Οικονομικά δεδομένα ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

aganaktismenoi6-1050x700

Οι πρώτες δίκες κατά ΟΑΕΕ είναι γεγονός και σύντομα θα κληθεί η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για τα αιτήματα των ασφαλισμένων.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που θα πρέπει να αναπτύξουν οι ασφαλισμένοι ενδεχομένως θα πρέπει να είναι και η ανάδειξη των πραγματικών οικονομικών μεγεθών στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες λανθασμένες εντυπώσεις είχαν καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται αρνητικά, παρά την δεινή οικονομική τους κατάσταση.

Εκτός από τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα, κάθε ασφαλισμένος μπορεί να επικαλεστεί επίσημα στοιχεία για την πτώση στον κλάδο που δραστηριοποιείται αλλά και έρευνες ή  μελέτες που αποτυπώνουν την γενική οικονομική κατάσταση των ελευθέρων επαγγελματιών την περίοδο της κρίσης.

Για παράδειγμα, κλαδική έρευνα μπορεί να χαρακτηριστεί το άρθρο του Μανόλη Δρεττάκη, σύμφωνα με το οποίο, η κρίση και τα μνημόνια προκάλεσαν κατάρρευση της οικοδομής, σε ποσοστό 84,3%  – με αποτέλεσμα κι ανάλογες μειώσεις εισοδημάτων στα 200 περίπου επαγγέλματα της οικοδομής *(1). Το άρθρο βασίζεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ανάλογα στοιχεία μπορεί να αναζητήσει στην ΕΛΣΤΑΤ κάθε ενδιαφερόμενος για το δικό του κλαδικό αντικείμενο.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ%20ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ%20ΠΙΝΑΚΑΣ%201%2023_02_2014

Στοιχεία για την γενική οικονομική κατάσταση των ελευθέρων επαγγελματιών μπορούν να αντληθούν από την έκθεση επιτροπής της Βουλής για την φτώχεια όπου υπάρχει ρητή αναφορά στους μικρούς επαγγελματίες, στην μελέτη για την φτώχεια του Οργανισμού “διανέοσις”, στις μελέτες της ΓΣΕΒΕΕ και σε άλλες επίσημες πηγές ή και σε δημοσιεύματα από έγκριτες πηγές.

Στη μελέτη του Οργανισμού Έρευνας κι Ανάλυσης “διανέοσις”, αυξημένα ποσοστά φτώχειας παρουσιάζουν τα νοικοκυριά με αρχηγό αυτοαπασχολούμενο, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και αυτό αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί. Στον πίνακα υπάρχουν στοιχεία για το διάστημα 2011 – 2015 και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αναφέρονται ως “Αυτοαπασχολούμενοι”*(2)

ftoxia_meleti_2

Ο προηγούμενος πίνακας επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλαιότερης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία,  από τους ενεργούς ασφαλισμένους “μόνο οι 3 στους 10 (30%) προσπαθούν και είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσθετο εισόδημα για μετά τη σύνταξη (αποταμίευση, επένδυση, ιδιωτική ασφάλιση κ.α)”. Στην ίδια έρευνα “για το 74,5% των συνταξιούχων του δείγματος, η σύνταξη αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος”*(3)

Ανανέωση 14/12/2016 : Η έρευνα είχε πραγματοποιηθεί πανελλαδικά σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΑΕΕ από την ανεξάρτητη εταιρεία marc για το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι μόνο ένα 30% έχει εισοδήματα που υπερκαλύπτουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης και έχουν τη δυνατότητα αποταμίευσης ή άλλων τρόπων που θα τους διασφαλίσουν πρόσθετα εισοδήματα μετά τη σύνταξη. Επίσης είναι σημαντικό ότι αυτό επιβεβαιώνεται ΚΑΙ από την έρευνα μεταξύ των ήδη συνταξιούχων.

Με τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τα οποία το 70% των οφειλών δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, καταρρίπτεται η προπαγάνδα όσων ήθελαν υπεύθυνο της κρίσης την φοροδιαφυγή του τυροπιτά, με τη ναζιστική μέθοδο της συλλογικής ευθύνης μιας κοινωνικής ομάδας, ώστε να μην αναζητούν αυτούς που επί χρόνια συστηματικά πλούτισαν, πάνω στην πλάτη των πολιτών, στις γνωστές ανά το πανελλήνιο “αμαρτωλές υπηρεσίες”. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κος Λέανδρος Ρακιντζής, είχε δημόσια αναφέρει ότι αν για 10 χρόνια δεν είχαμε διαφθορά, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας *(6). (Ανανέωση 23/12/2016) Για το θέμα αυτό συγκλονιστικά είναι επίσης τα στοιχεία από έρευνα του Αυστριακού καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Linz, Friedrich Schneider, ο οποίος παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία για τα μεγέθη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας στη χώρα μας, καθώς επίσης και για τη ζημία που προκαλεί στην εθνική οικονομία η διαφθορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του η παραοικονομία  στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έφθασε το 23,3% του ΑΕΠ κατά το έτος 2014, δηλαδή περίπου στα 41,7 δισ. ευρώ, η διαφθορά ανήλθε σε 21 δισ. ευρώ και η φοροδιαφυγή στα 7,2 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα υπάρχει τεκμηριωμένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπερφορολογούνται και πληρώνουν αυξημένο φόρο κατά 163,9% για τα ίδια εισοδήματα. *(7)

Σε αυτό το σημείο, αν και αυτονόητο, να διευκρινήσω ότι σκοπός του άρθρου δεν είναι να υποδείξει συγκεκριμένους τρόπους επιχειρηματολογίας, αλλά να δώσει μερικές ιδέες πως ενδεχομένως μπορεί να κινηθεί κάθε ασφαλισμένος, σε συνεννόηση φυσικά με τον δικηγόρο του.

upd 21/5/2017 : Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα «… το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμμετέχουν στη σκιώδη οικονομία κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 60% κι απογειώνεται στο 71,6% στην περίπτωση των ανέργων.

Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 64,6% για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, 61,3% για τους συνταξιούχους, 60,7% για τους αυτοαπασχολούμενους, 57,3% για τους επιχειρηματίες και 51,8% για τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι επιχειρηματίες συγκεντρώνουν το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όσων κρίνουν ότι η δραστηριότητα στη «σκιά» της οικονομίας είναι δικαιολογημένη (52,4%), ενώ ακολουθούν: αυτοαπασχολούμενοι (50,4%), άνεργοι (46,7%), εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (42,5%), δημόσιοι υπάλληλοι (32,4%) και συνταξιούχοι (30,7%)…»

Βλέπουμε δηλαδή ότι στην σκιώδη οικονομία συμμετέχουν με σημαντικό ποσοστό, τόσο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, όσο και μισθωτοί του δημοσίου καθώς και συνταξιούχοι. Αυτή η έρευνα καταρρίπτει την επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν ότι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την φοροδιαφυγή ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Ανανέωση 17/10/2016 : Σημαντική είναι επίσης η έκθεση από το «Παρατηρητήριο για την κρίση» όπου στην σελίδα 59 αναφέρει : «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση (βάσει της μείωσης της καταναλωτικής τους δαπάνης) είναι οι αυταπασχολούμενοι οι οποίοι καταγράφουν σωρευτική μείωση 36,7%»

Στην ίδια έκθεση, στη σελίδα 61 διαβάζουμε ότι «…στους αυταπασχολούμενους περιλαμβάνονται κατά κανόνα πολλοί μικροεπιχειρηματίες οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν δει τις επιχειρήσεις τους σχεδόν να καταρρέουν· αυτοί πολλές φορές προσπαθούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ακόμη και όταν δεν έχουν κέρδη ενώ συχνά δεν περιλαμβάνονται στους καταγεγραμμένους ανέργους, ακόμη και όταν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους…» ( πηγή )

Ανανέωση 16/12/2016 : Για όσους αναζητούν στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ :

Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο

Περισσότεροι δείκτες

Αίτημα παροχής στατιστικών στοιχείων

Η εξέλιξη του Δείκτη στις Κατασκευές

diktis_kataskeves

Αναφερόμενος στη φτώχεια ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει : «… Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το βάθος της φτώχειας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε κατά περισσότερες από 25 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2010 και 2013. Το 40% όσων είναι φτωχοί άνω των 16 ετών είναι εργαζόμενοι. Τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν άνθρωποι με άτυπες μορφές απασχόλησης, ιδιαίτερα εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης –μισθωτοί και αυταπασχολούμενοι …» … » … Εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, βάσει της μείωσης της καταναλωτικής τους δαπάνης, είναι οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι καταγράφουν σωρευτική μείωσης 36,7% ακολουθούμενοι από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα 29,3% και τους ανέργους 27.3% ενώ τη μικρότερη μείωση παρουσιάζουν οι συνταξιούχοι 24.2% …»

Ανανέωση 22/12/2016 : Την πραγματική οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων με οφειλές στον ΟΑΕΕ, αποτυπώνουν εκτός των άλλων και τα όσα στοιχεία είχαν καταγράψει Ιατρικοί Σύλλογοι και Κοινωνικά Ιατρεία, γιατί είναι προφανές ότι όσοι είχαν οικονομική ευχέρεια δεν κατέφευγαν στις κοινωνικές δομές υγείας που αναπτύχθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.  Μερικά από αυτά τα στοιχεία που αφορούσαν τους καρκινοπαθείς ανασφάλιστους λόγω οφειλών είχαν γίνει επερώτηση στην Βουλή τέλη του 2013

Μεγαλύτερη ακόμα εικόνα έχουμε σε άρθρο του 2014, με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, απ’ όπου αντιγράφω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα : «…Τον τελευταίο χρόνο οι ιατρικές επισκέψεις των ανασφάλιστων αρρώστων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τριπλασιάστηκαν, από το Φεβρουάριο 2013 που το ιατρείο αριθμούσε 16.800 επισκέψεις, έως σήμερα που το νούμερο τους έφτασε στις47.200.

Αν αναλογιστεί δε κανείς, πως το 48% των ασθενών είναι Έλληνες πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους ή πετάχτηκαν εκτός ασφάλισης λόγω χρεών στην εφορία, και άλλο ένα 37% είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχασαν τις δουλειές τους, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του προβλήματος που στιγματίζει την υγεία του ελληνικού λαού λόγω έλλειψης κοινωνικής πρόνοιας εν μέσω οικονομικής κρίσης…»  ***τα στοιχεία του άρθρου είναι από το δημοσίευμα, 22 Μαρτίου 2014, στην επίσημη σελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τίτλο Οι Γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για τους ανασφάλιστους – ο Υπουργός Υγείας τι κάνει;

Την εικόνα επιβεβαιώνουν στοιχεία από την επίσημη σελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, απ’ όπου και το ακόλουθο απόσπασμα, από δημοσίευμα του 2012 : «… Το 44% των ασθενών που επισκέπτονται το Ιατρείο είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που είχαν κάποια μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία έκλεισε και στη συνέχεια έμειναν ανασφάλιστοι αφενός λόγω των οφειλών στο Ταμείο τους, αφετέρου λόγω των οφειλών στην εφορία. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό αυξάνει μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο λόγω αδυναμίας πληρωμής των εισφορών στον ΟΑΕΕ χιλιάδων ασφαλισμένων, που είτε έκλεισαν την επιχείρησή τους είτε εργάζονται χωρίς να μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ, οποτε είναι χωρίς υγειονομική κάλυψη…»

Κι επίσης σε άλλο δημοσίευμα, όπου αναφέρεται : «… Είναι χαρακτηριστικό ότι 350.000 ανασφάλιστοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.000.000 πολίτες (άμεσα ασφαλισμένοι και προστατευόμενα μέλη) να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους στον ΟΑΕΕ, 3 στους 10 ασφαλισμένους (32,1%) δηλώνουν ότι πάντα πληρώνουν από τη τσέπη τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τα τελευταία 1-2 χρόνια, ενώ συνολικά πάνω από τους 6 στους 10 ερωτηθέντες (65,1%), απαντά ότι έχει χρειαστεί να επιβαρυνθεί οικονομικά. Επιπλέον σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ που συμμετείχαν στην έρευνα (54,1%), απαντούν ότι εάν δεν είχαν πρόσβαση στην περίθαλψη λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας, θα αναγκάζονταν να πληρώσουν για τις ιατροφαρμακευτικές παροχές, ενώ μόλις οι 3 στους 10 (33,9%), θα είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω ιδιωτικής ασφάλισης υγείας …»

Την τραγική κατάσταση στο χώρο των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, αποτυπώνουν άρθρα από ΜΚΟ κι επίσημες έρευνες, για το φαινόμενο των «νεοαστέγων» :

‘Ετσι, σε έρευνα του ΕΜΠ για το φαινόμενο των αστέγων στην Αθήνα της κρίσης, στη σελίδα 12 διαβάζουμε ότι «… ένα μεγάλο ποσοστό τους είναι άτομα τα οποία απασχολούνταν σε επαγγέλματα τα οποία «χτύπησε» η κρίση. Είναι χαρακτηριστικό πως το 24,8% δούλευε σε τεχνικά επαγγέλματα και στον κατασκευαστικό τομέα. Το 22% εργάζονταν ως ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 18% ως ελεύθεροι επαγγελματίες και το 16% ως τουριστικοί υπάλληλοι (Theodorikakou et al, 2012)…» 

 «… Οι εποχές κατά τη διάρκεια των οποίων οι άστεγοι ήταν οι απόκληροι της κοινωνίας, ήτοι μετανάστες και τοξικομανείς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς στην Αθήνα του 2012 ανάμεσα στους αστέγους υπάρχουν πρώην επιχειρηματίες, νέοι άνεργοι που αδυνατούν να συντηρήσουν μια κατοικία και οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους, αλλά και άτομα που έχασαν την δουλειά τους λίγο πριν συνταξιοδοτηθούν, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επαναπροσληφθούν σε μια νέα εργασία λόγω της ηλικίας τους..όπως αναφέρεται σε άρθρο του 2012, της ΜΚΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ

«… Στους άστεγους έχει αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία. Μπήκαν νέοι όροι: νεόπτωχος, νεοάστεγος. Υπάρχουν άστεγοι στην Αθήνα, προηγούμενου μεσαίου εισοδήματος. Με πτυχίο ή μεταπτυχιακές σπουδές, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες. Ανθρωποι που έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν τον τόπο καταγωγής τους, όπου η φτώχεια τους ήταν ορατή και να πάνε στο μεγάλο αστικό κέντρο που είναι αόρατοι. Εχουμε να κάνουμε με ανθρώπους σκιές…» όπως αναφέρεται σε άρθρο – συνέντευξη αρχές του 2014, των υπευθύνων Επικεφαλής των δραστήριων ΜΚΟ «PRAKSIS» και «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» 

Ανανέωση 26/12/2016 : Σε όλα τα προηγούμενα στοιχεία, συνηγορεί κι ανεξάρτητη έρευνα για την φοροδιαφυγή, σύμφωνα με την οποία «το φτωχότερο 30% του πληθυσμού απέκρυπτε το 10-11% του εισοδήματός του. Όσο για τα ενδιάμεσα κλιμάκια, εκεί το ποσοστό απόκρυψης εισοδήματος κυμαινόταν από 5% έως 8%.» Δηλαδή φοροαποφυγή επιβίωσης. ( πηγή )

upd 12/12/2017 : Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και τα στοιχεία οφειλών στην ΔΕΗ : «… όπως προκύπτει από τον κατάλογο των πελατών χαμηλής τάσης της ΔΕΗ που δημοσιοποιεί το «Εθνος», οι συνολικές οφειλές εκείνων που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος της τάξης των 500 ευρώ ανέρχονται σε 205.787.695 ευρώ. Το χρέος έχουν αφήσει 1.172.388 νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από αυτούς μόλις 102.036 έχουν προχωρήσει σε διακανονισμούς συνολικού ύψους 31.083.455 ευρώ…» ( πηγή )

Ανανέωση 10/1/2017 : Τα βασικά στοιχεία από όλα τα προηγούμενα συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύτηκαν σε άρθρο στο Capital, με τίτλο : Η φτωχοποίηση των ελευθέρων επαγγελματιών και σκοπό να μπορούν να τα αξιοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Στο παρόν άρθρο θα προστίθεται με ανανεώσεις κάθε νεότερο στοιχείο.

Γιάννης Μανιάτης

Παραπομπές – Στα δημοσιεύματα που ακολουθούν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασφαλισμένοι :

*(1)  : Κατάρρευση της οικοδομής προκάλεσαν η κρίση και τα Μνημόνια

*(2)  : Η έρευνα της «διανέοσις» . Την διευκρίνιση ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στην έρευνα αναφέρονται ως «Αυτοαπασχολούμενοι» την έκανε ο κος Ματσαγάνης, μετά από σχετικό ερώτημά μου.

upd 1/5/2017 : και στην επικαιροποιημένη μελέτη τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν το μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών ελευθέρων επαγγελματιών που είναι σε ακραία φτώχεια (20,6 %)

*(3)  : Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

*(4)  : Με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ το 70% των οφειλών έγιναν μετά το 2009

*(5)  : Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και τα πρώτα δικαστήρια κατά του ΟΑΕΕ είναι γεγονός

*(6)  : Αν για 10 χρόνια δεν είχαμε διαφθορά, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας

……… Επίσης : Τριπλάσιο ως οικονομικό μέγεθος το αποτέλεσμα της διαφθοράς από την φοροδιαφυγή

*(7)  : Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Αυξημένος φόρος κατά 163,9% για το ίδιο εισόδημα!

*(8)  : Στο όριο της φτώχειας 6,3 εκατ. Έλληνες, λέει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού Στην έκθεση οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αναφέρονται ως «Αυτοαπασχολούμενοι».

*(9)  : Πόρισμα Συνηγόρου του Πολίτη

*(10): Μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ για ελεύθερη επιλογή κατηγορίας Στη μελέτη παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία, όπως το πλήθος των οφειλετών και πως αυτό   διαμορφώθηκε αυξητικά τα χρόνια της κρίσης, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία.

*(11) : Παρατηρητήριο για την κρίση

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

 

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Οικονομικά δεδομένα ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

  1. […] Στα σημεία που έχουν επισημανθεί ως (1) και (2) των επιχειρημάτων του ΟΑΕΕ, είναι σαφές ότι ο ΟΑΕΕ, εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρεται σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την επί σειρά ετών εκστρατεία παραπληροφόρησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επίσημων πηγών  που εμφάνιζαν το σύνολο των οφειλετών ως κακοπληρωτές – μπαταχτσήδες κι αυτό παρά τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των οφειλών έγινε μετά το 2009. Για να ξεπεραστεί το σημείο αυτό είχα προτείνει στις ομαδικές προσφυγές να γίνεται ομαδοποίηση των ασφαλισμένων σύμφωνα με οικονομικό και ασφαλιστικό προφίλ. Επίσης είχα προτείνει οι ασφαλισμένοι, εκτός από τα προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα, να καταθέτουν και επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν τις μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων τους (για το θέμα αυτό περισσότερα ΕΔΩ) […]

    Μου αρέσει!

  2. […] προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα, να καταθέτουν και επίσημα στοιχεία που  αποδεικνύουν τις μεγάλες μειώσε…  – για το θέμα αυτό περισσότερα […]

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.