Ο δικαστικός αγώνας των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στο περιοδικό Επίκαιρα

Epikaira_1 001

Στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» και ειδικότερα στο τεύχος 324, 22/1 – 28/1/2016 και με αφορμή το ασφαλιστικό παρουσιάστηκε ο δικαστικός αγώνας των ασφαλισμένων κατά του ΟΑΕΕ.

Με επιχειρήματα από την προσφυγή μου, ο δικηγόρος και φίλος Δημήτρης Τεμπέρης, τον οποίο και ευχαριστώ για την βοήθειά του, παρουσίασε τα προβλήματα και τις παρανομίες σε ιατροφαρμακευτική και εισφορές.

Συνοπτικά, αναφέρει ότι είναι ορθή η κυβερνητική πρωτοβουλία να συνδεθεί η εισφορά με το εισόδημα, αλλά με παράλογα υψηλά ποσοστά, συνυπολογιζομένων και των λοιπών φοροδοτικών υποχρεώσεων των ασφαλισμένων.

Αξίζει να σημειώσω ότι το άρθρο προετοιμάστηκε αρχές Ιανουαρίου, όταν ακόμα μεγάλο κομμάτι των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης δεν ήξεραν τι ακριβώς συμβαίνει και υπήρχε κλίμα επιφυλακτικότητας απέναντι στην πρόταση να συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα, όπως είναι το σωστό με βάση το άρθρο 4 του Συντάγματος.

Κλίκ πάνω στις φωτογραφίες για να διαβάσετε

Epikaira_1 001

Epikaira_3 001

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, η κυβερνητική πρόταση, για σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα που όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει – άσχετα με το τελικό ύψος ποσοστού των εισφορών – αποτελεί δικαίωση για όσους είχαν προσφύγει με αυτό το αίτημα στην Δικαιοσύνη κι ενισχύει την επιχειρηματολογία τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες δικαίωσής τους, όταν θα εκδικαστούν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι με προσφυγές θα έχουν ζητήσει αναδρομική μείωση εισφορών, ώστε να είναι ανάλογες των εισοδημάτων τους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιωθούν, κάτι που θα μειώσει κατά πολύ τις οφειλές τους.

Γιάννης Μανιάτης           

Advertisements