Ασφαλιστικό σύστημα : η πηγή προβλημάτων των ασφαλισμένων

Η πηγή των προβλημάτων, στον χώρο των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι το αναδιανεμητικό σύστημα που είχαν επιλέξει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, εάν είχαμε ανταποδοτικό και παράλληλα διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης (επιχορήγηση του κράτους ως ανταπόδοση των αποθεματικών που «χάθηκαν» όλα τα προηγούμενα χρόνια) θα είχαμε μια βασική σύνταξη + αναλογικά τι έχει πληρώσει κάθε εργαζόμενος.

44b2fc82e1c27af0a21fcb861884179d

Προσωπική εκτίμηση πως θα ήταν καλύτερο αλλά και ΔΕΝ θα δημιουργούσε τα προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος που σημειωτέον εξυπηρετεί τα εκάστοτε κόμματα εξουσίας, ώστε μέσω της αναδιανομής, να έχουν υποχείριά τους μέσω παροχών, τις κοινωνικές ομάδες που είναι εξαρτώμενες από τις κρατικές παροχές (πχ ΔΥ, συνταξιούχοι) και από αυτές να αντλούν κάθε φορά ψηφοφόρους, σε αντίθεση με τις κοινωνικές ομάδες που έστω θεωρητικά δεν είναι εξαρτώμενες (πχ ελεύθεροι επαγγελματίες, με ελάχιστες έως μηδενικές κοινωνικές παροχές)

Το αρνητικό είναι πως ΚΑΙ η νέα κυβέρνηση είναι υπερ του αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Με δεδομένο ότι η ΕΕ πιέζει για αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρία η όποια αλλαγή να γίνει προς όφελος των ασφαλισμένων και να σταματήσουν οι έως τώρα ληστρικές πρακτικές.

Δεν μιλάμε για το τι έγινε έως τα σήμερα αλλά για το ΜΕΛΛΟΝ των ασφαλισμένων κι ενδεχομένως τα όσα παράνομα έγιναν κι εξακολουθούν να γίνονται από τον ΟΑΕΕ, να μοιάζουν πταίσματα μπροστά σε αυτό που έρχεται.

Από εδώ και στο εξής, θα πρέπει ΟΛΟΙ να αναρωτηθούν εάν για ακόμα μια φορά θα καθορίσουν άλλοι το μέλλον των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, ενώ οι ίδιοι θα απουσιάζουν από το τραπέζι των αποφάσεων.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πιέσουν τους διάφορους φορείς τους – θεσμικούς, οργανώσεις, συλλόγους και κάθε άλλο φορέα – και να μην αφήσουν να χαθεί αυτή η ευκαιρία που είναι ένας ακόμα λόγος για δημιουργία κινήματος, με σκοπό την προώθηση των αιτημάτων του χώρου.

 

  • Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να ανοίξει διάλογος για το τι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και στα πλαίσια του διαλόγου ένα ενδιαφέρον άρθρο για μελέτη στο θέμα επιλογής ασφαλιστικού συστήματος υπάρχει ΕΔΩ

……

Γιάννης Μανιάτης       

Σχετικά άρθρα :

Η ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ

 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ασφαλιστικό σύστημα : η πηγή προβλημάτων των ασφαλισμένων

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.