Μόνη λύση, για την οικονομία και τους ασφαλισμένους, το πάγωμα των οφειλών

Αναμφίβολα, ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στη σχέση ασφαλισμένων – ΟΑΕΕ αλλά και στην πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας στον χώρο των μικρών επιχειρήσεων, είναι οι διαρκώς αυξανόμενες οφειλές προς τον ασφαλιστικό τους φορέα.

pleisthriasmoi-1

Παρά τις μέχρι τώρα ενέργειες των ασφαλισμένων, ατομικά ή συλλογικά και την ευρεία δημοσιότητα του θέματος, η κατάσταση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, μετά από δύο περίπου χρόνια, είναι στο σημείο που είχε ξεκινήσει. Απόλυτο τέλμα και ατολμία από τους υπεύθυνους να μπουν στον πυρήνα του προβλήματος. Μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα που αδυνατούν να δώσουν πραγματική και ουσιαστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα που λέγεται οφειλές αυτοαπασχολούμενων προς τον ΟΑΕΕ και που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις οφειλόμενες εργοδοτικές εισφορές σε άλλους φορείς.

Υπάρχουν προηγούμενα διαγραφής βεβαιωμένων οφειλών ; Τι ακριβώς ισχύει στο καθεστώς διαγραφής οφειλών ; Έχουν βάσιμους λόγους οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να περιμένουν διαγραφή όσων οφειλών τους κριθούν παράνομες ;

Αν και πρόσφατα αποποινικοποιήθηκαν οι οφειλές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, προς τον οργανισμό, το βασικό πρόβλημα με τις οφειλές παραμένει και είναι διάχυτη η εντύπωση στην κοινωνία, πως θα λειτουργήσουν ως Δούρειος Ίππος για δημεύσεις περιουσιών και μια ακόμα αναδιανομή πλούτου σε βάρος των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και των άλλων κλάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

Από τις προσωπικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο, δεν κατάφερα να βρω παραδείγματα διαγραφής οφειλών προς το δημόσιο (αυτό είναι και οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ) κατά την μεταπολιτευτική περίοδο και όπως με ενημέρωσε φίλος νομικός, κάποιες λίγες περιπτώσεις που γνώριζε, είχαν γίνει χωρίς να δουν το φως της δημοσιότητας.

Τι σημαίνουν αυτά ; Πως εάν δεν υπάρξει μαζική αντίδραση των ασφαλισμένων, ώστε να πιέσουν για άμεσο πάγωμα των οφειλών, μεγάλο κομμάτι  θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με τον προφανή κίνδυνο να χάσει τις περιουσίες του που σημειωτέον σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα εργασίας γενεών.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων και της νέας κυβέρνησης, όπως και των συμβούλων της, είναι το απόσπασμα από συνέντευξη του κου Ρομπόλη : «… Βασική προϋπόθεση άμβλυνσης της οικονομικής ασφυξίας που παρατηρείται στην κοινωνική ασφάλιση είναι η είσπραξη των οφειλών, που έχει ήδη δρομολογηθεί, και η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής …» *(1)  (σσ : εισπρακτικά μέτρα θεωρούνται ΚΑΙ οι κατασχέσεις …)

Με τις οφειλές να αυξάνονται καθημερινά και την δικαιοσύνη να απονέμεται με ρυθμούς χελώνας και υπό το πρίσμα πως «δημόσιο συμφέρον» είναι να πληρώνουν οι λίγοι για να απολαμβάνουν οι πολλοί και ειδικά οι ομάδες που έχουν «ισχυρή φωνή» εκτιμώ πως είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο.

*(1) : Συνέντευξη Ρομπόλη

 

Advertisements

One thought on “Μόνη λύση, για την οικονομία και τους ασφαλισμένους, το πάγωμα των οφειλών

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.