Έστω και προσωρινά απέδοσαν οι πιέσεις για την υγεία των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ

10291071_1684901681788754_3765019860567073794_n

Μετά την ευρεία δημοσιοποίηση του συνεχιζόμενου προβλήματος υγείας των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, με άρθρα που ανέδειξαν την ανεπάρκεια του νέου νόμου, είχαμε εξελίξεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εξέδωσε στις 25 Φεβρουαρίου εντολή  προς τις διοικήσεις των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων να δέχονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση όλους τους δικαιούχους, που κατέχουν ΑΜΚΑ.

Στο ενδιάμεσο διάστημα είχα δημοσιεύσει στις 21 Φεβρουαρίου άρθρο, με το οποίο αναφερόμουν στο συνεχιζόμενο πρόβλημα των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, ενώ το ίδιο έγινε και από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και τον Μαντατοφόρο (* ενδεχομένως κι από άλλους χωρίς να πέσει στην αντίληψή μου)

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση εντέλλονται οι διοικήσεις και οι αρμόδιες υπηρεσίες όλων των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) να παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση, νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους του δικαιούχους που κατέχουν ΑΜΚΑ και προσέρχονται σε αυτά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση τους.

Δικαιούχοι που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία είναι:

α) Οι µη άμεσα ή έμμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς, οι πολίτες κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και τα µέλη των οικογενειών (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα) όλων των παραπάνω.

β) οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων της χώρας και τα µέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), οι οποίοι έχουν απωλέσει τις ασφαλιστικές τους καλύψεις λόγω οφειλών και δεν δικαιούνται παροχών υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα πιέσεων, όσων είχαμε εντοπίσει και αναδείξει το πρόβλημα. Υπάρχουν βέβαια ακόμα ερωτηματικά, καθώς στον σχετικό νόμο υπήρχαν μια σειρά προϋποθέσεων καθώς και έλλειψη πρόβλεψης για πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, κάτι που θα βοηθήσει στον περιορισμό του κόστους περίθαλψης, οπότε θα περιμένουμε την κοινή υπουργική απόφαση για να κρίνουμε το τελικό αποτέλεσμα.

*  Στην φωτογραφία της αρχής είναι η σχετική επιστολή. Με κλικ πάνω της ανοίγει σε νέο παράθυρο για όποιον θα ήθελε να την εκτυπώσει για να την χρησιμοποιήσει.

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκήθηκε από την δημοσιοποίηση του θέματος είναι και η επερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή από τον Αριστείδη Φωκά, στις 24/2/2016 κι όπως φαίνεται είχε συνταχθεί την προηγουμένη, 23/2/2016. Με κλικ πάνω στην φωτογραφία ανοίγει σε μεγάλο μέγεθος για να διαβάσετε την επερώτηση.

Με πληροφορίες από iefimerida

 

                                                                            Γιάννης Μανιάτης        

Σχετικά άρθρα :

Οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ παραμένουν ανασφάλιστοι

Το κείμενο του νομοσχεδίου

Η σχετική ανακοίνωση από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

…       

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

Advertisements

3 thoughts on “Έστω και προσωρινά απέδοσαν οι πιέσεις για την υγεία των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ

  1. […] Η πίεση που ασκήθηκε από το άρθρο καθώς και από το σχετικό δελτίο τύπου του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού έφτασε το θέμα στην Βουλή και στις 25/2 υπήρξε διευκρινιστική επιστολή από το Υπουργείο, ώστε οι ανασφάλιστοι να έχουν καλύψεις μέχρι την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προέβλεπε ο νόμος. Το σχετικό άρθρο ΕΔΩ. […]

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.