Το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό

Το  πόρισμα για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, δόθηκε στη δημοσιότητα. Η επιτροπή τεχνοκρατών που συνεστήθη πριν από τις εκλογές το παρέδωσε σε ειδική εκδήλωση στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

prosfigi_kata_oaee

Το πόρισμα περιλαμβάνει μελέτη για την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης των ασφαλιστικών ταμείων που κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Η επιτροπή Σοφών εισηγείται ριζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, προτείνοντας τη δημιουργία ενός εθνικού υπέρ – ταμείου ασφάλισης, τη καθιέρωση εθνικής κοινωνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δημιουργία ενός νέου σύστηματος για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Ένας εθνικός φορέας ασφάλισης 

Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, ο στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (διοικητική ενοποίηση), μετά από ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα μετεξελιχθεί σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και σύμφωνα με την επιτροπή δεν πρέπει να υπάρξει καμία εξαίρεση, για να μην υπονομευθεί το εγχείρημα της ενοποίησης.

Για τον υπολογισμό των εισφορών η επιτροπή προτείνει: 

  • Eνιαία ποσοστά εισφορών και βάση υπολογισμού τους α) για κύρια σύνταξη, β) για επικουρική σύνταξη και γ) για εφάπαξ παροχές, με μόνη διάκριση, αυτή σε μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους.
  • Yποχρέωση για δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ μέσω μιας ενοποιημένης διαδικασίας.
  • Aνάθεση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΚΕΑΟ της βεβαίωσης και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Με αφορμή το πόρισμα της επιτροπής, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, αποσιωπεί συστηματικά:
• Τη μεγάλη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων από το Χρηματιστήριο, που έγινε επί των ημερών του κ. Γιαννίτση.
• τη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων με τα δομημένα ομόλογα.
• Ακόμα, επιδιώκουν να ξεχάσουμε την τελευταία μεγάλη ληστεία των Ταμείων (ξεπέρασε τα 17 δις. ευρώ), που έγινε με το «κούρεμα» των αποθεματικών τους μέσω του PSI.
Το πόρισμα των «σοφών», εφόσον υιοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, έρχεται να κουκουλώσει διαχρονικά τις τεράστιες ευθύνες για όλες τις ληστείες που έχουν γίνει σε βάρος των εργαζομένων-ασφαλισμένων, απαλλάσσοντάς τους από αυτές με τον πλέον προκλητικό τρόπο για την ελληνική κοινωνία…

Δείτε αναλυτικά ολόκληρο το Πόρισμα ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα :

Αποθεματικά ταμείων. Που πήγαν ; Ποιοι τα έφαγαν ;

Παράνομα και καταχρηστικά συνεισπράττουν εισφορές υγείας και σύνταξης

Και τώρα τι ; Τώρα όλοι προσφυγές με κοινά αιτήματα

 

Advertisements

One thought on “Το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.