ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

poiniki_dioxi_gia_chreos400

ΑΘΗΝΑ 7/11/2015

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Θέτω υπόψη σας ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας. Αφορά την αδυναμία καταβολής των δόσεων για την εξαγορά της ποινής φυλάκισης που τους έχει επιβληθεί με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να οδηγούνται στην φυλακή.
Αναφέρομαι ειδικά στους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες που έπεσαν έξω λόγω κρίσης, δημιούργησαν ποινικά χρέη (επιταγές, Ταμεία, Δημόσιο, εργαζόμενοι) τα έτη 2008 και μετά, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, συγχώνευσαν τις ποινές, ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις αλλά λόγω κρίσης αδυνατούν να τις εξοφλήσουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ή να οδηγούνται ήδη στην φυλακή.

..
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία (όπως λεπτομερώς ορίζεται, δεν το αναφέρω αναλυτικά) ο καταδικασμένος σε πολλαπλές ποινές φυλάκισης μπορεί να ζητήσει την συγχώνευση των ποινών του και την μετατροπή σε χρηματική ποινή. Το ποσό της χρηματικής ποινής ανά ημέρα (πχ 10€) διπλασιάζεται και καταλήγει να είναι, πχ, 20€ ημερησίως.
Ο χρόνος εξόφλησης (τα τρία έτη) και ο διπλασιασμός της χρηματικής ποινής παραμένει ως έχει και προ κρίσης, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στην Ελληνική Κοινωνία.
Αυτό που έχει αλλάξει όμως είναι ότι ο καταδικασμένος, είναι εξαιρετικά πιθανό, να μην έχει εργασία ή να είναι επαγγελματίας με απίστευτα μειωμένα εισοδήματα με συνέπεια να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δόσεις.
Η λύση της Κοινωνικής εργασίας είναι πολύ περιορισμένη για σειρά από εμπόδια που υπάρχουν (απροθυμία υπηρεσιών να δεχτούν ανθρώπους για Κοινωνική εργασία, εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη του καταδικασμένου να εργαστεί για να ζήσει την οικογένειά του κλπ).

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η Κυβέρνηση λαμβάνει σειρά από μέτρα για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία. Πρόσφατα το ακαταδίωκτο όριο των 50.000€ οφειλών στο Δημόσιο έγινε 100.000€.
Το καλοκαίρι του 2015 με τον Ν4336/2015 εισήχθη επιτέλους (έστω και αν είναι ακόμα υπό διαμόρφωση) στην έννομη τάξη η Δεύτερη Ευκαιρία στους έντιμους πτωχεύσαντες.
Δεύτερη Ευκαιρία με τους πτωχεύσαντες στην Φυλακή δεν υπάρχει.

Η πρόταση είναι όπως ληφθούν μέτρα για τους οικονομικά ανήμπορους που αδυνατούν, στην φάση αυτή, να εξοφλήσουν τις δόσεις και απειλούνται να ή οδηγούνται στην φυλακή.
1. αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των δόσεων για όσο καιρό παραμένει άνεργος ο καταδικασμένος
2. καταβολή ποσοστού του πραγματικού του εισοδήματος με βάση κλίμακα που θα εξασφαλίζει στον καταδικασμένο ότι του παραμένει ικανό εισόδημα να ζήσει αυτός και η οικογένεια του.
3. άμεση αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων αμέσως μόλις ο καταδικασμένος υποβάλει αίτημα για Κοινωνική Εργασία, ασχέτως το πότε γίνεται το αίτημα δεκτό από την δημόσια υπηρεσία ή εγκρίνεται από το Δικαστήριο.
4. μείωση κατά 50%-70% των ποσών που υποχρεούνται να καταβάλουν για την εξαγορά των ποινικών καταδικαστικών αποφάσεων, για όσους αποδεικνύουν την πραγματική μείωση των εισοδημάτων τους.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία το 2015 και το 2016 «ωριμάζουν» δεκάδες χιλιάδες ποινικές υποθέσεις από μικρομεσαίους και επαγγελματίες που έπεσαν έξω λόγω της κρίσης (με αρχή το 2008-2009). Αν αδυνατούν να καταβάλουν τα χρηματικά πρόστιμα χιλιάδες συνάδελφοι θα οδηγηθούν στην φυλακή. Και μάλιστα χωρίς ουδείς να έχει διαπιστώσει αν έπεσαν έξω με δόλο ή χωρίς, όπως επιτάσσει πλέον το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όπως η Κυβέρνησή σας εισήγαγε με τον Ν4336/2015 στο Ελληνικό Δίκαιο.
Σας παρακαλώ θερμά, για λογαριασμό χιλιάδων συναδέλφων που ήδη καταστράφηκαν μια φορά, μην τους αφήσετε να καταστραφούν και δεύτερη

..
Με εκτίμηση
Φλωράς Γιώργος
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

* αναδημοσίευση από τον τοίχο του Γιώργου Φλωρά    

Advertisements