Που πήγαν τα 100.000.000 του λογαριασμού ανεργίας ελευθέρων επαγγελματιών ;

kleftes

Το διάστημα 2010 και 2011 αυξήθηκαν οι εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, ώστε να χρηματοδοτηθεί ο Ειδικός Λογαριασμούς Ανεργίας ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Τα ποσά αυτά ενώ παρουσιάστηκαν ως «ειδική εισφορά» συγκεκριμένου σκοπού, κατέληξαν να είναι κεκαλυμμένη αύξηση εισφορών και μέσω αυτών να χρηματοδοτείται το ταμείο του ΟΑΕΕ για άλλους σκοπούς.

Για το θέμα αυτό, 4 Μαρτίου 2014, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά η ΓΣΕΒΕΕ κατά της διοίκησης του ΟΑΕΕ, σχετικά με την μη απόδοση στον ΟΑΕΔ 100 περίπου εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί από όλους τους ασφαλισμένους και απασχολούμενους που ανήκουν στον ασφαλιστικό οργανισμό ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, «από 01-08-2011 είχε θεσπιστεί μηνιαία εισφορά ύψους 10€ που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι των παραπάνω ταμείων για τον ΟΑΕΔ στον ειδικό λογαριασμό ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτων απασχολουμένων που είχαν μείνει άνεργοι. Ο ΟΑΕΕ όμως ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχε συγκεντρώσει 110.991.100€ απέδωσε στον ΟΑΕΔ μόνο το ποσό των 12.739.703,20€.» Σημειώνεται, ότι ενώ η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ είχε αποστείλει επανειλημμένα επιστολές προς τη διοικητή του ΟΑΕΕ, κ. Γ. Κωτίδου θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν έχουν αποδοθεί τα χρήματα στον ΟΑΕΔ ουδεμία σαφή απάντηση έλαβε.

Την μηνυτήρια αναφορά, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την είχε διαβιβάσει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να παραιτηθεί από το συμβούλιο του ΟΑΕΕ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, αντιδρώντας στην απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του ΟΑΕΕ. Με επιστολή του, ο πρόεδρος του ΒΕΑ αποσαφήνιζε  ότι η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ γνώριζε ότι τα κονδύλια που απέμεναν στον λογαριασμό διατίθεντο για την απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων. ( σχετικό άρθρο ΕΔΩ )

Λίγο αργότερα ο τότε αρμόδιος υπουργός, κος Βρούτσης, πέρασε τροπολογία με την οποία αμνήστευε το ΔΣ του ΟΑΕΕ. Η συγκεκριμένη τροπολογία ανέφερε ότι «παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης του ΟΑΕΕ»

Εκτός από την ΓΣΕΒΕΕ το θέμα είχε καταγγείλει κι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σε έκθεσή του, μαζί με άλλες 13 φωτογραφικές διατάξεις, μεταξύ αυτών και το άρθρο 78 του ν. 4146/2013 που αφορούσε τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων.

Τέλη του 2015 και με αφορμή τα δάνεια των κομμάτων, ο Βύρων Πολύδωρας, ως νομικός έκανε ένα δώρο στην κυβέρνηση υπενθυμίζοντας  ότι  «το άρθρο 47 §4 του Συντάγματος προβλέπει ανελαστικά: «Αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο». Συνεπώς, η σχετική διάταξη (Ν. 4146/2013 άρθρο 78) είναι, ως ευθέως αντισυνταγματική, άκυρη και ανυπόστατη».

Αυτομάτως μπαίνει το ερώτημα : οι άλλες διατάξεις που είχε καταγγείλει ο κος Ρακιντζής, μεταξύ των οποίων και η τροπολογία για τον ΟΑΕΕ, δεν ήταν αντίθετες με το άρθρο 47 §4 του Συντάγματος ;

Γιάννης Μανιάτης          

Ανανέωση 11/10/2017 : για την στέρηση του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες είχε γίνει  ειδική εκτενής αναφορά από τον Συνήγορο του Πολίτη, όπου παρουσίαζε τις παρανομίες στην άρνηση απόδοσης, ενώ το συγκεκριμένο βοήθημα είχε χρηματοδοτηθεί από τους ασφαλισμένους με ειδική εισφορά.

…      

Σχετικά άρθρα :

Οι παρανομίες του ΟΑΕΕ

Αντισυνταγματική η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών με απόφαση του ΣτΕ. Αντιδράστε

Παρανομεί ο ΟΑΕΕ και αγνοεί εισαγγελική εντολή για χορήγηση βεβαίωσης οφειλών

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους αλλά και να ανταλλάσσουν γνώμες κι απόψεις για τα προβλήματα και τις παρανομίες του ΟΑΕΕ, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης  στην Ομάδα στο Facebook

facebook_logo

 

Advertisements