Ακυρώθηκε διαταγή πληρωμής λόγω υπολογισμού των τόκων επί έτους 360 ημερών – Λόγοι ανακοπής

dikastirio

Αν και παλιά η είδηση, την αντιγράφω για να είναι στα υπ’ όψιν των ασφαλισμένων που θα πρέπει να αξιολογούν και να εξετάζουν κάθε ενέργεια και κάθε επιχείρημα με τον δικηγόρο τους :

«Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κορίνθου, αποτελούμενο από τους Δικαστές, Δημήτριο Κουλαξίζη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Μαρία Λουτράρη, Πρωτοδίκη και Πάνο Μελανούρη, Πρωτοδίκη-Εισηγητή, εξέδωσε την υπ’ αριθμ 100/2013 απόφασή του με την οποία ακυρώνεται Διαταγή Πληρωμής, λόγω παράνομου υπολογισμού των τόκων επί έτους 360 ημερών.

Βάσιμα υποστηρίζεται η άποψη ότι οι διατάξεις του Ν. 2251/1994, για τους ΓΟΣ εφαρμόζονται ευθέως ή κατ’ αναλογία κατά τον έλεγχο των τραπεζικών ΓΟΣ και μάλιστα ανεξάρτητα από το εάν ο πελάτης συναλλάσσεται με την τράπεζα στο πλαίσιο της επαγγελματικής ή και της εμπορικής του ιδιότητας, αρκεί να χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη συναλλαγή από ανισομέρεια, σε βάρος της διαπραγματευτικής δύναμης του πελάτη της τράπεζας.

Ο λόγος με τον οποίο ζητείται η ακύρωση της Διαταγής Πληρωμής λόγω υπολογισμού των τόκων επί έτους 360 ημερών είναι ορισμένος, καθώς προσδιορίζεται από την πλευρά των ανακοπτόντων το ποσοστό της επιβάρυνσης κατά 1,3889% επιπλέον τόκους.

Η επιβάρυνση αυτή δεν μπορεί, περαιτέρω, να υπολογιστεί από τους τηρούμενους λογαριασμούς και εγγραφές στα αποσπάσματα, με βάση τα οποία εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής.»

Την απόφαση μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο των Ενωμένων Αδέσμευτων Δικηγόρων

***

Ανανέωση 201/12/2016 : Εκτός από την προαναφερόμενη απόφαση, ως λόγοι ανακοπής / αναστολής μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλοί ακόμα ανάλογα τι θα επιλέξει κάθε ασφαλισμένος μαζί με τον δικηγόρου του. Ενδεικτικά αναφέρω την απόφαση ΜΔΠρΠειρ 124/2010, η μη έγκαιρη αποστολή ατομικής ειδοποίησης σε οφειλέτη, πριν την επιβολή σε βάρος της κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας της, για την είσπραξη οφειλών της ως κληρονόμου του συζύγου της, που είχε διατελέσει διαχειριστής εταιρείας, .

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν κάνει προσφυγή, με την οποία αμφισβητούν το ύψος των οφειλών τους, ΠΡΙΝ τους έρθει το χαρτί του ΚΕΑΟ, έχουν βάσιμο και ουσιαστικό λόγο για να πετύχουν ανακοπή.

Σχετικά άρθρα :

Πότε και πως κάνουμε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ – υπόδειγμα

Η ομάδα μας στο Facebook

facebook_logo

 

Advertisements