10% το ανώτερο πρέπει να είναι οι εισφορές στον ΟΑΕΕ

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο η κυβέρνηση, δια στόματος του κου Σταθάκη, εμμέσως πλην σαφώς, έδωσε απάντηση στο ερώτημα «με τι ποσοστό πρέπει να υπολογίζονται οι εισφορές του αυτοαπασχολούμενου ;»

a757f1e492676b9dc5b30f944e6b0405_L

Ας γίνω όμως σαφής και ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά για να γίνει κατανοητό.

Γεγονός 1 : Ο νόμος 4336/2015 *(1), με τη συμφωνία του 3ου μνημονίου, είχε πρόβλεψη ώστε οι δόσεις αποπληρωμής των δανείων να επιτρέπουν στους δανειολήπτες να καλύπτουν τις Εύλογες Δαπάνες Αξιοπρεπούς Διαβίωσης.

Γεγονός 2 : Πρόσφατα ο κος Σταθάκης, στο πλαίσιο υλοποίησης των θεμάτων με τα δάνεια, δήλωσε ότι «… τα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλλουν το 5% έως 10% της δόσης …» *(2)

Τι σχέση έχουν τα δύο προηγούμενα γεγονότα με τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων ;

Όπως είναι σαφές από το πρώτο γεγονός, κυβέρνηση και δανειστές αποδέχονται ότι οι δόσεις αποπληρωμής θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε μετά την αποπληρωμή τους οι πολίτες να μπορούν να καλύπτουν τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης.

Αυτό όμως το γεγονός, δηλαδή, η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών να μπορεί να καλύπτει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης, είναι Συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα ΟΛΩΝ των πολιτών (άρθρο 2, παρ. 1).

Αυτό που έμενε να απαντηθεί, είναι το ποσοστό που θεωρεί η κυβέρνηση (και οι δανειστές) ότι μπορεί να πληρώνει ο πολίτης – ανεξαρτήτως εάν η πληρωμή αυτή θα ήταν για αποπληρωμή δόσης δανείου, για φόρους ή εισφορές – έτσι ώστε το εναπομείναν εισόδημά του να είναι ικανό να του διασφαλίσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης και ακριβώς σε αυτό το ερώτημα ήρθε η απάντηση δια στόματος κου Σταθάκη, σύμφωνα με τον οποίο το ποσοστό θα πρέπει να είναι «5% έως 10%».

 

Γιάννης Μανιάτης     

*(1) : Ο νόμος 4336/2015 αναφέρεται στο άρθρο : Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο για το ασφαλιστικό

*(2) : Η δήλωση Σταθάκη