Τα προβλήματα του Ασφαλιστικού

asfalistiko_anisotites_oaee

Τι ακριβώς έγινε με την πρόσφατη αλλαγή στο Ασφαλιστικό;  Τι συνέβαινε με το Ασφαλιστικό τα προηγούμενα χρόνια κι οδηγηθήκαμε σε αυτό που βιώνει η κοινωνία σήμερα ; Ποιές ήταν οι αδικίες σε βάρος των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ ;

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που υποστηρίζουν ότι έπρεπε να διατηρηθεί το προηγούμενο Ασφαλιστικό σύστημα γνωρίζουν τις αδικίες σε βάρος τους ή απλά έχουν πέσει θύματα της παραπληροφόρησης όσων ήθελαν να συντηρηθούν τα προνόμια των λίγων σε βάρος των πολλών ;

Εδώ κι έξη περίπου μήνες το Ασφαλιστικό, έγινε πεδίο σύγκρουσης πολιτικών αλλά και διαφορετικών μεταξύ τους, συντεχνιακών συμφερόντων, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να είναι σε σύγχυση.

Με αφορμή τη συμμετοχή μου σε εκδήλωση, όπου παρουσίασα τα διαχρονικά προβλήματα του Ασφαλιστικού, παραθέτω στη συνέχεια τι έδειχναν τα επίσημα στοιχεία και οι μελέτες, ώστε να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι τι υποστηρίζουν και να μην γίνονται άθελά τους θύματα επικοινωνιακών πρακτικών.

Η παρουσίαση, είναι χωρισμένη σε ενότητες και βασίζεται κυρίως σε εικόνες – διαφάνειες, ώστε να μην κουράζει. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται συνοπτικά τα δύο βασικά ασφαλιστικά συστήματα και ο τρόπος λειτουργίας τους. Στη δεύτερη ενότητα γίνεται μια αναδρομή σε μερικά  στοιχεία της προηγούμενης περιόδου που διαμόρφωσαν το σημερινό αποτέλεσμα. Στην τρίτη ενότητα, παρουσιάζονται με επίσημα στοιχεία, οι οικονομικές κι άλλες ανισότητες  του Ασφαλιστικού και τέλος, στην τέταρτη ενότητα γίνεται αναφορά σε κάποιες προτάσεις που είχαν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο το προηγούμενο διάστημα.

Σκοπός της παρουσίασης δεν είναι να φέρει σε αντιπαράθεση τις διάφορες κοινωνικές ομάδες, ούτε να δικαιώσει ή να πάρει τη θέση του ενός ή του άλλου πολιτικού σχηματισμού, αλλά με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται να καταδείξει τις ανισότητες του συστήματος, ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν γνώση και να μπορούν κα κρίνουν.

Συνοπτικά να συμπληρώσω ότι το Ασφαλιστικό, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, δεν είναι απλά εισφορές και συντάξεις. Είναι ο καθρέφτης της “Δημοκρατίας”, καθώς είναι εφαρμογή στην πράξη πως εννοούμε τη “Δημοκρατία” και τις βασικές  αρχές της.

Για να διαβάσετε την παρουσίαση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γιάννης Μανιάτης

Ανανέωση 22/8/2017 : Σε επιβεβαίωση όσων αναφέρονται στην παρουσίαση, σε μια ολιγοσέλιδη, αλλά άκρως αποκαλυπτική έκδοση, η αντιπρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Μαριάννα Παπαμιχαήλ με επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύει ότι διαχρονικά οι συντάξεις του ΟΑΕΕ ήταν μικρότερες από τα ποσά που είχαν καταβάλει ο δικαιούχοι, οι οποίοι ουσιαστικά χρηματοδοτούσαν τις συντάξεις άλλων κοινωνικών ομάδων, αδικία που δυστυχώς συνεχίζεται και με το νέο ασφαλιστικό.

Ανανέωση 6/12/2017 : Την παραδοχή ότι το ασφαλιστικό δεν ήταν βιώσιμο τις τελευταίες δεκαετίες, την σημειώνει και η αιτιολογική έκθεση του νόμου 3863/2010 (γνωστού ως νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) και μάλιστα γίνεται σαφής αναφορά για τον διαχωρισμό παροχών πρόνοιας – αλληλεγγύης  με τις ανταποδοτικές παροχές που αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.

Το γεγονός ότι το ασφαλιστικό δεν ήταν βιώσιμο αναφέρεται και στην επίσημη έκθεση από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο  (σελ. 7 και σελ. 13)

Η μεγαλύτερη ίσως επίσημη ομολογία για το αδιέξοδο που οδηγούσαν το ασφαλιστικό, είναι στην Εισηγητική Έκθεση σε σχέδιο νόμου το μακρινό 1990

Σχετικά άρθρα :

Τα αδιέξοδα του ασφαλιστικού

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

Advertisements