ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

δικαστηρια-

 

*** Σε νεότερο άρθρο παρουσιάζεται η επιχειρηματολογία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασφαλισμένοι για προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ μετά την 1/1/2017 που ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

***

Διαπιστώνω από τις συζητήσεις μου με πολλά μέρη της Ελλάδας ότι υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ. Να το ξεκαθαρίσουμε.

Πρώτο βήμα από τον κάθε έναν ξεχωριστά είναι να πάει στον ΟΑΕΕ και να ζητήσει αναλυτική κατάσταση του τι οφείλει σήμερα. Σε κάθε λογαριασμό που μας έρχεται γίνεται αναφορά της οφειλής αλλά είναι συνολική αναφορά. Ζητώντας αναλυτική κατάσταση βλέπουμε τι οφείλουμε για περίθαλψη και τι για προσαυξήσεις.

Δεύτερο βήμα. Στην συνέχεια ο κάθε ένας ξεχωριστά καταθέτει μια αίτηση στον ΟΑΕΕ όπως το υπόδειγμα στον σχετικό σύνδεσμο ΕΔΩ

Ότι είναι με χρώμα το συμπληρώνει ο κάθε ένας ξεχωριστά. Είναι μια συνοπτική αίτηση που συμπυκνώνει τα αιτήματα που είναι απαιτητά από το Διοικητικό Δικαστήριο. Ενδεχομένως ο δικηγόρος που θα αναλάβει τις προσφυγές να διαφοροποιήσει κάπως το κείμενο.

Τρίτο βήμα. Με δεδομένο ότι ο ΟΑΕΕ θα απαντήσει αρνητικά στο ανωτέρω, το τρίτο βήμα είναι η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Είναι μεν ομαδική (μπορούν 30-40 μαζί) αλλά πρακτικά είναι ατομική διότι: η νομική βάση της προσφυγής είναι κοινή αλλά το αίτημα είναι ατομικό, πχ εγώ ο τάδε οφείλω τόσα και θέλω να καταβάλω τόσα τον μήνα (20% του εισοδήματος μου). Ο άλλος συνάδελφος θα έχει άλλα νούμερα. ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να απαντήσει ο ΟΑΕΕ για να καταθέσετε την προσφυγή (η δικονομία λεει ότι αρκεί όταν εκδικαστεί η υπόθεση να έχει απαντήσει)

Τέταρτο βήμα. Μπορείτε να ζητήσετε αμέσως μετά την κατάθεση της προσφυγής και την λήψη προσωρινής διαταγής για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αν κάποιος έχει ανάγκη ή την λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Η προσωρινή διαταγή δικάζεται επί τόπου (την ίδια ημέρα που καταθέτουμε την προσφυγή αν θέλουμε) από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας και ισχύει έως την απόφαση στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Τα ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να δικαστούν σε 10-20-30 ημέρες, δεν γίνονται με προσέλευση των διαδίκων και ακροατήριο, απλά προσκομίζονται έγγραφα. Η απόφαση των ασφαλιστικών στην Αθήνα μπορεί να βγει σε 2-3-4 μήνες.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ περιγράφεται στο άρθρο : ΟΑΕΕ : ΤΙ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΑΟ-ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σημαντική παρατήρηση : Για όσους θα ήθελαν να προσφύγουν κατά του ΟΑΕΕ, όμως λόγω της συνεχόμενης κρίσης αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, υπάρχει σχετική πρόβλεψη και συγκεκριμένα το «ευεργέτημα πενίας».

Ο δικαιούχος ευεργετήματος πενίας απαλλάσσεται από όλα τα δικαστικά έξοδα και ιδίως από τα τέλη χαρτοσήμου, το τέλος απογράφου ή τις προσαυξήσεις των τελών αυτών, από τα δικαιώματα των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών, από τα έξοδα σχετικά με τους μάρτυρες και τους εμπειρογνώμονες, καθώς και από τις αμοιβές δικηγόρων ή άλλων πληρεξουσίων.

Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα στο άρθρο : Προσφυγή με δικαίωμα απαλλαγής από τα δικαστικά έξοδα – Ευεργέτημα πενίας

 

ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η «ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΣΤΑΣΗ» ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΑΟ;

Μια συζήτηση που έχει γίνει είναι η λεγόμενη «προηγούμενη ένσταση» ως «ασπίδα» κατά του ΚΕΑΟ. Με βάση την κείμενη νομοθεσία όταν το ΚΕΑΟ κάνει κατάσχεση δεν μπορούμε να ασκήσουμε ένδικο μέσο, με απλά λόγια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η λογική του νομοθέτη είναι ότι «σε έχω ενημερώσει σε προηγούμενο στάδιο για το χρέος σου και αν θέλεις κάνε κάτι σε εκείνο το στάδιο, που να διαφωνήσεις. Αν δεν κανείς πάει να πει ότι το αποδέχεσαι».

Αυτό το στάδιο για τον νομοθέτη και τον ΟΑΕΕ είναι η επιστολή που στέλνει κατά δεκάδες χιλιάδες και ενημερώνει για το χρέος και για το ότι αν δεν κανείς ρύθμιση θα το στείλει στο ΚΕΑΟ. Ήδη προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας με βάση την οποία δεν μπορεί το Δημόσιο να κάνει κατασχέσεις αν ρητά δεν έχει ενημέρωση τον οφειλέτη για την οφειλή του.

Έχει γίνει πολύ συζήτηση για το αν αυτές οι επιστολές είναι άκυρες επειδή έχουν τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου. Επίσης κατά πόσο είναι ανίσχυρες ως μέσο ενημέρωσης επειδή φτάνουν με απλό ταχυδρομείο.

Για το θέμα του αριθμού πρωτοκόλλου, χωρίς να γνωρίζω την νομοθεσία, πιστεύω ότι δεν είναι ουσιαστικό ζήτημα διότι είτε είχε μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου είτε είναι ο ίδιος για όλους ο οφειλέτης ενημερώνεται για το ποσό που οφείλει ο ίδιος. Αν με απλά λόγια ο Δικαστής ρωτήσει τον ασφαλισμένο «τι σε επηρέασε που γνώριζες ότι ο αριθμός πρωτοκόλλου είναι και σε άλλο έγγραφο» η απάντηση πιθανόν είναι «τίποτα».

Το ουσιαστικό όμως είναι το γεγονός ότι αυτή η επιστολή φτάνει στον οφειλέτη με απλό ταχυδρομείο. Άρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο οφειλέτης έλαβε την επιστολή και ότι ενημερώθηκε νομότυπα για το χρέος του. Μιλώντας με δικηγόρους μου είπαν ότι αν η ενημέρωση δεν γίνει με ρητό τρόπο (δικαστικός επιμελητής) ο οφειλέτης θα αμφισβητήσει ότι την έλαβε ποτέ, οπότε το στάδιο του ΚΕΑΟ που έχει ως προαπαιτούμενο την ρητή ενημέρωση έχει πρόβλημα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν λάβετε ενημέρωση από τον ΟΑΕΕ με απλό ταχυδρομείο ρωτήστε τον δικηγόρο σας αν πρέπει να αντιδράσετε αποκαλύπτοντας στον ΟΑΕΕ ότι την παραλάβατε ή αν πρέπει να την αγνοήσετε.

Επίσης με ενημέρωσαν ότι παρότι ο νόμος ορίζει ότι αν το ΚΕΑΟ κινηθεί δεν έχει δικαίωμα ο οφειλέτης για ένδικα μέσα, αυτό θα κριθεί από τα Δικαστήρια που ακόμα δεν το έχουν κρίνει.

Με βεβαιότητα πάντως αν ένας οφειλέτης του ΟΑΕΕ λάβει ειδοποίηση οφειλής με μέση που δεν δέχεται αμφισβήτηση (πχ δικαστικό επιμελητή) πρέπει αμέσως να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οφειλής αυτής.

Άρα κλείνοντας το αρχικό ερώτημα αν η «προηγούμενη ένσταση» βοηθάει αν το ΚΕΑΟ κάνει κίνηση για κατάσχεση, η δική μου θέση είναι πώς όχι. Αν ο ΟΑΕΕ λεει ότι του οφείλω 15.000€ και εγώ διαφωνώ (ισχυρίζομαι ότι οφείλω 8.000€) τότε δεν αρκεί απλά η επιστολή (ας την πούμε ένσταση) προς τον ΟΑΕΕ αλλά χρειάζεται και η προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Πηγή : οαεε1

 

Σχετικά άρθρα :

Προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ για επανυπολογισμό των εισφορών – οφειλών

Πότε και πως κάνουμε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ – υπόδειγμα

ΟΑΕΕ : ΤΙ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΑΟ-ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Και τώρα τι ; Τώρα προσφυγές με κοινά αιτήματα

Προσφυγή με δικαίωμα απαλλαγής από τα δικαστικά έξοδα – Ευεργέτημα πενίας

 

 

Advertisements

11 thoughts on “ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s