μπορεί να συνεχιστεί μέχρι νεοτέρας.

Αυτή, η τρίτη κατά σειρά, απόρριψη αιτήματος ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ, για την οποία υπήρξαν δημοσιεύματα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, είχε ως αποτέλεσμα τον κλονισμό της πίστης στο κράτος δικαίου, στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο που προσπαθούν να αποφύγουν τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους και να συμβάλλουν την ανάταξη της οικονομίας.

Τι προβλήματα θα αντιμετώπιζε η εκδίκαση της συγκεκριμένης προσφυγής ;

  1. Θα διευκρίνιζε τη νομιμότητα του τρόπου υπολογισμού των εισφορών και συνεπώς τη νομιμότητα των οφειλών που είχαν δημιουργηθεί κι έχουν δέσμιες χιλιάδες επιχειρήσεις. Οφειλές που με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ, στην πλειοψηφία τους (70%) δημιουργήθηκαν μετά το 2009, λόγω της συνεχούς οικονομικής κρίσης. Εάν δικαίωνε το αίτημα του ασφαλισμένου, να μπορεί να ασκήσει το Συνταγματικό του δικαίωμα ανταπόδειξης, ώστε οι εισφορές – κι οι οφειλές ανάλογα – να υπολογίζονται βάσει των πραγματικών κι όχι των τεκμαρτών εισοδημάτων, θα έδινε ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένων που αυτή τη στιγμή βαρύνονται με οφειλές εισφορών, δυσανάλογων με τα εισοδήματά τους κι ως εκ τούτου παράνομες.
  2. Ως επακόλουθο, ο επανυπολογισμός των οφειλών βάσει των πραγματικών εισοδημάτων θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της εισπραξιμότητας των πραγματικών μειωμένων οφειλών και αποτροπή χιλιάδων κατασχέσεων, βασισμένων σε αμφισβητούμενες δικαστικά οφειλές “

Επειδή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια πολιτών, οι οποίοι νοιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με την έως τώρα αντιμετώπισή τους από το Κράτος .

Επειδή, η πολιτεία τους θυμάται μόνο όταν πρέπει να τους ζητήσει χρήματα.

Επειδή, ο επανυπολογισμός των οφειλών βάσει των πραγματικών εισοδημάτων θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της εισπραξιμότητας των πραγματικών μειωμένων οφειλών και αποτροπή χιλιάδων κατασχέσεων, βασισμένων σε αμφισβητούμενες δικαστικά οφειλές ,

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάσθε:

  1. Κύριε   Κατρούγκαλε, ως επικεφαλής του υπουργείου, απαντήστε μας ξεκάθαρα εάν υποστηρίζετε την τήρηση της νομιμότητας και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ή εάν συντάσσεστε με τις ατυχείς δηλώσεις του υφυπουργού κου Πετρόπουλου που είχε επιχειρήσει να προκαταλάβει τις δικαστικές αποφάσεις σε χιλιάδες εκκρεμείς προσφυγές κατά του ΟΑΕΕ, εμφανίζοντας ως νόμιμες πρακτικές που η γνωμοδότηση Μανιτάκη αλλά και τρείς μέχρι στιγμής προσωρινές δικαστικές αποφάσεις έκριναν ως παράνομες;
  2. Μέχρι την τελεσίδικη εκδίκαση του θέματος, θα παγώσουν οι πλειστηριασμοί, λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ;
  3. Είναι στις άμεσες προθέσεις σας να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δοθεί το δικαίωμα επιλογής στον ασφαλισμένο, ώστε είτε να μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές του – εφ’ άπαξ ή σε δόσεις σύμφωνα με το εισόδημά του, είτε πάγωμα των οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά το 2009 και μεταφορά τους στο τέλος του εργασιακού του βίου, εφ’ όσον με το νέο ασφαλιστικό νόμο κάθε ασφαλισμένος θα πάρει ποσό σύνταξης ανάλογα με το ποσό που θα έχει καταβάλλει στον προσωπικό του λογαριασμό, κατά το διάστημα του εργασιακού του βίου;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

***

Τα κείμενα των επίσημων ερωτήσεων :

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

***

Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένονται με ενδιαφέρον οι απαντήσεις των δύο Υπουργείων και για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετικό δημοσίευμα.

* Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Νίκος Νικολόπουλος είχε γνωστοποιήσει με αναφορές του και παλιότερα τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στη Βουλή – σχετικό άρθρο ΕΔΩ καθώς κι ΕΔΩ

 

Σχετικά άρθρα :

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Δικαιοσύνη, όπως λέμε… φέτα – ή – Μια απορριπτική πράξη που βγάζει μάτι

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και τα πρώτα δικαστήρια κατά του ΟΑΕΕ είναι γεγονός

Οι παρανομίες του ΟΑΕΕ

Πότε και πως κάνουμε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ – υπόδειγμα

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

Advertisements

2 thoughts on “Στη Βουλή τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.