Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και τα πρώτα δικαστήρια κατά του ΟΑΕΕ είναι γεγονός

lawIn

Αρχές Ιουλίου  εκδικάζεται στην Τρίπολη προσφυγή ασφαλισμένου κατά του ΟΑΕΕ και αρχές Δεκεμβρίου  στην Αθήνα, η προσφυγή του Γιώργου Φλωρά.

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και προσωπικά εκτιμώ ότι θα είναι ώρα δικαίωσης, καθώς τυχαίνει να γνωρίζω τη νομική βάση των δύο περιπτώσεων που αν κι έχουν διαφορετικό σημείο εκκίνησης, έχουν κοινή κατάληξη, οι εισφορές να είναι ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος.

Στην προσφυγή που θα εκδικαστεί στην Τρίπολη ο ασφαλισμένος ζητάει :

  1. Να εκκαθαριστεί η εισφορά ύψους 20%, που προβλέπεται στο άρθρο 5 του Καταστατικού του ΟΑΕΕ, επί των πραγματικών αποδοχών του και όχι επί της εκάστοτε ασφαλιστικής κλάσης, και
  2. Να εκκαθαριστεί η εισφορά ύψους 7,65% που προβλέπεται στα άρθρα 22 παρ. 3 και 35 παρ. 1 του ν. 2084/1992, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του Κανονισμού του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ, επί των πραγματικών αποδοχών του και όχι επί της εκάστοτε ασφαλιστικής κλάσης,

Αντίστοιχα, η προσφυγή που έχει κατατεθεί και θα εκδικαστεί στην Αθήνα αφορά τα επίμαχα ζητήματα:

    1. η παράνομη χρέωση του ΟΑΕΕ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, παράνομη εφόσον ταυτόχρονα αρνείται να την παρέχει
    2. η παράνομη απραξία του ΟΑΕΕ να μειώσει τις εισφορές από το 2009 και μετά
    3. η παράνομη άρνηση του ΟΑΕΕ να δίνει βεβαιώσεις στους οφειλέτες ασφαλισμένους καθιστώντας αυτούς ομήρους και οδηγώντας τους σε απελπισία

 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα “Επιτέλους θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αφού ανεξάρτητα της απόφασης σε πρώτο βαθμό θα ακολουθήσει και ο δεύτερος βαθμός (Εφετείο). Έως τότε θα έχει μεσολαβήσει το νέο ασφαλιστικό το οποίο πρακτικά δικαιώνει το επιχείρημά μας ότι οι εισφορές όφειλαν να έχουν μειωθεί από το 2009 και μετά και να ακολουθούσαν (τουλάχιστον) την πορεία του ΑΕΠ. Δικαιώνεται η θέση μας αφού η πρόβλεψη του νέου ασφαλιστικού είναι οι εισφορές θα ακολουθούν το πραγματικό εισόδημα.

Είναι γνωστό ότι από το 2014 και μετά διάφοροι γνωστοί κύκλοι έχουν ρίξει τόνους λάσπης στις προσπάθειες που έγιναν να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Το τι παιχνίδι έπαιζε ο καθένας από αυτούς είναι γνωστό. Ευτυχώς δεν δικαιώθηκαν οι κόποι τους να μην αλλάξει τίποτα.” *(1)

Να σημειώσω επίσης ότι αρχές Απριλίου είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για πιλοτική εκδίκαση προσφυγής *(2) με τα αιτήματα που θα κριθούν στην Τρίπολη αλλά το ΣτΕ, με μια απόφαση ενάντια σε ότι ο σχετικός νόμος ορίζει, την απέρριψε.

Για το θέμα αυτό υπήρξαν δημοσιεύματα, τόσο για την κατάθεση σε πληθώρα μέσων ενημέρωσης, όσο και για την απόρριψη στο περιοδικό “Επίκαιρα” (κλικ στην φωτογραφία για να διαβάσετε)

epikaira_343_3

Για την πράξη απόρριψης θα υπάρξει στη συνέχεια αναλυτικό άρθρο ( ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ ) καθώς κινείται στα όρια της νομιμότητας κι ενδεχομένως τα υπερβαίνει. Το γεγονός αυτό δρομολόγησε εξελίξεις και ήδη γίνονται οι απαραίτητες προεργασίες για καταγγελία των παρανομιών του ΟΑΕΕ στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Επιτροπές και όποιες ενέργειες γίνουν θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να γνωρίζουν και να τις στηρίξουν οι ασφαλισμένοι, καθώς τους αφορά.

* Οι ακριβείς ημερομηνίες είναι 5/7 στην Τρίπολη και 6/12 στην Αθήνα

** Ανανέωση 7/7/2016 : Το δικαστήριο στην Τρίπολη αναβλήθηκε για Φεβρουάριο του 2017

Γιάννης Μανιάτης     

Παραπομπές :

*(1) : Τον Δεκέμβριο εκδικάζεται προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ

*(2) : Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

Advertisements