Όταν δεν έχεις τρακτέρ, τι κάνεις για να βρεις το δίκιο σου ;

Αγροτικο_συλλαλητήριο_12_2_2016

Η προηγούμενη εμπειρία είχε δείξει ότι οι κυβερνήσεις κάθε φορά στάθμιζαν τα προς ψήφιση νομοσχέδια με βάση την οργάνωση και την δυναμική των κοινωνικών ομάδων που θα επηρέαζαν, τις ενδεχόμενες αντιδράσεις, αλλά και τον αντίκτυπο στην γνωστή “πρόθεση ψήφου”, για την εκάστοτε κυβέρνηση.  Έτσι, κάθε φορά βλέπαμε να στρογγυλεύουν τις γωνίες ή ακόμα και να μεταθέτουν για το μέλλον δύσκολες αποφάσεις, όπως ήταν οι επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, κάτι για το οποίο πίεζαν εξ αρχής “οι δανειστές”.

Με βάση τα προηγούμενα τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ώστε να βρουν το δίκιο τους, απέναντι στις παρανομίες του ΟΑΕΕ;

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών έκαναν επίκαιρο το ερώτημα του τίτλου : “ Όταν δεν έχεις τρακτέρ, τι κάνεις για να βρεις το δίκιο σου ;”.

Σύμφωνα με την κοινή λογική το πρώτο που θα έπρεπε να κάνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ήταν να οργανωθούν, ώστε να είναι μια ισχυρή και υπολογίσιμη κοινωνική ομάδα, ειδικά εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους είναι παραπάνω από δύο εκατομμύρια. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, η απόπειρα οργάνωσης μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί κυρίως σε τοπικές ομάδες και συλλόγους. Και πάλι όμως υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια και τρόποι δράσης, ώστε να πετύχουν ουσιαστικά αποτελέσματα και να μην περιοριστούν σε δράσεις “πυροτεχνήματα” χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Από το ξεκίνημα της ιστοσελίδας “Θέματα ΟΑΕΕ” στα μέσα Μαΐου του 2015, με σκοπό να συνεισφέρω από την πλευρά μου στην ενημέρωση και την διάδοση κάθε πληροφορίας που θα μπορούσε να βοηθήσει τον αγώνα των ασφαλισμένων, εκτός από νόμους και δικαστικές αποφάσεις, με άρθρα μου είχα υποδείξει και κάποιες ενδεχόμενες δράσεις, κάτι που φυσικά ήταν στην κρίση κάθε ενδιαφερόμενου, ομάδας, συλλόγου ή ακόμα και ατομικά.

Εξ’ αρχής, λοιπόν, είχα προτρέψει με άρθρα, να κάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι προσφυγές κατά του ΟΑΕΕ, με τα αιτήματα που πιστοποιούσε η γνωμοδότηση Μανιτάκη, δηλαδή για τα δύο σκέλη της ιατροφαρμακευτικής, την μείωση των εισφορών, τον συμψηφισμό των παρανόμως υψηλών εισφορών με τις οφειλές και την παροχή των προβλεπόμενων βεβαιώσεων.

Όπως εξήγησα και σε προηγούμενο άρθρο, είναι πολύ σημαντικό οι προσφυγές να έχουν και τα αιτήματα που αφορούν τις εισφορές – εισφορές ανάλογα του εισοδήματος και συμψηφισμό των παρανόμως υψηλών εισφορών που κατέβαλλε ο ασφαλισμένος με τις μετέπειτα οφειλές του. Κι αυτό γιατί ενώ οι εισφορές που παρανόμως χρεώθηκε για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι περίπου 1200 ευρώ ανά έτος, το ποσό μεγαλώνει πολύ αν υπολογιστούν και οι διαφορές των εισφορών και εάν για παράδειγμα, κάποιος ασφαλισμένος στα τέλη του 2015 είχε οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, ύψους 40.000 και οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά το 2009, με βάση υπολογισμούς το πραγματικό ύψος της οφειλής του με αυτό τον τρόπο θα πέσει κάτω από το 50% του ποσού που ζήταγε αρχικά ο ΟΑΕΕ. Άρα θα είναι άστοχη ενέργεια, να κάνει προσφυγή ζητώντας να του αφαιρεθούν μόνο τα ποσά τις ιατροφαρμακευτικής που είναι κατά πολύ λιγότερο απ’ ότι μπορεί συνολικά να διεκδικήσει.

Ένα μήνα μετά, πάλι με άρθρο στα μέσα Ιουνίου, είχα δημόσια προτείνει οι προσφυγές να έχουν κάποια ελάχιστα κοινά αιτήματα, ώστε αργότερα να εξεταστεί η δυνατότητα κατάθεσης αίτησης για πιλοτική δίκη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που σε σύντομο σχετικά χρόνο θα έδινε οριστική και τελεσίδικη δικαίωση ( το άρθρο με αναλυτικές πληροφορίες για μια τέτοια κίνηση ΕΔΩ )

Εκτός των προσφυγών που είχαν ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς, με τρείς αποφάσεις δικαίωσης των ασφαλισμένων, όπως είχα υποδείξει με άρθρα μπορούσαν να γίνουν παράλληλα κι άλλες νομικές ενέργειες, πιο  “επιθετικές”, όπως κατάθεση μηνύσεων και αγωγών, είτε ως μέσα πίεσης, είτε ως μέσα δικαίωσης που αν και δεν είχαν πιο πριν χειροπιαστά αποτελέσματα, ήταν και είναι ένα πεδίο που έπρεπε να δοκιμαστεί, ειδικά με συλλογικές ενέργειες για λόγους μείωσης του κόστους – στις αγωγές.

Στον αγώνα των ασφαλισμένων κατά του ΟΑΕΕ δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρχουν “αποκλειστικότητες” και πιστεύω πως είναι καθαρά θέμα επινοητικότητας σε ατομικό ή ακόμα καλύτερα σε συλλογικό επίπεδο οι όποιες επιπλέον δράσεις που θα μπορούσαν να δοκιμαστούν. Με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την πρόταση για το νέο ασφαλιστικό αλλά και την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, θα έλεγα πως πλέον επείγει οι ασφαλισμένοι να επισπεύσουν τις όποιες ενέργειές τους και να μην αφήσουν να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

* η φωτογραφία είναι από προσωπική λήψη μέσω κινητού

Γιάννης Μανιάτης                   

Σχετικά άρθρα :

Και τώρα τι ; Τώρα προσφυγές με κοινά αιτήματα

Τσουνάμι οι προσφυγές κατά του ΟΑΕΕ

Προσφυγές ατομικές ή ομαδικές ;

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

Advertisements