Δικαστική απόφαση του ΣτΕ που θα πρέπει να προβληματίσει τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Αυτές τις μέρες έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές μειώσεις συντάξεων του 2012. Μα, θα πει κάποιος, τι μπορεί αυτή η απόφαση να αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ;

StE

Και όμως, υπάρχει ένα σημείο της απόφασης που θα πρέπει να προβληματίσει πολύ σοβαρά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, στις διεκδικήσεις τους απέναντι στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, ενώ όλοι οι συνταξιούχοι  θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται μετά την επίσημη δημοσίευση της απόφασης, μόνο όσοι είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια θα δουν επιπλέον και αναδρομική επιστροφή των ποσών από το 2012.

Όπως σχολίασαν νομικοί, με αυτή την απόφαση το ΣτΕ ασκεί πολιτική, καθώς αναγνωρίζει πως θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία της χώρας, η αναδρομική καταβολή στο σύνολο των συνταξιούχων. Η νέα αυτή νομική πρακτική, θα πρέπει να προβληματίσει τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και ειδικά όσους έχουν επιλέξει την απραξία,  αφήνοντας «άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα», αφού όσοι πήγαν με αυτή την τακτική, έχασαν στην περίπτωση των συνταξιούχων. Ειδικά εάν συνυπολογίσουμε πως και οι παρανόμως υψηλές εισφορές των ασφαλισμένων – ή οι χρεώσεις για περίθαλψη που δεν χορηγήθηκε –  σύμφωνα με την γνωμοδότηση Μανιτάκη, έχουν επίσης μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, σε περίπτωση δικαίωσης.

.

Ανανέωση 19/2/2016 : Πρόσφατα διαπίστωσα ότι το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του καλοκαιριού του 2014, είχε εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο, ώστε μόνο όσοι έχουν προσφύγει να δικαιούνται αναδρομικών.

Το πλήρες κείμενο της υπ’ αριθμ. Δ12 Α/1092647ΕΞ/19.6.2014 εγκυκλίου, με την οποία δίδονται διευκρινίσεις όσον αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ για το επίδομα αλλοδαπής και το επίδομα βιβλιοθήκης, έχει ως εξής:

«Απαντώντας στο πιο πάνω σχετικό, αναφορικά με το υπόψη θέμα, σας πληροφορούμε ότι η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, ως γνωστόν, μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ σαν αναιρετικές αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους». ( ΠΗΓΗ )

Γιάννης Μανιάτης        

Σχετικά άρθρα :

Γνωμοδότηση Μανιτάκη

Βήματα για προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ

Advertisements

One thought on “Δικαστική απόφαση του ΣτΕ που θα πρέπει να προβληματίσει τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

  1. […] Ο πρώτος λόγος, όπως έδειξε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ – για την αντισυνταγματικότητα περικοπών στις συντάξεις – το πιθανότερο είναι πως θα δικαιωθούν αναδρομικά ΜΟΝΟ όσοι θα έχουν προηγουμένως προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια. (η απόφαση ΕΔΩ) […]

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.