Κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ. Πως αντιμετωπίζονται ; Τι μπορεί να γίνει ;

pleisthriasmoi-1

Του Γιάννη Μανιάτη

Με τις κατασχέσεις να είναι μια ανοικτή πληγή στην κοινωνία, πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν εάν υπάρχουν τρόποι να προστατέψουν την περιουσία τους από κατάσχεση. Η απάντηση είναι πως ναι, υπάρχουν ένδικα μέσα αποτροπής των κατασχέσεων λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ και έχουν παρουσιαστεί σε προηγούμενο άρθρο.

Κάποιοι πάλι επιλέγουν να δίνουν τον αγώνα τους μαζί με τις ομάδες πολιτών που επιχειρούν να μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία, πρακτική που όμως δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα κι έχει τον κίνδυνο να ξεπεραστεί εάν οι πλειστηριασμοί γίνουν  ηλεκτρονικοί.

Δηλαδή οι κατασχέσεις στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζονται  :

α) με ένδικα μέσα (ανακοπή – αναστολή) ή/και

β) με τις ομάδες πολιτών που επιχειρούν να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία.

Παρατηρούμε όμως ότι αυτές οι δύο συνηθισμένες πρακτικές αντιμετώπισης, έχουν ως κοινό τους  ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες της πλειοψηφίας των ασφαλισμένων, επικεντρώνονται στο να σταματήσουν τις συνέπειες του αποτελέσματος, το αποτέλεσμα που στην καθημερινότητά μας ονομάζουμε “οφειλές”. Και γράφω αποτέλεσμα, γιατί οι οφειλές δημιουργήθηκαν από κάποιες αιτίες και που στην πλειοψηφία των ασφαλισμένων, οι αιτίες αυτές ήταν οι παρανομίες του ΟΑΕΕ.

Στην διαπίστωση αυτή θα καταλήξει όποιος πάρει υπ’ όψιν του τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, το 70% των οφειλών έγινε μετά το 2009, καθώς και την γνωμοδότηση Μανιτάκη, σύμφωνα με την οποία από το 2009 ο ΟΑΕΕ έπρεπε υποχρεωτικά να έχει μειώσει τις εισφορές.

Δηλαδή, η παράνομη πρακτική του ΟΑΕΕ, να μην μειώσει τις εισφορές από το 2009 και μετά, όπως ήταν υποχρεωμένος βάσει της νομοθεσίας, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χιλιάδες οφειλετών. Με απλά λόγια, οι παρανομίες του ΟΑΕΕ είναι το βασικό αίτιο που είχε αποτέλεσμα τις οφειλές χιλιάδων ασφαλισμένων.

Γίνεται λοιπόν προφανές ότι το σύνολο των μέχρι τώρα ενεργειών για προστασία από κατασχέσεις επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα (στις οφειλές) ενώ υπάρχει σημαντικό πεδίο δράσης κατά των αιτίων που δημιούργησαν τις οφειλές, δηλαδή δράσης κατά των παρανομιών του ΟΑΕΕ.

Τι θα μπορούσε να γίνει σε σύντομο χρόνο σε αυτό το πλαίσιο ; Μια ενδεχόμενη πρόταση είναι η προσφυγή στο ΣτΕ, μέσω του θεσμού της πιλοτικής δίκης, η οποία θα έθετε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, αμφισβητώντας τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών από το 2009 και μετά, ή  αμφισβητώντας τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής που χρέωνε ο ΟΑΕΕ ως οφειλές, ενώ δεν τις παρείχε.

Ουσιαστικά, κάθε νομική δράση που θα στοχεύει στο αίτιο που είναι οι παρανομίες του ΟΑΕΕ, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις οφειλές, δίνοντας άλλη τροπή σε αυτό το καυτό θέμα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλες αξιολογότερες προτάσεις δράσης, αρκεί να καταλάβουν οι ασφαλισμένοι – ατομικά ή συλλογικά – το πεδίο διεκδίκησης που ανοίγεται και  να αποφασίσουν να δράσουν απέναντι στα πραγματικά αίτια δημιουργίας των οφειλών, αντί να περιορίζονται σε τρόπους αντίδρασης, απέναντι στο αποτέλεσμα που λέγεται “οφειλές”.

Σχετικά άρθρα :

‘Ενδικα μέσα προστασίας οφειλετών στις Κατασχέσεις από ασφαλιστικά ταμεία – Κ.Ε.Α.Ο.

Το 70% των οφειλών στον ΟΑΕΕ έγιναν μετά το 2009

Γνωμοδότηση Μανιτάκη

Οι παρανομίες του ΟΑΕΕ

Ποιός οφείλει σε ποιόν ; Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ ή μήπως ο ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους ;

Διαδώστε το άρθρο, ώστε να γίνει γνωστό ότι

οι ασφαλισμένοι έχουν κι άλλους τρόπους αντίδρασης

απέναντι στις κατασχέσεις του ΚΕΑΟ

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

 

 

Advertisements

One thought on “Κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ. Πως αντιμετωπίζονται ; Τι μπορεί να γίνει ;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.