Πότε και πως κάνουμε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ – υπόδειγμα

Εάν κάποιος ασφαλισμένος θεωρεί ότι ο ΟΑΕΕ παρανομεί σε βάρος του, είτε γιατί έχει πολύ υψηλές εισφορές σε σχέση με το πραγματικό του εισόδημα,  είτε γιατί ήδη αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ ο ΟΑΕΕ του την χρεώνει, είτε για όποιον άλλον λόγο, θα πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους του και να σκεφτεί σοβαρά πως και με ποιο τρόπο μπορεί να αντιδράσει, για να προστατεύσει την αξιοπρέπειά του και την περιουσία του.

breaking-the-chains-of-debt

 

Μετά τη νομική γνωμοδότηση Μανιτάκη οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον μιλάμε τεκμηριωμένα για παρανομίες του ΟΑΕΕ

Πως μπορεί ο ασφαλισμένος να αντιδράσει στις παρανομίες του ΟΑΕΕ ;

Ο μόνος νόμιμος τρόπος είναι να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

 

Τι κερδίζει όποιος προσφύγει κατά του ΟΑΕΕ ;

Ανάλογα με τα αιτήματα της προσφυγής θα είναι και τα κέρδη κάθε ασφαλισμένου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφείλει στον ΟΑΕΕ, οπότε τον χρέωναν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ δεν του την παρείχαν, με την προσφυγή που θα έχει απαραίτητα ως αίτημα – εκτός των άλλων – την διαγραφή αυτού του τμήματος της οφειλής, αμφισβητεί το πραγματικό ύψος οφειλών του και έχει βάσιμο λόγο ανακοπής σε περίπτωση που αργότερα του έρθει χαρτί κατάσχεσης από το ΚΕΑΟ. Εννοείται φυσικά πως θα έχει και σαν κέρδος τη μείωση της οφειλής του, μετά την εκδίκαση (* και την δικαίωση) της υπόθεσης.

Ανανέωση 6/6/2017 : σε νεότερο άρθρο παρουσιάζεται η επιχειρηματολογία για προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ, με την οποία θα ζητείται ο επανυπολογισμός των εισφορών βάσει των πραγματικών εισοδημάτων , ώστε να μειωθούν οι εισφορές κι αντίστοιχα κι οι οφειλές – Το άρθρο ΕΔΩ

Τι αιτήματα μπορεί να έχει κάποιος στην προσφυγή του ;

Προσωπικά εκτιμώ ότι τα όποια αιτήματα θα πρέπει να ξεκινούν από κάποια ισχυρή νομική βάση, ώστε να έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Ακριβώς γι’ αυτό η γνωμοδότηση Μανιτάκη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό νομικό εργαλείο στον αγώνα των ασφαλισμένων κατά του ΟΑΕΕ. Τα αιτήματα μπορούν να ξεκινούν  από τα συμπεράσματα της γνωμοδότησης Μανιτάκη, ώστε να υπάρχει ισχυρή νομική βάση πάνω στην οποία θα δουλέψει στη συνέχεια ο κάθε ασφαλισμένος με τον δικηγόρο του.

Για όποιον ενδιαφέρεται, να διαβάσει ή να κατεβάσει στον υπολογιστή του, το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης Μανιτάκη θα το βρει ΕΔΩ

Τα βασικά αιτήματα που έχουν ισχυρή νομική βάση σύμφωνα με την γνωμοδότηση Μανιτάκη είναι :

 1. Οι εισφορές του ασφαλισμένου να είναι ανάλογες με τα καθαρά του εισοδήματα.
 2. Να υποχρεωθεί ο ΟΑΕΕ, αναδρομικά να μειώσει τις εισφορές, ως όφειλε από το 2010 (* η γνωμοδότηση Μανιτάκη αναφέρει το 2009) και να συμψηφίσει τη διαφορά όσων έχει ήδη καταβάλλει ο ασφαλισμένος, με τις μετέπειτα οφειλές του.
 3. Να παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανεξαρτήτως οφειλών.
 4. Από το συνολικό ποσό οφειλής, να αφαιρεθεί το ποσό που αναλογεί σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη που ο ΟΑΕΕ δεν παρείχε, ενώ την χρέωνε.
 5. Να έχει τη δυνατότητα ο ασφαλισμένος να πληρώνει μόνο τις εισφορές για τον κλάδο υγείας
 6. Να υποχρεωθεί ο ΟΑΕΕ να χορηγεί όλες τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις, ανεξαρτήτως οφειλών του ασφαλισμένου κι εάν αυτές είναι σε ρύθμιση ή όχι.

* Η ακριβής διατύπωση κάθε αιτήματος είναι θέμα επιλογής του καθ’ ενός.

Ανανέωση 29/1/2017 : όσοι επιλέξουν να προσφύγουν αμφισβητώντας το ύψος των οφειλών τους, μετά την 1/12017 που ξεκίνησε το νέο ασφαλιστικό κι άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών, στα όσα αναφέρονται παρακάτω θα πρέπει να προσαρμόσουν τα αιτήματα της προσφυγής, ζητώντας να επανυπολογιστούν οι εισφορές τους, με βάση υπολογισμού τα πραγματικά τους εισοδήματα -κι αντίστοιχα οι οφειλές τους.

Πως πρέπει να κινηθεί όποιος θέλει να προχωρήσει σε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ ;

Η πρώτη κίνηση  είναι να συντάξει αίτηση προς τον ΟΑΕΕ, στην οποία θα αναφέρει τα ίδια αιτήματα που θα έχει μετά και η προσφυγή του. Δηλαδή εξ αρχής ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα τα αιτήματα που θα έχει μετά η προσφυγή του.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δεν μπορείς μετά να προσφύγεις ζητώντας κάτι που δεν ζήτησες από την αρχή.

Την αίτηση αυτή θα την καταθέσει επίσημα στον ΟΑΕΕ που υπάγεται και θα πάρει αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία κατάθεσης.

Μετά την κατάθεση της αίτησης, ο ΟΑΕΕ είναι υποχρεωμένος να απαντήσει εντός 2 μηνών το αργότερο. Σε περίπτωση που δεν απαντήσει, θωρείται ως σιωπηρή απόρριψη των αιτημάτων.

Είτε ο ΟΑΕΕ απαντήσει αρνητικά, είτε υπάρξει σιωπηρή απόρριψη, εναντίον της αρνητικής απάντησης ή της σιωπηρής απόρριψης θα είναι η προσφυγή του ασφαλισμένου που θα πρέπει να κινηθεί με δικηγόρο, ο οποίος δικηγόρος θα  ετοιμάσει και θα καταθέσει την προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ, στα διοικητικά δικαστήρια.

Εάν η οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου δεν επιτρέπει να επιβαρυνθεί με τα δικαστικά έξοδα, γιατί αυτό θα σημαίνει «κίνδυνο περιορισμού των απαραίτητων μέσων για τη διατροφή του ίδιου και της οικογένειάς του» μπορεί να ζητήσει απαλλαγή από τα δικαστικά έξοδα και δωρεάν νομική κάλυψη – περισσότερα ΕΔΩ

***

Υπάρχουν δύο ακόμα δημοσιεύματα, με πληροφορίες για όποιον θέλει να προχωρήσει σε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ, βασισμένα στην εμπειρία και τις γνώσεις του Γιώργου Φλωρά :

Το πρώτο με τίτλο : ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Και το δεύτερο : ΤΙ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΑΟ – ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σε όλες τις περιπτώσεις ο βασικός κορμός και οι κινήσεις είναι τα ίδια και το μόνο που αλλάζει είναι τι μπορεί να περιλαμβάνει η αρχική αίτηση του ασφαλισμένου. Με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να συντομεύσει η διαδικασία στην πρώτη κίνηση, ξεκινώντας ανάποδα, δηλαδή να ζητάει από την αρχή αυτό που θέλει να πετύχει με την προσφυγή που θα καταθέσει στη συνέχεια. Έτσι, συντομεύει τον χρόνο μέχρι την κατάθεση της προσφυγής του και μέχρι αυτή να εκδικαστεί έχει την χρονική άνεση να συμπληρώσει τις όποιες λεπτομέρειες απαιτούνται, με τη συνδρομή του δικηγόρου που θα έχει εν τω μεταξύ επιλέξει.

 

***

Παράδειγμα αίτησης που πρέπει να προηγηθεί πριν την προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ

Το κείμενο είναι υπόδειγμα – παράδειγμα αίτησης και θα πρέπει να το διαμορφώσει ο κάθε ασφαλισμένος ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΑ που θα έχει μετά και στην προσφυγή του.

* Το καλύτερο θα είναι να τα αιτήματα να τα διαμορφώσει μαζί με δικηγόρο της επιλογής του

 

Α Ι Τ Η Σ Η   Του ……………………… του ………………, κατοίκου …………………., οδός ……………….. αρ. …., με αριθμό μητρώου ασφάλισης …………… .Τηλ. ……………………… ……../…../2014 Προς τον ΟΑΕΕ

 

 

Με την παρούσα αιτούμαι όπως :

 1. Στο εξής υπολογίζετε τις ασφαλιστικές μου εισφορές βάσει των εισοδημάτων μου, όπως αυτά προκύπτουν από την φορολογική μου δήλωση του προηγούμενου έτους. Το ανανεωμένο αίτημα μπορεί να ζητάει τον επανυπολογισμό των εισφορών αναδρομικά, βάσει των πραγματικών εισοδημάτων, ώστε αντίστοιχα με αυτές να προκύψουν οι νέες οφειλές
 2. Προχωρήσετε σε αναδρομική μείωση των εισφορών, από το 2010, όπως είστε εκ του νόμου υποχρεωμένοι λόγω της μείωσης του ΑΕΠ καθώς και της μείωσης των τεκμαρτών εισοδημάτων βάσει των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ κι εν συνεχεία προβείτε σε συμψηφισμό της επιπλέον διαφοράς, από τις ήδη από εμένα καταβληθείσες εισφορές, με τις οφειλές μου. (* παράδειγμα διατύπωσης στο συγκεκριμένο αίτημα στην ομαδική προσφυγή της Θεσπρωτίας)
 3. Μου θεωρήσετε το βιβλιάριο υγείας μου, διότι η υγεία μου βρίσκεται σε κίνδυνο ενόσω αρνείστε να μου παρέχετε ιατροφαρμακευτική κάλυψη εξαιτίας της αδυναμίας μου να εξυπηρετήσω τις ασφαλιστικές μου εισφορές.
 4. Επικουρικά, σε περίπτωση που δεν αποφανθείτε θετικά επί του παραπάνω αιτήματός μου, όπως: 4.α. Πάψετε εφεξής να με χρεώνετε με το ποσό των 92,79€ το μήνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν μου παρέχετε. 4.β. Αφαιρέσετε από την συνολική οφειλή μου προς το ταμείο σας, ανερχόμενη μέχρι και το (1) …. δίμηνο του (2)…… στο ποσό των (3) ……….€ (κατά τους ισχυρισμού σας), το σύνολο της χρέωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (συμπεριλαμβανομένων τόκων, προσαυξήσεων κλπ) για το διάστημα που λόγω οφειλών μου δεν μου την παρείχατε, παρότι εγώ σας το ζητούσα επανειλημμένα λόγω αναγκών στην υγεία μου, ήτοι το ποσό των (4) ………..€ πλέον τόκων και προσαυξήσεων.
 5. Επικουρικότερα, σε περίπτωση που ούτε μου παρέχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παρά ταύτα συνεχίζετε να με χρεώνεται με τις σχετικές εισφορές, α) πάψετε να με χρεώνετε με το ποσό της σχετικής εισφοράς αναπροσαρμοσμένης στις εκάστοτε τρέχουσες τιμές και με επιτόκιο που υπερβαίνει καταχρηστικά το ανώτατο νόμιμο επιτοκιακό όριο, β) αφαιρέσετε το σύνολο των καταχρηστικά επιβληθέντων τελών προσαύξησης, τα οποία βρίσκονται σε δυσθεώρητο ύψος σε σχέση με το ανώτατο νομοθετικά καθορισμένο επιτόκιο υπερημερίας (άρ. 3 παρ. 2 του ν. 2842/2000, ήδη σήμερα 7,75%).
 6. Όσον αφορά συνολικά τις οφειλές μου για τον κλάδο σύνταξης & κλάδο ασθένειας, πάψετε να με χρεώνετε με το ποσό των σχετικών εισφορών αναπροσαρμοσμένων στις εκάστοτε τρέχουσες τιμές και με επιτόκιο που υπερβαίνει καταχρηστικά το ανώτατο νόμιμο επιτοκιακό όριο και αφαιρέσετε το σύνολο των καταχρηστικά επιβληθέντων τελών προσαύξησης, τα οποία βρίσκονται σε δυσθεώρητο ύψος σε σχέση με το ανώτατο νομοθετικά καθορισμένο επιτόκιο υπερημερίας (άρ. 3 παρ. 2 του ν. 2842/2000, ήδη σήμερα 7,75%).
 7. ….
 8. ….

 …

  * Οδηγίες για την συμπλήρωση των στοιχείων της αίτησης :

 1. στο σημείο 1 θα βάλετε το δίμηνο έως το οποίο ο ΟΑΕΕ λεει ότι οφείλεται εισφορές
 2. στο σημείο 2 θα βάλετε το έτος που αφορά το δίμηνο στο σημείο 2
 3. στο σημείο 3 θα βάλετε το συνολικό ποσό που το ΚΕΑΟ λεει ότι οφείλεται
 4. στο σημείο 4 θα βάλετε το γινόμενο των μηνών που το βιβλιάριο ασθενείας σας ήταν αθεώρητο λόγω οφειλών (το διάστημα δηλαδή που συμπίπτει με το διάστημα που οφείλατε) πολλαπλασιαζόμενο με τα 92,5€ για κάθε μήνα. Για να διαπιστωθεί το ακριβές διάστημα που ο ΟΑΕΕ δεν σας παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω οφειλών δεν αρκεί μόνο οι μήνες που οφείλετε αλλά ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα να μην έχει θεωρηθεί το βιβλιάριο ασθενείας σας. Αν για κάποιους από τους μήνες που οφείλετε είχατε θεωρημένο το βιβλιάριο ασθενείας για οποιοδήποτε λόγο, πχ καλυπτόσασταν από το παρελθόν, θα πρέπει αυτοί οι μήνες να επισημανθούν ώστε να μην διεκδικήσουμε την αφαίρεσή τους από την οφειλή.

Ανανέωση 23/10/2016 :  Να σημειώσω ότι στο θέμα του αιτήματος για μείωση των εισφορών – κι αντίστοιχα των οφειλών τους – οι ασφαλισμένοι μπορούν να προχωρήσουν με αίτημα οι εισφορές τους να είναι ποσοστό επί του  καθαρού τους εισοδήματος, χρησιμοποιώντας τα ποσοστά που ήδη προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία. Δηλαδή στην ουσία να υιοθετήσουν ότι προβλέπει ο νόμος για το νέο ασφαλιστικό χρησιμοποιώντας τα ποσοστά της προηγούμενης νομοθεσίας. Όσοι κινηθούν με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν στην επιχειρηματολογία τους το συνταγματικό δικαίωμα του ασφαλισμένου να υπολογίζονται οι εισφορές του επί των πραγματικών του εισοδημάτων, αντί των τεκμαρτών εισοδημάτων που είχε ως βάση υπολογισμού ο ΟΑΕΕ.

Ανανέωση 27/11/2016 : Από τον Ιούνιο του 2015, πολύ πριν γίνει  γνωστός ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, είχα προτείνει οι ασφαλισμένοι στις προσφυγές τους να έχουν τα εξής κοινά αιτήματα :

1. Οι εισφορές του ασφαλισμένου, να είναι ποσοστό επί του πραγματικού του εισοδήματος (υπάρχει το προηγούμενο χρήσης του 20% από τον νομοθέτη)

2. Να αφαιρεθεί από την οφειλή το ποσό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν παρείχε ο ΟΑΕΕ στον ασφαλισμένο ενώ τον χρέωνε, καθώς και οι τόκοι και προσαυξήσεις του εν λόγω ποσού

3. Να υποχρεωθεί ο ΟΑΕΕ να θεωρήσει το βιβλιάριο του ασφαλισμένου ανεξαρτήτως οφειλών και χωρίς την υποχρέωση ένταξης σε ρύθμιση

( Το άρθρο ΕΔΩ )

***

Αξίζει να σημειώσω ότι αρκετές ομάδες και σύλλογοι έχουν κάνει ανάλογα υποδείγματα αίτησης και τα διαθέτουν ελεύθερα μέσα από τις σελίδες που έχουν στο ΦΒ

Ανανέωση 14/12/2016 : Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσέξουν γιατί σε κάποιες περιπτώσεις τα δικαστήρια ενδέχεται να απορρίψουν τις προσφυγές ως μη παραδεκτές, με την αιτιολογία ότι οι προσφυγές έγιναν σε πληροφοριακού χαρακτήρα απαντήσεις του ΟΑΕΕ που δεν ήταν προσβαλλόμενες. Ακριβώς γι’ αυτό θα πρέπει εξ’ αρχής με δικηγόρο επιλογής τους να καθορίσουν κάθε ενέργειά τους και τη συνολική τους στρατηγική κατά του ΟΑΕΕ.

Ανανέωση 20/12/2016 : Για όσους θέλουν να κάνουν προσφυγή ή έχουν κάνει και περιμένουν να εκδικαστεί, ενδιαφέρον έχει η επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής ο ΟΑΕΕ, ώστε να ξέρουν τι θα πρέπει να αντικρούσουν. Ακριβώς γι’ αυτό σε ειδικό άρθρο παρουσιάζεται η επιχειρηματολογία του ΟΑΕΕ – το άρθρο ΕΔΩ

Ανανέωση 29/3/2017 : Σε νεότερο άρθρο παρουσιάζονται κάποια νομικά επιχειρήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσοι ασφαλισμένοι θελήσουν να προσφύγουν κατά του ΟΑΕΕ αμφισβητώντας το ύψος των οφειλών τους – Το άρθρο ΕΔΩ

Γιάννης Μανιάτης        

Σχετικά άρθρα :

Οι παρανομίες του ΟΑΕΕ

Και τώρα τι ; Τώρα προσφυγές με κοινά αιτήματα

Προσφυγές ατομικές ή ομαδικές ;

Δικαστικές αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ

Νομικά επιχειρήματα κατά του ΟΑΕΕ

Επιχειρήματα για προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ

Η ομάδα μας στο Facebook

Συζητάμε, ανταλλάσσουμε γνώσεις, εμπειρίες και οργανωνόμαστε

facebook_logo

Advertisements

30 σκέψεις σχετικά με το “Πότε και πως κάνουμε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ – υπόδειγμα

 1. […] να πληροφορηθούν τις παρανομίες του ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα να αντιδράσουν νομικά με προσφυγές, προκειμένου να προστατέψουν την αξιοπρέπειά τους και […]

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.