Όταν ο αρμόδιος υφυπουργός υποστηρίζει τις παράνομες χρεώσεις υπάρχει σοβαρό θεσμικό πρόβλημα

Petropoulos_epitropi_oaee

Στις 20 Οκτωβρίου του 2015, είχε γίνει ακρόαση, στην ειδική επιτροπή της Βουλής, για τον διορισμό του νέου διοικητή του ΟΑΕΕ.

Στην επιτροπή εκείνη, είχε παρευρεθεί κι ο αρμόδιος υφυπουργός κος Πετρόπουλος κι απάντησε σε κάποια ερωτήματα που του τέθηκαν από τους βουλευτές, καθώς είχε ήδη ανοίξει η δημόσια συζήτηση για το νέο Ασφαλιστικό.

Από τις ερωτήσεις και απαντήσεις εκείνης της συνεδρίασης προκύπτουν δύο βασικά και σημαντικά συμπεράσματα, σχετικά με τα αιτήματα και τον δικαστικό αγώνα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

  1. Εμφανίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός να υποστηρίζει ως νόμιμες τις χρεώσεις για ιατροφαρμακευτική, σε όσους λόγω οφειλών είχαν στερηθεί την πρόσβαση στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δηλαδή τα ποσά που χρεώθηκαν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ δεν την παρείχε ο ΟΑΕΕ. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η πρακτική αυτή έχει κριθεί ως παράνομη με τη γνωμοδότηση Μανιτάκη, αλλά και από τρείς δικαστικές αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ.
  2. Κανείς από τους παριστάμενους στην επιτροπή βουλευτές δεν αναφέρθηκε στη γνωμοδότηση Μανιτάκη και στις τρείς δικαστικές αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ, οι οποίες την επιβεβαίωναν.

Το δεύτερο προφανώς δείχνει ότι οι ασφαλισμένοι (κυρίως συλλογικά) θα πρέπει να προχωρήσουν σε ενημερωτική εκστρατεία, ώστε να ενημερωθούν εκ νέου όλοι οι πολιτικοί και οι αρμόδιοι.

Το πρώτο όμως αναδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θεσμική εκτροπή, όταν ο αρμόδιος υφυπουργός, παρ’ ότι νομικός ο ίδιος, υποστηρίζει τις παρανομίες και μάλιστα προσπαθεί να τις εμφανίσει ως νόμιμες, διαστρέφοντας τα γεγονότα.

Αντιγράφω στη συνέχεια τις σχετικές τοποθετήσεις :

1:30:25   – Ερώτηση από βουλευτή :

“… Εφ’ όσον θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των εισφορών, σκέφτεστε να είναι ένα ξεκίνημα έτσι ώστε να ξεκινήσουν όλοι να πληρώνουν από δω και πέρα τις εισφορές τους με παράλληλη ρύθμιση των προηγούμενων ετών και βεβαίως εάν σε αυτή την ρύθμιση μπορεί να συνυπολογιστεί το ότι οι εισφορές για την υγεία υπολογίστηκαν ως χρέος σ’ αυτούς τους ανθρώπους, ενώ δεν είχαν δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσουν, είχε κοπεί το ασφαλιστικό τους δικαίωμα, δεν είχαν δικαίωμα να πάνε στον γιατρό, όμως σήμερα εμφανίζεται να χρωστάνε γι’ αυτά τα χρόνια ασφαλιστικές εισφορές …”

1:36:50  – Η απάντηση του υφυπουργού κου Πετρόπουλου

“… Αυτό που λέτε και ακούγεται εύλογο

Αφού δεν είχα παροχή υγείας γιατί να πληρώσω εισφορά υγείας για το παρελθόν ;

Ξέρετε, αν πηγαίναμε έτσι η κοινωνική ασφάλιση δεν θα υπήρχε.

Αν πλήρωνε κάποιος μόνο όταν έχει την παροχή δεν θα ήταν κοινωνική ασφάλιση, θα ήταν ιδιωτική ή άμεση καταβολή του αντιτίμου της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Ξέρετε, κάποιος που δεν έδωσε γιατί όφειλε και λέει δεν θα πληρώσω και τώρα, την αυριανή μέρα, μακάρι να μην του συμβεί, ίσως να χρειαστεί μια θεραπεία πολυδάπανη και αυτή θα την πληρώσει το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, δεν θα την πληρώσει κανείς άλλος …”

Η τοποθέτηση του υφυπουργού διαστρέφει τα γεγονότα και προσπαθεί να παρουσιάσει ως σύνομη μια πρακτική που έχει ήδη κριθεί ως παράνομη, τόσο από τη γνωμοδότηση Μανιτάκη, όσο κι από τις τρείς δικαστικές αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ, για το συγκεκριμένο θέμα.

(το βίντεο της επιτροπής ΕΔΩ)

***

Τι μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι ; Όπως σημείωσα και παραπάνω, οι ασφαλισμένοι ατομικά ή συλλογικά πρέπει να διαδώσουν καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να γίνει γνωστό σε όσο το δυνατόν περισσότερους και ειδικά σε δημοσιογράφους και πολιτικούς

Ήδη ετοιμάζεται κατάλογος με τα email των βουλευτών του κοινοβουλίου, για όποιους θελήσουν να στείλουν τα στοιχεία αυτά, καθώς και τα σχετικά άρθρα που αναφέρονται στην συνέχεια.

Ο κατάλογος με τα email θα δημοσιευθεί στην ομάδα στο Facebook και θα προστεθεί στο άρθρο που θα ανανεωθεί

***

Ανανέωση : ο κατάλογος με τα email των βουλευτών έχει ήδη δημοσιευθεί στην ομάδα στο Facebook κι επίσης είναι διαθέσιμος ΕΔΩ

Εκτός από τα email, στην αρχική πηγή – Βουλή, υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας κάθε βουλευτή (τηλέφωνα, διευθύνσες, σελίδες στο facebook κλπ)

Γιάννης Μανιάτης

Σχετικά άρθρα :

Δικαστικές αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ

Γνωμοδότηση Μανιτάκη

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

 

Advertisements

One thought on “Όταν ο αρμόδιος υφυπουργός υποστηρίζει τις παράνομες χρεώσεις υπάρχει σοβαρό θεσμικό πρόβλημα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.