Πρωτοβουλία για αίτηση πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις παρανομίες του ΟΑΕΕ

Επειδή πολλοί ασφαλισμένοι προβληματίζονται και δικαίως με τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης κι άλλοι πάλι κατά καιρούς έχουν εκφράσει δημόσια παράπονα, περιμένοντας μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους δικηγόρους σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, έκρινα ότι θα πρέπει να δημοσιοποιήσω μια ενέργεια που έχει προς το παρόν “παγώσει”,  περιμένοντας τις εξελίξεις αλλά και την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει.

Στις αρχές Οκτωβρίου ανέλαβα την πρωτοβουλία να φέρω σε επαφή τον δικηγόρο μου, Δημήτρη Τεμπέρη, με τον Χρήστο Κλειώση, επίσης δικηγόρο και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φορολογουμένων, για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κατάθεσης αίτησης για πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.  Με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης, επιτρέπεται να εκδικάζονται απ’ ευθείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπεια σε ευρύτερο κύκλο προσώπων. Με τον τρόπο αυτό θα ήταν δυνατόν να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση σε 1 – 1,5 χρόνο το αργότερο.

Με βάση την ενημέρωση που είχαν οι δικηγόροι εκείνο το διάστημα αλλά και από την προηγούμενη εμπειρία, είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι άξιζε να δοκιμάσουμε κατάθεση αίτησης για πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ένα μόνο αίτημα, ώστε να είχε σοβαρές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η αίτηση. Στο εγχείρημα αυτό θα υπήρχε νομική υποστήριξη από την Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδας.

Στο πρώτο στάδιο του εγχείρηματος το μόνο που θα έπρεπε να συνεισφέρουν οι ενδιαφερόμενοι – ασφαλισμένοι, ήταν το ποσό από το παράβολο που απαιτείται να κατατεθεί μαζί με την αίτηση για πιλοτική δίκη, αξίας περίπου τριακοσίων ευρώ.

Με βάση αυτά, τέλη Οκτωβρίου ενημέρωσα κάποιους συλλόγους και ομάδες με σχετική ενημερωτική επιστολή, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής τους, τόσο μέσω οικονομικής συνδρομής, όσο και ως παρεμβαίνοντες στην δίκη.

Το εγχείρημα, όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι σε “αναμονή” των εξελίξεων και για κάθε νεότερο θα υπάρξει σχετικό δημοσίευμα, θεωρώ όμως υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τους δικηγόρους που προανέφερα αλλά κι όσους αφανώς, με κείμενα, εργασίες, υποδείξεις και παρατηρήσεις έχουν συνδράμει στην προσπάθεια δικαίωσης του αγώνα των ασφαλισμένων.

Γιάννης Μανιάτης         

Σχετικά άρθρα :

Στο άρθρο που ακολουθεί υπάρχουν λεπτομέρειες για τον θεσμό της πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας  — Και τώρα τι ; Τώρα προσφυγές με κοινά αιτήματα

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

 

Advertisements