Το κίνημα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ ως υπέρτατη έκφραση δημοκρατίας

aganaktismenoi6-1050x700

Μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την είσοδο της χώρας στα μνημόνια το 2010, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης άρχισαν σταδιακά να αγγίζουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από το τμήμα της κοινωνίας που δεν είχε διασφαλισμένα εισοδήματα. Χωρίς να υποτιμώ τις μειώσεις εισοδημάτων που υπέστησαν άλλες κοινωνικές ομάδες (εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο μάτι του οικονομικού κυκλώνα βρέθηκε κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) ο χώρος της ιδιωτικής οικονομίας, είτε μιλάμε για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, είτε για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οι άνεργοι και πάνω από 200.000 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο χωρίς να υπολογίζεται πόσοι μικρομεσαίοι έκλεισαν βιβλία κι εργάζονται μαύρα ή “μετακόμισαν” στις γειτονικές χώρες.

Συντριπτικό πλήγμα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό με στρατιωτικούς όρους, εαν θεωρήσουμε  κάθε εργαζόμενο και κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, ως  μονάδες που επιχειρούσαν σε πεδίο (οικονομικού) πολέμου.

Παράλληλα, για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία δημιουργήθηκε μια νέα τάξη, των νεόπτωχων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «παράπλευρες απώλειες» από γνωστά κυβερνητικά στελέχη της περιόδου 2010 – 2014 κι ένα χρέος ιδιωτών προς δημόσιο κι ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς αυξανόμενο.

Στο πρώτο μισό της περιόδου αυτής (2010 – 2012) έγινε αντιληπτός, από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ο έως τότε πυροσβεστικός και αποπροσανατολιστικός ρόλος του συνδικαλιστικού  θεσμικού του φορέα (ΓΣΕΕ), με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του συγκεκριμένου θεσμού από την βάση που υποτίθεται εκπροσωπούσε. Στο επόμενο μισό (2012 – 2014) κι ενώ η οικονομική κρίση συνεχιζόταν, οι αντίστοιχοι θεσμικοί φορείς των μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.ά) έχοντας πάρει το μήνυμα, προσπαθούσαν να ισορροπήσουν μεταξύ των κυβερνητικών επιλογών και των πολιτών που εκπροσωπούσαν, άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε όχι• άλλες φορές με πυροσβεστικές – συμβιβαστικές προτάσεις κι άλλες με καταγγελτικό λόγο.

Το ίδιο διάστημα, εμφανίστηκαν οι πρώτες φωνές αντίδρασης από την βάση, για να μετασχηματιστούν και να οργανωθούν σταδιακά σε συλλόγους ή άτυπες ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών, με κύριο κοινό στοιχείο τους τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και οι οποίες, όπως αποδείχτηκε με την γνωστή “γνωμοδότηση Μανιτάκη” δημιουργήθηκαν λόγω των παρανομιών του συγκεκριμμένου οργανισμού σε βάρος των ασφαλισμένων  του.

Απ’ όσα μπορώ να γνωρίζω κανείς έως τώρα δεν έχει αναδείξει τη τεράστια σημασία αυτής της κίνησης από την βάση, στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών, κι ότι στην ουσία έχουμε να κάνουμε με την ύψιστη μορφή έκφρασης της δημοκρατίας ή με όρους “κινημάτων πλατείας”, με την ύψιστη μορφή έκφρασης αιτήματος για άμεση δημοκρατία, καθώς για πρώτη φορά, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες, επιχειρούν να ορθώσουν οι ίδιοι τα δικά τους αιτήματα κι όχι μέσω των γνωστών “αντιπροσώπων” του συστήματος.

Θα ήταν αφελές να επιχειρήσει κάποιος να προδιαγράψει το μέλλον και την πορεία του συγκεκριμένου κινήματος, καθώς, όπως έδειξε η εμπειρία από το “κίνημα των αγανακτισμένων”, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν την οργή, την αγανάκτιση και κυρίως την απελπισία του κόσμου • είτε αναφερόμαστε σε κομματικούς εγκάθετους, είτε σε λαμόγια, είτε σε άτομα που αποβλέπουν σε προσωπικά οφέλη και μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν τα μαθήματα από τον “ρόλο” των “θεσμικών φορέων” το προηγούμενο διάστημα, θα γίνουν οδηγός στους ασφαλισμένους, για “να χωρίσουν την ήρα από το στάρι” κι ανάλογα να πράξουν, αφού όλη η δύναμη είναι στα χέρια τους, στην βάση.

Τα κριτήρια τα έχει αναδείξει η έως τώρα διαδρομή και δεν είναι άλλα από τη συνέπεια λόγων και έργων, αλλά και τον διαχωρισμό επικοινωνιακών ενεργειών χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα – γνωστών ως πυροτεχνημάτων, με ενέργειες ουσίας σε διάφορα επίπεδα.

Τα ΘΑ, με τα ΚΑΝΩ • και φυσικά, τις ενέργειες που είχαν  χειροπιαστά ή πιο σωστά μετρήσιμα αποτελέσματα, με τις ενέργειες που έγιναν απλά για να αποπροσανατολίσουν ή για να καθυστερήσουν ότι θα έπρεπε να είχαν κάνει οι ασφαλισμένοι.

Γιάννης Μανιάτης                

Οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους αλλά και να ανταλλάσσουν γνώμες κι απόψεις για τα προβλήματα και τις παρανομίες του ΟΑΕΕ, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης  στην Ομάδα στο Facebook

facebook_logo

Advertisements