Τσίπρας : είναι πρόβλημα οι υψηλές εισφορές στον ΟΑΕΕ

Tsipras_Enikos

Στις 28 Απριλίου 2015, σε συνέντευξή του στην εκπομπή enikos, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε μεταξύ άλλων να απαντήσει και για θέματα του ΟΑΕΕ και καλό θα ήταν να «κρατήσουμε» τι ειπώθηκε αλλά και πότε, για την αξιολόγηση των γεγονότων το επόμενο διάστημα.

Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της εκπομπής και το σχετικό video :

«… Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπαίνουμε στο τελευταίο τμήμα της εκπομπής μας και σε ερωτήσεις συμπολιτών μας. Ελάτε, το όνομά σας και το ερώτημά σας.
Ι. ΛΕΟΝΤΣΙΝΙΔΗΣ: Είμαι βιοτέχνης, είμαι ανασφάλιστος του ΟΑΕΕ εδώ τα τρία τελευταία χρόνια. Αρχικά ήθελα να πω κ. Πρωθυπουργέ πως αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που στα 50 χρόνια της ζωής μου, μου έλαχε να γίνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας άνθρωπος που φέρει ένα όνομα που δεν το γνώριζα από όταν γεννήθηκα. Και αυτό και μόνο, το θεωρώ πολύ μεγάλη εθνική μας επιτυχία.
Επί της ουσίας. Θέλω να πω σε σχέση με τη ρύθμιση που έχετε κάνει για τις 100 δόσεις για να καλύψουμε τα χρωστούμενα στον ΟΑΕΕ. Λυπάμαι κ. Πρωθυπουργέ, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολύ υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες τελικά δεν έχουν ακολουθήσει τη συρρίκνωση της οικονομίας που έχουμε υποστεί τα πέντε τελευταία χρόνια, λόγω της εσωτερικής υποτίμησης, δεν θα μπορέσουμε εμείς οι λίγοι επαγγελματίες που συνεχίζουμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες να παράγουμε σε αυτό τον τρόπο προϊόντα, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και θα κλείσουμε και αυτοί οι λίγοι που έχουμε απομείνει. Έχω πολλά άλλα να πω, δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χρόνου σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Ελάτε κι εσείς για να απαντήσει συνολικά ο Πρωθυπουργός.

Γ. ΜΟΥΡΓΗΣ: Πάνω σε αυτό. Υπήρξε μια δέσμευση στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για τις 100 δόσεις που αφορούσε το δημόσιο, όπου εκεί βάζατε το εισοδηματικό κριτήριο του 30% όταν υπάρχουν οφειλές σε σχέση με το δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό επί της ουσίας δεν πέρασε ποτέ, δεν ήρθε ποτέ. Πέρασαν οι 100 δόσεις, πέρασαν οι 100 δόσεις στα Ταμεία, η συγχώνευση όμως και με το εισοδηματικό κριτήριο του 30% σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα του 2014 μάλιστα υπήρχε και μια παρένθεση, αν θυμάστε, ότι αν αποδεδειγμένα το 2014 κάποιος δεν είχε εισόδημα και δεν δύναται να ανταποκριθεί, θα του δίναμε κι ένα χρόνο περίοδο χάριτος.
Επί της ουσίας θέλω να πω λοιπόν ότι αυτή η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ παρακάμφθηκε και δεν ξέρω γιατί, υπό την απειλή πάλι της τρόικας, των θεσμών, ή δεν ξέρω εγώ πώς να το πούμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα που αφορά τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Είναι πραγματικό πρόβλημα το οποίο όμως δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα από τη ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις. Διότι εδώ πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι το νομοσχέδιο αυτό το φέραμε στη Βουλή με νύχια και με δόντια κάνοντας break σπάζοντας το βέτο την κόκκινη γραμμή των θεσμών.
Και ακόμη και σήμερα υπάρχει μια πολύ μεγάλη σύγκρουση και αντιπαράθεση κάθε φορά μου λένε όσοι συμμετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια ότι τους λένε διαρκώς ότι «κάνετε λάθος με τις 100 δόσεις». Όχι λάθος, κάνετε πισωγύρισμα σε σχέση με το μνημονιακό παλαιό πρόγραμμα.
Αυτό το οποίο επιμένουν από την άλλη πλευρά είναι ότι δεν πρέπει στις δόσεις να μπαίνουν όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα στις Τράπεζες, αυτοί πρέπει να πληρώνουν ακέραια την εισφορά τους. Εδώ είναι κάτι το οποίο θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί τους, διότι οι δόσεις δεν πρέπει να φτιαχτούν για τους έχοντες αλλά για τους μη έχοντες. Εκεί όμως που κατά την άποψή μου έχουν λάθος, επιμένουν στο ότι αυτοί οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία των δόσεων να μην έχουν νέα χρέη φορολογικά ή ασφαλιστικά. Αλλά αν δεν προσπαθήσεις να ευνοήσεις αυτούς τους ανθρώπους πως θα λειτουργήσουν οι δόσεις για τους πολλούς, όχι για τους λίγους και εκλεκτούς. Για τους πολλούς.
Το θέμα των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών θέλει ένα ειδικό νομοσχέδιο για να αντιμετωπιστεί. Εγώ συμφωνώ με την ιδέα της κεφαλαιοποίησης. Πρόταση, που έχει καταθέσει ο ΟΑΕΕ η Ομοσπονδία των απασχολούμενων των ελεύθερων επαγγελματιών, πρόταση η οποία δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα όσοι έχουν υπέρογκα ασφαλιστικά χρέη και αυτή τη στιγμή δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Θέλω να σας πω όμως ότι το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας και είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας. Διότι τούτη τη στιγμή είμαστε μπροστά και σε ανθρωπιστική κρίση όπως το έχουμε ονομάσει, όταν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να εμβολιάσει τα παιδιά του και είναι ανασφάλιστος αυτό δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και εκεί πράγματι πήραμε την απόφαση και θα προχωρήσουμε σε αυτή τη ρύθμιση.
Όπως επίσης πήραμε την απόφαση να καταργήσουμε τα 5 ευρώ για την εισαγωγή στο Νοσοκομείο, το δημόσιο Νοσοκομείο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το εισιτήριο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το εισιτήριο. Θα πει κάποιος «μα, αυτά τα 5 ευρώ είναι τόσο σημαντικά;» για κάποιους συνανθρώπους είναι σημαντικό ποσό και πρέπει η υγεία να είναι ένα δημόσιο αγαθό, πρόσβαση στο οποίο πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες.
Σε σχέση με το 30%. Έχετε δίκιο, οι ρυθμίσεις αυτές όμως έγιναν στη βάση της ανάγκης να έχουμε μια συμφωνία όχι μόνο με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες αλλά και με τις αρχές της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ταυτόχρονα να φτιάξουμε ένα σχέδιο το οποίο θα γίνει τελικά, έστω και μέσα από αυτή τη διαδικασία την αντάρτικη, αποδεκτό από τους θεσμούς που βρισκόμαστε σήμερα σε μια διαπραγμάτευση.
Το σχέδιο αυτό, και τελευταία μου κουβέντα είναι αυτή, αποδίδει. Το πρώτο επταήμερο μόνο της προρύθμισης είχαμε 150 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια Ταμεία και το δεκαήμερο τούτο το τελευταίο δεκαήμερο όπου έχει ξεκινήσει το taxis.net και μπαίνουν και ρυθμίζουν τα χρέη τους ασφαλιστικά αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχουμε συνολικά ρυθμιζόμενα χρέη ύψους 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Άμεσα βεβαίως γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολές, αλλά ρυθμιζόμενα χρέη 1,45 δισεκατομμύρια, μόλις μέσα σε δέκα μέρες. Είναι ένα μέτρο που αποδίδει και ένα μέτρο που θα ελαφρύνει παρά τις ατέλειές του τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη…»

 

πηγή κειμένου : enikos

προσωπικό σχόλιο : στη μάχη της ενημέρωσης του κόσμου, για τις μεγάλες αδικίες και παρανομίες του ΟΑΕΕ σε βάρος των ασφαλισμένων του, η συγκεκριμένη εκπομπή έχει σταθεί στο πλάϊ των ασφαλισμένων προσφέροντας σημαντικό βήμα έκφρασης.

Το τι ακριβώς ισχύει με τις εισφορές του ΟΑΕΕ και πως υπολογίζονται τα έχω καταγράψει στο άρθρο «Αντισυνταγματικές οι εισφορές του ΟΑΕΕ»

Το πως θα έπρεπε να υπολογίζονται οι εισφορές του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους,  επίσης το έχω αναλυτικά παρουσιάσει στα άρθρα «Οι εισφορές του ΟΑΕΕ βάσει τεκμαρτών εισοδημάτων είναι αντισυνταγματικές» και «Οι εισφορές του ΟΑΕΕ είναι δημόσια βάρη κι ανάλογα θα πρέπει να υπολογίζονται»