Προσφυγές ατομικές ή ομαδικές ;

Να διευκρινήσω, για ακόμα μια φορά, τι ισχύει με τις προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια, γιατί όπως με ενημέρωσαν φίλοι ασφαλισμένοι, κάποιοι παραπληροφορούν λέγοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν ομαδικές προσφυγές ή ότι άλλες μορφές δικαστικού αγώνα θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα και γενικώς διάφορα «περίεργα» που δημιουργούν σύγχυση και αποθαρρύνουν τους ασφαλισμένους από το να διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού τα δίκαια αιτήματά τους.

 

 

Στη συγκεκριμένη παραπληροφόρηση, απάντηση δίνει η απόφαση 66/2014 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών, η οποία είναι μια μεγάλη νίκη των ασφαλισμένων κατά του ΟΑΕΕ και ήταν αποτέλεσμα ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ (σχετικό άρθρο ΕΔΩ) καθώς και η απόφαση 2/2015 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κορίνθου, η οποία επίσης ήταν αποτέλεσμα ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ( σχετικό άρθρο ΕΔΩ )

Η ίδιες αποφάσεις απαντούν και στο ερώτημα εάν τα Διοικητικά Δικαστήρια έχουν αρμοδιότητα  να αποφασίσουν για το αίτημα των ασφαλισμένων, οι ασφαλιστικές τους εισφορές να είναι συνάρτηση του εισοδήματός τους κι όχι αυθαίρετα καθοριζόμενες.

Η απόφαση σταθμός της Πάτρας – όπως την χαρακτήρισε ο δικηγόρος Θανάσης Αλαμπάσης, απαντά ήδη σε σημαντικά ερωτήματα των ασφαλισμένων :

  1. τα Διοικητικά Δικαστήρια είναι αυτά που έχουν αρμοδιότητα να κρίνουν την συνταγματικότητα των νόμων που εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ
  2. Στα Διοικητικά Δικαστήρια έχουμε ήδη τις τρείς πρώτες δικαστικές αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ, για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ( οι δύο ήταν αποτέλεσμα ομαδικής προσφυγής και η τρίτη αποτέλεσμα ατομικής προσφυγής)
  3. Από το προηγούμενο γίνεται προφανές ότι προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια γίνονται είτε ατομικά, είτε ομαδικά.

Επιπρόσθετα να σημειώσω ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου υπάρχει και η δυνατότητα επίσπευσης του χρόνου μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση, με αίτημα πιλοτικής δίκης, κρίνονται ΜΟΝΟ υποθέσεις Διοικητικών Δικαστηρίων (ο σχετικός  νόμος, σε προηγούμενο άρθρο ΕΔΩ)

Μερικά ακόμα για τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που κάποιοι προσπάθησαν να προβοκάρουν και να απαξιώσουν για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν. Ακόμα και το πιο απομακρυσμένο πρωτοβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων και τα περισσότερα αιτήματα των ασφαλισμένων βασίζονται ακριβώς στην αντισυνταγματικότητα των νόμων που εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ. Τα Διοικητικά Δικαστήρια παράγουν νομολογία και οι αποφάσεις τους αποτελούν δεδικασμένο για κάθε επόμενη ανάλογη υπόθεση, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικές οι δύο αποφάσεις κατά του ΟΑΕΕ που έχουν εκδοθεί από Διοικητικά Δικαστήρια (εφ’ όσον οι προσφεύγοντες επικαλεστούν μεταξύ άλλων και το ήδη δεδικασμένο). Για το γεγονός ότι οι αποφάσεις τους είναι νομολογία όποιος ενδιαφέρεται ας δει τι περιλαμβάνει το Δελτίο Νομολογίας Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας.

Επίσης, είναι αποκαλυπτικό και βάζει τέλος στην όποια παραπληροφόρηση, σχετικά με  με την αρμοδιότητα των Διοικητικών Δικαστηρίων, το  απόσπασμα από τη σελίδα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών : » … 1. Εις την αρμοδιότητα του τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου υπάγονται αι διοικητικαί διαφοραί ουσίας, αι αναφυόμεναι εκ της αναγνωρίσεως παραχωρήσεως ή απονομής δικαιώματος, ή ευεργετήματος ή οιασδήποτε άλλης παροχής της αρνήσεως ικανοποιήσεως, εν όλω ή εν μέρει, τοιούτου αιτήματος, ως και της μεταβολής δημιουργηθείσης διά διοικητικής πράξεως καταστάσεως κατά την εφαρμογήν της νομοθεσίας: α) Περί κοινωνικής ασφαλίσεως, καθ`όσον αφορά εις τας εν γένει ασφαλιστικάς σχέσεις μεταξύ των φορέων και των ησφαλισμένων ή των εργοδοτών των, ιδία δε αι διαφοραί περί την υπαγωγήν εις την ασφάλισιν και την διάρκειαν ταύτης, τας καταβλητέας εισφοράς υπό εργοδοτών και ησφαλισμένων και τας πάσης φύσεως παροχάς υπό του φορέως…» ( Πηγή : Διοικητικό Εφετείο Αθηνών )

Το ακόμα σημαντικότερο είναι ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ιστορικό αλλαγής πρωτόδικης απόφασης (σύμφωνα με τον δικηγόρο Θανάση Αλαμπάση) κι άρα και οι τρείς αποφάσεις που υπάρχουν ήδη κατά του ΟΑΕΕ είναι μεγάλες νίκες των ασφαλισμένων.

Απ’ όλα τα προηγούμενα γίνεται προφανές ότι προσφυγές γίνονται είτε ατομικές, είτε ομαδικές με μικρότερο κόστος για τους συμμετέχοντες. Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εξετάζουν κάθε τους κίνηση με δικηγόρο επιλογής τους και με γνώσεις στα συγκεκριμένα θέματα.

σσ : στις ομαδικές  προσφυγές, ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει προεργασία και διαχωρισμός σε ομάδες των ενδιαφερομένων, ώστε σε κάθε ομάδα να συμμετέχουν ασφαλισμένοι με κοινό ασφαλιστικό και εισοδηματικό προφίλ ή/και τα αιτήματα να είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αντιμετωπίσουν περίπτωση διαχωρισμού των υποθέσεων, λόγω διαφορετικών πραγματικών περιστατικών. Για παράδειγμα, διαφορετικό είναι όταν ένας ασφαλισμένος ξεκίνησε να οφείλει πριν το 2008, με κάποιον άλλον που οι οφειλές του ξεκινούν μετά το 2011. Επίσης, διαφορετικό πραγματικό περιστατικό είναι εάν κάποιος ασφαλισμένος δήλωνε μηδενικά εισοδήματα για σειρά προηγούμενων ετών κι ενώ σε κάποια από αυτά τα χρόνια ήταν συνεπής στις εισφορές του προς τον ΟΑΕΕ, με κάποιον άλλον που ενώ δήλωνε Χ ποσά όσο ήταν συνεπής, τα εισοδήματά του εν συνεχεία μειώθηκαν κι ακολούθησε χρονικά το διάστημα που αδυνατούσε να πληρώνει εισφορές. Αυτά όλα θα πρέπει να τα κρίνουν οι ασφαλισμένοι μαζί με τον δικηγόρο τους

 

Γιάννης Μανιάτης       

Σχετικά άρθρα :

Και τώρα τι ; Τώρα προσφυγές με κοινά αιτήματα

Πότε και πως κάνουμε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ – υπόδειγμα

Δικαστικές αποφάσεις κατά ΟΑΕΕ

7 σκέψεις σχετικά με το “Προσφυγές ατομικές ή ομαδικές ;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.